Alastair Bonnet: Uuden ajan atlas – 50 karttaa, jotka muuttavat käsityksesi maailmasta

Jakaako joku siellä ruudun toisella puolella viehtymykseni karttoihin? Muistan kaivaneeni lapsuudenkodissani karttakirjan useinkin esille, sen sivujen kautta pääsi helposti matkustamaan minne päin maapalloa tahansa. Entäpä sitten karttapallot! Omani oli pieni ja muovinen, mutta pyörittelin sitä ahkerasti ja arvoin sokkona osoittelemalla minne haluaisin matkustaa aikuisena. Yleensä sormenpää osui valtameren kohdalle.

Uuden ajan atlas (2)

Navigaattorien ja älypuhelimien aikakaudella karttoihin tulee harvoin enää uppouduttua, vaikka oman kotini seinällä on parhaimmillaan roikkunut kaksikin maailmankarttaa. Kartat luovat kaukokaipuuta, mutta alkavathan nuo perinteiset kartata olla jo aika koluttuja. Sen vuoksi Alastari Bonnetin Uuden ajan atlas on jokaisen karttafanin unelma. Kirjan 50 karttaa eivät osoita valtioiden rajoja, vaan ne kuvaavat monia asioita aina sokerinkulutuksesta asteroidien törmäyksiin. Tämä kirja tosin aiheuttaa varmasti harvemmalle kaukokaipuuta, maailmantuska lienee todennäköisempi lopputulos.

Tätä tekstiä on vaikea kirjoittaa eksymättä ympäristövalistuksen puolelle tai hukkumatta jäteahdistukseen. Kirjan karttojen taustalla on valtavasti dataa, jotka on loihdittu yksinkertaiseen ja kauniiseen muotoon lukijan ihailtavaksi. Tosin ihailu muuttuu nopeasti kauhisteluksi, kun tajuaa katsovansa esimerkiksi valtamerissä pyöriviä jätelauttoja tai lämpötilojen muutoksia. Vaikka ympäristötutkimuksessa esiintyy paljon ristiriitaisuuksia, vääristelyä ja tulkintaeroja, tässä vaiheessa on kuitenkin ihan turha väittää, etteikö ihminen ole toimillaan tehnyt järjettömästi tuhoa ympäri maailmaa. Ja ellei tahti muutu, olemme pian kaikki todella isossa pulassa.

Uuden ajan atlas (4)

Kymmenien maailmankarttojen tutkiminen nostaa näkökulman aivan uusiin ulottuvuuksiin. Miksi ajattelemme niin monissa asioissa valtiokeskeisesti, vaikka ongelmat joihin etsimme ratkaisuja koskettavat aivan kaikkia tällä pallolla? Valtioiden rajat ovat keinotekoisia, ekosysteemi ympärillämme ei. Kirjassa sanotaan: ”Joidenkin arvioiden mukaan koko maailman energiantarve voitaisiin tyydyttää aurinkoenergialla, joka kohdistuu vain 1,5 prosenttiin Saharan pinta-alasta.” Tietystikään asiat eivät ole näin yksioikoisia, mutta tämän arvion luettuaan on todella kammottavaa katsoa kartalta niitä tummanruskealla väritettyjä alueita kartalla, joissa ydinvoimalla tai uusiutuvilla energialähteillä tuotetaan alle 10 prosenttia kaikesta sähköstä.

Karttakirja on jaettu kolmeen osaan: Maa, ilma ja meri; Ihminen ja eläimet sekä Globalisaatio. Kolmas osa ei ole enää yhtä maailmantuskainen kuin kaksi ensimmäistä, mutta kyllä sekin herättää apeutta. Vai mitä sanotte tästä: ”Kun kielen puhujia on enää hyvin vähän, säilyttämisestä voi tulla vaikeaa. Kaksi viimeistä esikolumbiaanista meksikolaiskieltä ayapanecoa puhuvaa ihmistä eivät tulleet toimeen eivätkä suostuneet puhumaan keskenään.” Karttojen avulla voimme hahmottaa isompia kokonaisuuksia liittyivät ne sitten siirtolaisuuteen tai uhanalaisten lintujen määrään. Usein kartat kertovat paljon muutakin kuin vain sen, mitä ne otsikon mukaan kuvaavat.

Uuden ajan atlas (6)

Uuden ajan atlas on visuaalinen ja kiehtova teos, jonka karttoja tutkiessa saa kulumaan tovin jos toisenkin. Valitettavan usein juuri Keski-Eurooppa jää kirjan taitoksen kohdalle, ja valtava lohko maanosasta jää kokonaan piiloon. Tämän välttäminen olisi tosin aika vaikeaa, valtameret kun eivät maailmankartassa oikein asetu keskikohdalle. Ainoa tapa kiertää tämä ongelma olisi luultavasti aukeavat erikoissivut, mutta ne tekisivät kirjan lukemisesta hankalaa ja ehkä kirjan painamisestakin kalliimpaa. Harmi myös, että Malta on niin pieni, että se ei suurimmassa osassa karttoja erotu ollenkaan, eikä sen päälle ole vaivauduttu laittamaan värillistä merkkiä kuten muiden pienten valtioiden kohdalle monissa kartoissa. Mutta jos nämä harmitukset unohdetaan, on kyseessä erinomainen kirja, jonka mahdollisimman monen tulisi lukea! Uuden ajan atlas antaa todellakin uutta perspektiiviä tämän maailman tarkasteluun.

allekirjoituslaura

­★★★★½
Alastair Bonnet: Uuden ajan atlas – 50 karttaa, jotka muuttavat käsityksesi maailmasta
Käännös: Jere Saarainen
Minerva, 2017
Sivuja 224
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Alastair Bonnet: Uuden ajan atlas – 50 karttaa, jotka muuttavat käsityksesi maailmasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s