Meredith Russo: Tyttösi sun

”Luulen, että pelkän homouden kanssa mä pärjäisin. Mutta musta tuntu väärältä, että mä olen poika. Olen aina tosi onnellinen, kun mun tukka kasvaa ja mua luullaan tytöksi. Yritän kuvitella, millainen mies musta aikuisena tulee, mutta mä en näe sitä ollenkaan. Yritän miettiä, millaista olisi olla aviomies ja isä, ja musta tuntuu kuin mä imeytyisin johonkin mustaan aukkoon. Sama juttu, vaikka kuvittelisin eläväni toisen miehen kanssa. Ainoa tulevaisuus, jonka mä voi kuvitella itselleni, on sellainen, jossa mä olen tyttö.”

Tyttösi sun (2)

Amanda Hardylla on salaisuus, jota hän ei halua paljastaa yhdellekään ihmiselle uudessa koulussa. Kukaan ei saa tietää miksi hän on vuotta vanhempi kuin luokkatoverinsa tai miksi hän muutti isänsä luokse hakatun näköisenä. Nähkääs Amanda on korjannut sukupuolensa, eikä sitä katsottu hyvällä vanhassa koulussa, missä hänestä tuli kiusaajien nyrkkeilysäkki. Niinpä Amanda joutui muuttamaan äitinsä luota isänsä kotiin, vaikka isä ei ole selvästikään vielä ihan sinut sen kanssa, ettei hänellä olekaan poikaa.

Uudessa koulussa kaikki alkaa hyvin. Amanda saa ystäviä, ja hänelle jopa flirttaillaan! Kun kuvioihin astuu Grant, ei Amanda tiedä enää miten päin olisi. Tavallaan hän haluaisi kertoa Grantille kaiken, mutta voisiko tämä todella ymmärtää Amandaa, jos hänen salaisuutensa paljastuisi?

Meredith Russon kirja Tyttösi sun on kaunis kuvaus nuoruudesta ja rakkaudesta, mutta samalla järisyttävän kammottava kertomus julmuuksista, joita transihmiset joutuvat kokemaan. Ymmärtämättömyyttään ihmiset saattavat tölväistä idioottimaisia ja tökeröitä kysymyksiä (kenelläkään ei todellakaan ole oikeutta alkaa kysellä toisen housujen tai hameen sisällöstä), mutta en voi millään käsittää, mitä liikkuu niiden ihmisten aivoissa, jotka hakkaavat sukupuolensa korjanneita henkihieveriin. En ymmärrä. En tajua. Ja voi että minua suututtaa!

Tyttösi sun on jälleen niitä SUURIA TARINOITA, jotka toivottavasti tavoittavat mahdollisimman suuren lukijakunnan. Kirja on enemmän kuin sanojensa summa. Se on kauniisti kirjoitettu, mutta se auttaa myös ymmärtämään asioita ja vivahteita, jotka ehkä muuten ovat jääneet etäisiksi, jos ei ole ollut kovin läheisissä tekemisissä transihmisten kanssa. Minuun teki vaikutuksen etenkin kohta, jossa Amanda kävelee ihmisten keskellä ja huomaa poikien tuijottavan häntä. Eikä suinkaan vihamielisesti vaan ihaillen ja flirttaillen. Vasta tämän kohdan luettuani sain pienen aavistuksen siitä tunteesta, joka liittyy ihmisten katseen muuttumiseen. Kun sinua ei katsota enää poikana vaan tyttönä, jollainen olet aina ollut.

Meredith Russo on itsekin transnainen, mutta kirja ei ole omaelämäkerrallinen, vaikka jotain inspiraatiota Russo on varmasti omasta elämästään saanut. Mieltäni lämmittivät erityisen paljon Russon kirjoittamat kahdet jälkisanat. Ensimmäiset oli suunnattu ”cis-sukupuolisille lukijoilleni – toisin sanoen teille, jotka ette ole transihmisiä” toisen taas ”transsukupuolisille lukijoilleni”. Kirja on varmasti vertaistuki ja rohkaisu monelle Amandaan samaistuvalle. Kirjaa lukiessani alitajunnassani nakersi jopa välillä ajatus siitä, ettei tämä kirja ole suunnattu minulle, joten mitä ihmettä minä täällä tunteilen kirjan hahmojen kohtaloita. Mutta eihän se niin mene, Russon jälkisanatkin sen osoittavat. Tämä kirja on ihan yhtä lailla suunnattu niille, jotka tietävät tasan tarkkaan mitä Amanda kokee, mutta toisaalta yhtä tärkeä se on myös meille, jotka emme ole samassa tilanteessa. Sillä jos me lukisimme vain ja ainoastaan omaa elämäämme muistuttavia tarinoita, olisi maailma hyvin surullinen, ymmärtämätön ja kuppikuntainen paikka.

Erikseen on vielä kehuttava piinaavan kaunista kansikuvaa ja sen mallia – vau Kira Conley!  Niin ja vielä yksi asia. Alan ihan tosissani miettiä kannattaako minun lukea enää ollenkaan aikuisille suunnattua kirjallisuutta, kun nuortenkirjat ovat niin hyviä!

”Mä olen aina ollut tyttö, aina.”


allekirjoituslaura

★★★★★
Meredith Russo: Tyttösi sun
Käännös: Leena Ojalatva
Karisto, 2018
Sivuja 344
Luettavaksi kirjastosta

Helmet-lukuhaasteen kohta 27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta

2 thoughts on “Meredith Russo: Tyttösi sun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s