David Walliams: Pankkirosvon poika

Muistatte varmaan ne hetket, kun lapsena oikein ahmi kirjaa. Kun sivut kääntyilivät kuin itsestään ja seikkailu imaisi mukaan kutkuttavan tiiviisti. Onnistuin saavuttamaan tällaisen lukutilan pitkästä aikaa – ainakin hetkittäin – David Walliamsin Pankkirosvon poika -kirjan ääressä.

Frank elää melko tavallista elämää, vaikka hänen isänsä Gilbert on kuuluisa rallicrosskuski. Gilbert menestyy päätähuimaavissa ajokisoissa, kunnes traagisen onnettomuuden seurauksena hän menettää toisen jalkansa. Frankin isä ei vain menetä työpaikkaansa, vaan pian perheen elämä ajautuu kokonaisvaltaiseen syöksykierteeseen. Frankin äiti muuttaa pois, eikä isällä ja pojalla ole rahaa edes uusiin teepusseihin. Frankin kauhistukseksi Gilbert alkaa paikata perheen rahavajetta keinoin, jotka eivät kestä päivänvaloa puhumattakaan uteliaan pikkupojan selvityksistä.

Pankkirosvon poika (3)

Pankkirosvon poika on vauhdikas, joskaan ei kovin yllätyksellinen kirja rakkaudesta sekä oikein toimimisesta. Vaikka kirjassa on yli 400 sivua, ei luku-urakka ole nuoremmallekaan lukijalle mahdoton, sillä kirjan sivuja on elävöitetty mustavalkoisilla piirroksilla sekä lennokkaalla typografialla. Tony Rossin kuvitustyyli on hurmaava ja todella tuttu, hän on nimittäin kuvittanut lukuisia lastenkirjoja.

Vaikka lukukokemus oli jouheva, olisin kaivannut kirjaan enemmän yllätyksellistä säpinää. Mutta mitäpä tällaisen aikuisen maulla on väliä. Veikkaan monenkin tenavan ihastuvan ikihyviksi teoksen henkilökaartiin, joten Pankkirosvon poika ei välttämättä olisi yhtään hullumpi lahjaidea alakouluikäiselle. Mieleen kannattaa myös painaa kirjaan tallennettu uudissana halistus. Se on Frankin ja Gilbertin erikoissyleily, jossa yhdistyvät sekä halaus että rutistus.

allekirjoituslaura

★★★½
David Walliams: Pankkirosvon poika
Kuvitus: Tony Ross
Suomennos: Kaisa Kattelus
Tammi, 2019
Sivuja 412
Luettavaksi kustantajalta töiden kautta

Helmet-lukuhaasteen kohta 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s