Tatu Lehtovaara: Grillimestarin kasvisherkut

Kesä – sateinenkin – on grillaamisen aikaa. Viime vuosina tavallinen makkara ei ole kuitenkaan enää houkutellut samalla tavalla kuin ennen. Yhden pötkylän voi toki hiilloksella käristää, mutta lautaselle se saa kaverikseen vaihtelevan lajitelman grillattuja kasviksia ja juustoa. Koska olen pohjimmiltani erittäin laiska, päädyn usein lieskojen ääreen täsmälleen samanlaisen ruokatarjottimen kanssa. On ne pari pakollista makkaraa, maissia, halloumia ja pilkottuja kasviksia, joita en ole edes jaksanut tökkiä vartaisiin. Paprika, herkkusieni, kesäkurpitsa – siinä grillini pyhä kolminaisuus.

Törmäsin jossain blogissa Tatu Lehtovaaran kirjaan Grillimestarin kasvisherkut. Nimi oli jo itsessään houkutteleva, Jukka Heiskasen lämpöisinä tirisevät kuvat viimeistelivät tarpeeni rynnätä kirjaston reseptiosastolle nidettä noutamaan.

Grillimestarin kasvisherkut on kattava katsaus mitä mielikuvituksellisimpiin grillillä valmistettaviin kasvisruokiin. Kirjan alussa keskitytään vihannesten ja grillien tuntemukseen. Erityispisteet annan kasvisten sesonkiaikojen luettelosta sekä vihannesten kypsennysaikojen listasta. Grillivalikoimaan tutustuminen ei minua kiinnostanut, sillä vain avotulella grillaaminen on helposti saatavilla. Siinä ei kovin pikkutarkalle hienosäädöille pääse ainakaan näillä taidoilla.

Ehdottomasti suurimman nipun kirjan sivuista ovat vallanneet itseoikeutetusti reseptit. Mukana on paljon tuttua, kuten grillatut paprikat, mutta enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että kurkkua, kananmunia, kokonaisia porkkanoita tai salaattia voisi grillata. Villivihannesten, kuten horsman ja takiaisen, käyttö alkoi myös kiinnostaa. Yleisesti reseptien ainesosaluettelot ovat maltillisia, mutta välillä mennään omien ruokavarastojeni ulkopuolelle. Ja toisaalta, en minä ainakaan jaksa lähteä maissejani keittelemään, kun kaupasta saa helposti esikeitettyjä tähkiä. Grillatun ruoan jatkojalostaminen esimerkiksi kylmäksi paprika-tomaattikeitoksi voisi joskus olla myös kiinnostavaa, mutta laiskuuteni taitaa estää tällaiseen toimeen ryhtymisen.

Juhannuksena testiin pääsivät kesäkodin grillissä kirjan kanteenkin näyttävyytensä ansiosta päässeet grillatut tomaatit mozzarellalla. Reseptin raaka-aineluettelo oli lyhyt ja kirjan valokuvat syntisen hyviä. No, oma toteutukseni ei ollut aivan yhtä ammattimainen. Ensinnäkin kesäkurpitsa piti leikata äärimmäisen ohuiksi siivuiksi, jotta sen sai taivutettua tomaatin ympärille. Silvottuani yhden kesäkurpitsan kieputuskelvottomaksi, riensi äitini apuun, mutta hänenkään supervoimilla ei siivuista tullut aivan tarpeeksi ohuita. Lisäksi kirjassa kuvatut tomaatit ja kesäkurpitsat on varmaan valittu viivoittimen avulla, sattumalta aivan niin sopivasti yhteen istuvia vihanneksia tuskin löytyy. Lopputulos oli hyvä, mutta ei ehkä vaivan väärti. Avotulella herkkunyytit eivät lämmenneet edes riittävästi. Tulos oli tomaatti-mozzarellasalaatti hieman modernimmassa muodossa.

Grillimestarin kasvisherkut (2)

Grillattua tomaattia ja mozzarellaa

4 tomaattia
150 g mozzarellaa
1 kesäkurpitsa
½ dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Leikkaa tomaatteihin 3–4 pystyviiltoa siten, ettet leikkaa täysin tomaatin läpi. Leikkaa mozzarella viipaleiksi ja työnnä viipaleet tomaatin viiltoihin. Leikkaa kesäkurpitsasta pitkittäissuunnassa ohuita viipaleita. Kiedo viipale tomaatin ympärille. Kiinnitä kesäkurpitsa tomaattiin cocktailtikuilla. Pirskottele tomaatin päälle öljyä ja mausta tomaatti.

Grillaa tomaatteja suoralla lämmöllä hetki ja siirrä sen jälkeen tomaatit epäsuoraan lämpöön muutamaksi minuutiksi.

Grillattuja tomaatteja voi tarjota sellaisenaan tapas-tyyppisesti tai alkuruokana tomaattileivän kanssa.

Munakoisorullia testasin kaupunkikeittiössä. Paistinpannu ja uunivuoka saivat toimittaa grillin virkaa, ja lähdin siivuttamaan munakoisoja edelliskerran pettymyksestä toipuneena. Munakoiso onkin huomattavasti helpompi leikata ohuiksi paloiksi, ja ne jopa säilyttävät muotonsa kuumennuksen jälkeen, mikä tekee rullien syömisestä helpompaa. Jätin pois muutamia aineksia niiden vähäisen menekin vuoksi, mutta lopputulos oli maittava. Omasta mielestäni sitruuna ja valkosipuli puskivat läpi varsin vahvana, oliiveja vihaava apukokkini puolestaan maistoi vain oliivit. Täytteen kevyt kypsentäminen ennen rullien täyttämistä voisi olla paikallaan.

Grillimestarin kasvisherkut (3)

Munakoisorullat

2 munakoisoa
suolaa
½ dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
2 kevätsipulin vartta
½ sitruunan mehu
1 paprika
3 rkl murskattuja oliiveja
1 tl kapriksia
50 g fetajuustoa muruina
mustapippuria
leikattua persiljaa tai minttua

Leikkaa munakoisot pituussuunnassa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mausta viipaleet suolalla ja tilkalla oliiviöljyä.  Anna maustua noin 15 min.

Valuta munakoisoviipaleet tai painele niitä talouspaperilla kevyesti. Grillaa viipaleet todella kuumalla grillillä suoralla menetelmällä molemmilta puolilta nopeasti, jäähdytä.

Leikkaa valkosipuli, kevätsipuli ja paprika pieniksi paloiksi. Pane palat kulhoon ja lisää sinne sitruunamehu, oliivimurska, kaprikset, juusto mausteet ja loppu oliiviöljystä.

Levitä munakoisoviipaleet työlaudalle ja aseta kasvis-juustotäytettä viipaleiden päihin. Rullaa viipaleet. Rullat voi tarjota kylminä, tai ne voidaan laittaa pieneen uunivuokaan ja lämmittää grillissä. Lämmitettävien rullien pinnalle voi ripotella myös juustoraastetta.

Munakoisorullat sopivat tapas-tyyppiseen alkuruokaan.

Vaikka kaikkia reseptien hienouksia ei huvittaisi savunkatkussa lähteä toteuttamaan, on kirjan avulla mahdollista saada monipuolisuutta grillilautaselle. Reseptien lopussa on lueteltu mitkä ruoka-aineet sopivat kunkin kasviksen kanssa yhteen. Jos en jatkossa jaksa väkertää rullien kanssa, voin edes tutustuttaa paprikan, herkkusienen ja kesäkurpitsan uusiin kasvistovereihin.

allekirjoituslaura

★★★
Tatu Lehtovaara: Grillimestarin kasvisherkut
Minerva, 2016
Sivuja 154
Luettavaksi kirjastosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s