24 tuntia lukemista! – Seuraa livenä lukumaratonin etenemistä

Olen vuosia haaveillut maratonin juoksemisesta, mutta koska tällä juoksukunnolla se taitaa olla aika kaukainen unelma, taitaa lukumaraton olla enemmän minun juttuni. En ole koskaan aikaisemmin ehtinyt osallistua niin sanottuihin virallisiin lukumaratoneihin, mutta koska tämä kaunis elokuun viimeinen päivä sattui olemaan vapaa, laitoin tbr-pinon ojennukseen ja ryntäsin kohti hyvää lukupäivää.

Yöpöydän kirjat -blogin luotsaama lukumaraton on siis käynnissä tämän viikonlopun ajan. Suoritusajan saa päättää itse, kunhan ainakin osa maratonista osuu lauantain puolella. Aikaa on 24 tuntia. Aloitin oman luku-urakkani perjantaina klo 22.56, joskin nukahdin kahdeksan luetun sivun jälkeen. No, onneksi tämä ei ole kovin vakavaa. Maratonin avauskirja on Kerstin Gierin Pilvilinna, jossa olin maratonin alussa noin puolivälissä.

Tämä postaus päivittyy reaaliaikaisesti koko suorituspäivän ajan. Kuulumisia voit kurkkia myös blogimme Instagram-tililtä.

Lukumaraton (3)

KLO 11.38
Heräsin vähän ennen yhdeksää, mutta jälleen kerran sosiaalinen media on ahminut hyvää lukuaikaa. Olisipa minulla enemmän itsekuria! Pilvilinna on edennyt aamun aikana 20 sivua, minkä lisäksi olen kuunnellut äänikirjana Mika Waltarin Komisario Palmun erehdystä noin puoli tuntia.

Yritän yleensä pitää keskeneräisten kirjojen määrän aisoissa, mutta kun nyt tässä kerran maratoonataan, halusin mukaan myös nopeasti eteneviä kirjoja. Niinpä aloitin aamiaisen ääressä Mikko Toiviaisen aka Kalenterikarjun What’s up, elämä -kirjaa, josta olen lukenut jo kolmasosan. Huomaan, etten selvästi ole kirjan kohderyhmää, mutta arvostan rohkeaa kokeilua ja tärkeiden aiheiden nostamista esille.

Lukupinossani on lisäksi Noora Vaaralan ja Anton Vanha-Majamaan toimittama Television lapset sekä Meiju Niskalan Sata kirjettä kuolleelle äidilleni. Nämä kaksi on saatu arvostelukappaleina töiden kautta.

Seuraavaksi siirryn parvekkeellemme jatkamaan hyvin visuaalista ja älypuhelimeen liimautuneille sopivaa What’s up, elämää ja nauttimaan elokuun auringosta.

Luettuja sivuja: 78
Äänikirjaa kuunneltu: 32 min

Lukumaraton

KLO 13.34
Päätin spontaanisti aloittaa parvekkeella Television lapset ja säästää Kalenterikarjun kirjan matkalukemiseksi baletin väliajalle, se kun mahtuu niin mukavasti käsilaukkuun mukaan. Esseekokoelma on todella kiinnostava, ensimmäinen teksti käsitteli saamelaiskuvia televisiossa ja toinen tositelevisiota. Tekisi mieli aloittaa heti perään kolmas essee, mutta alan olla kohta pahasti myöhässä balettiesityksestä. Sinne siis seuraavaksi!

Luettuja sivuja: 122
Äänikirjaa kuunneltu: 47 min

Lukumaraton (4)

KLO 16.53
Kansallisbaletin Liisa ihmemaassa oli ihan ok. Kyllä, sen verran osaan siitä sanoa. Etenkin esityksen alkupuolella oli todella näyttäviä ja visuaalisesti vaikuttavia kohtauksia, mutta varsinkin viimeisten kohtausten aikana potku tuntui loppuvan. Kolme tähteä, sanoisin. Sen sijaan oli mitä mainioin idea ottaa kirja mukaan. Normaalisti ollessani yksin baletissa/teatterissa/oopperassa käytän väliajan kännykän tuijottelemiseen ahtaassa aulassa. Nyt istuin omalla penkilläni, luin ja kuuntelin soittajien väliaikaluritteluja.

Taidan siirtyä seuraavaksi parvekkeelle sähköisten laitteiden ulottumattomiin, sillä haluaisin vetää kunnon lukuspurtin tähän väliin. Palaan, kunhan saan What’s up, elämän luettua.

Luettuja sivuja: 150
Äänikirjaa kuunneltu: 1 h 10 min

Lukumaraton (5)

KLO 18.25
Hirveä nälkä alkoi möyriä vatsassa, mutta sain kuin sainkin luettua What’s up, elämän loppuun ennen nälkäpökertymistä. En selvästikään ole kirjan ensisijaista kohderyhmää, mutta teoksessa oli kiinnostavia keskusteluja, ja arvostan tällaisia uusia kokeiluja kirjakentällä. Lähes kokonaan älypuhelimella kirjoitettu ja taitoltaan pitkälti WhatsApp-keskustelua mukaileva kirja voi olla omiaan niille nuorille, joille perinteinen romaani on kauhistus. Kirjan teemat aina identiteettityöstä jaksamiseen ja vaikuttamiseen ovat myös tärkeitä. Minua tosin jäi mietityttämään, millä perusteella juuri nämä ihmiset oli valittu kirjan keskustelijoiksi. Olivatko he kunkin edustamansa teeman parhaita/kiinnostavimpia/sujuvasanaisimpia/tunnetuimpia tyyppejä, vai olisiko joku muu ollut vielä relevantimpi? Joka tapauksessa annoin kirjalle kolme tähteä, vaikka se ei varsinaisesti juuri ”minun kirjani” ollutkaan.

Seuraavaksi pitäisi ratkaista raastava ruokaongelma. Haluaisin yrittää syödä edes jotain semijärkevää, mutta kun tekisi mieli herkutella. En myöskään tahtoisi uhrata kalliita lukutunteja pitkällisiin kokkaushommiin. On tämä taas vaikeaa. Ei ole huoltojoukkoja ainakaan tällä lukumaratoonarilla.

Luettuja sivuja: 217
Äänikirjaa kuunneltu: 1 h 10 min

Lukumaraton (6)

KLO 21.59
Viimeinen tunti on alkanut, ja nyt pitäisi tempaista vielä loppukiri. Luin kaksi esseetä Television lapsista, minkä jälkeen päätin siirtyä loppuillaksi Pilvilinnaan, jotta en tuuttaisi aivoihini totaalista informaatioähkyä. Esseekokoelman tekstit ovat sen verran kiehtovia, että haluan nauttia niistä rauhassa. Anton Vanha-Majamaan essee Selviytyjistä sai minut esimerkiksi haaveilemaan koko massiivisen sarjan katsomista alusta alkaen. On todellakin virkistävää lukea pohdiskelevaa ja huolella laadittua tekstiä televisiosarjoista! Kuten kirjan esittelyssäkin mainitaan, tällaista ei ole juuri aiemmin ollut tarjolla.

Luettuja sivuja: 264
Äänikirjaa kuunneltu: 2 h 36 min

Lukumaraton (7)

KLO 22.54
Aika loppui! Yritin spurtata viimeisten hetkien aikana 300 sivua täyteen, mutta muutama hairahdus puhelimen ääreen vesitti tavoitteen kolmella sivulla. Siitä huolimatta olen ylpeä tuloksestani. Tällaisen sivumäärän luen tavallisesti vähän kiireisemmän viikon aikana, joten hyvin tässä tuli edistettyä lukutavoitteita.

Myös tällaisen live-seurannan tekeminen oli todella kivaa, vaikka se tietysti myös söi aikaa itse lukemiselta. Kuvasin päivän aikana myös perinteisen lukuvlogin, jonka julkaisen keskiviikkona. Huomenna tube-kanavallamme on luvassa elokuun luetut. Se lista on kieltämättä kunnioitettavan mittainen.

Pitää ehdottomasti jatkossakin pyhittää enemmän aikaa kirjoille ja vähemmän turhalle somen ääressä roikkumiselle. Syksyn must read as soon as possible -kirjapino alkaa olla jo niin horjuvaa mallia, että sitä pitäisi pikaisesti saada madallettua.

Kiitoksia kaikille tämän matkan seuraamisesta. Jään innolla odottamaan seuraavaa lukumaratonia!

Luettuja sivuja: 297
Äänikirjaa kuunneltu: 2 h 36 min

allekirjoituslaura

3 thoughts on “24 tuntia lukemista! – Seuraa livenä lukumaratonin etenemistä

    1. Kiitos! Pilvilinna on ollut kyllä ihan mukiinmenevä kirja! Jotenkin sellaista tuttua ja turvallista, vaikka en ole kirjailijalta mitään aiemmin lukenutkaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s