Podcast: Seitsemän enoa ja liikasivistyssanasto

Kirjojen kasvattaman -podcastsarja on edennyt kuudenteen osaansa, joten on aika hyvästellä tältä erää lastenkirjat ja kurkata nuortenkirjojen puolelle. Seitsemän enoa ja liikasivistyssanasto -jakso on omistettu kirjasarjalle, joka sai siskoni ja minut kiemurtelemaan naurusta, kun sitä meille iltasaduksi luettiin. Eikä tuo nauru ole edelleenkään kadonnut, näiden kirjojen ääressä ei voi kuin hihitellä ja hohotella.

IMG_6687

Jukka Parkkisen kolmiosainen kirjasarja kertoo orvoksi jääneen Suvi Kinoksen tarinan vauvasta valkolakkiin asti. Vanhempiensa kuoltua autokolarissa Suvi päätyy enojensa hoidettavaksi. Tämän tytön kasvattaminen vaatii kaikkien seitsemän enon ponnisteluja, olkoonkin niin, että kaksi enoa hoitaa velvollisuuksiaan enkeleinä.

Parkkinen on osannut luoda kirjoihinsa herkullisia jännitteitä ja rakastettavia hahmoja. Kaikkein parasta näissä kirjoissa on kuitenkin huumori, joka on niin nokkelaa ja monikerroksista, että jokaisella lukukerralla tekstistä löytää jotain uutta. Eikä tämä suinkaan ole mitään alapäähuumoria, ei sinne päinkään. Esimerkiksi kirjojen loppuun koottu liikasivistyssanasto vilisee ilmaisuja, jotka pieni lapsi on ymmärtänyt tohtorienojensa selityksistä, no, hieman omalla tavallaan. Ja sekös se vasta naurattaa.

Alkuperäisen trilogian jälkeen Parkkinen kirjoitti vielä spin-off-tyylisen neljännen kirjan, jossa Suvi tutkii isoisänsä elämää. En oikein vieläkään tiedä mitä mieltä olen tästä kirjasta. Toisaalta se ei pääse oivaltavuudessa lähelläkään alkuperäisiä kirjoja, mutta toisaalta on ihanaa palata tuttujen hahmojen luokse vielä kerran. Ehkä jatko-osilla on vaan tapana herättää tällaisia ajatuksia.

Millaisia nuortenkirjoja sinä luit, ja voisitko palata niiden ääreen vähän varttuneempanakin?

allekirjoituslaura

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s