Liiankin yllättäviä juonenkäänteitä – Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin alkeet & Kotitekoisen poikabändin vaiheet

15-vuotias Rene on melkein selvittänyt peruskoulun. Yläkoulun hän on sukkuloinut läpi noudattamalla isoveljensä neuvoja eli olemalla niin näkymätön kuin mahdollista. Kun päättötodistus alkaa häämöttää horisontissa, Rene kuitenkin kyseenalaistaa veljensä opit. Ja hyvin radikaalisti kyseenalaistaakin, sillä hän päättää perustaa poikabändin, Kiukaisilla kun ei ikinä tapahdu mitään jännittävää eikä kylänraitti vilise julkkiksia. Kasaan kurotulla poikabändillä on enemmän innokkuutta kuin lahjakkuutta, ja totta puhuakseen on myös mainittava, että innokkuuttakaan ei välillä kaikilta bändin jäseniltä löydy. Pyörät on kuitenkin laitettu pyörimään, ja kohta koko kylä varmasti tuntee tämän kotitekoisen poikabändin.

Harri Veistisen kirja Kotitekoisen poikabändin alkeet ilmestyi vuonna 2016 ja viime vuonna se sai jatkoa teoksella Kotitekoisen poikabändin vaiheet. Jatko-osan nimikin kertoo, että bändihommat jatkuvat myös kevätjuhlan jälkeen, ja peruskoulun päättäneellä Renellä ystävineen on edessään kaikkien aikojen kesä, johon kuuluu tyttöhuolia ja poikabändin suuri esiintyminen.

Veistinen on onnistunut kirjoittamaan teoksensa harvinaislaatuisen jutustelevalla ja rennolla tyylillä. Alaviitteiden humoristiset kommentit puhuttelevat varmasti yläkouluikäisiä, niitäkin, jotka eivät yleensä kovin mielellään kirjoihin tartu. Sarjan ensimmäisessä osassa kepeyttä ja huumoria on jopa vähän enemmän kuin jatko-osassa, jolle olisin nyt arviota kirjoittaessa ehkä antanut puoli tähteä vähemmän, mutta mennään näillä alkuperäisillä arvioilla.

Mikko Veistinen Kotitekoisen poikabändin alkeet ja vaiheet (3)

Näistä kirjoista on oikeastaan todella vaikea kirjoittaa mitään, koska mukana on sellaisia juonenkäänteitä, joiden spoilaaminen vesittäisi koko sarjan idean. Toisaalta jo sen tietäminen, että kirjoissa on erittäin jyrkkiä juonenkäänteitä, saattaa pilata jonkun lukukokemuksen. Minä olin henkilökohtaisesti iloinen tästä etukäteisvaroituksesta, toivottavasti se ei haittaa sinuakaan. Nämä juonenkäänteet tuntuvat jakavan ihmiset hyvin vahvasti kahteen leiriin. Jotkut rakastavat näitä kirjoja niiden vuoksi, toisilta menee niiden takia maku koko tarinaan. Minusta ne toki nostavat kirjat esille nuortenkirjojen laajasta tarjonnasta, mutta en ollut niistä erityisen iloinen. En pidä siitä, että lukijaa vedätetään. Yllätyksiä saa ja pitääkin olla, mutta niiden perusraaka-aineet täytyy leipoa tekstiin niin, että lukijalla olisi edes pikkuruinen mahdollisuus asian arvaamiseen. Harhaanjohtaminen ja lukijan kumauttaminen täysin kulissien pimennosta revityllä asialla ei ole minusta reilua, vaan jopa vähän laiskaa kirjoittamista.

Tämän takia muuten annamme blogissamme tähtiä kirjoille. Sillä vaikka nyt ränttäsin näistä kirjosta, olivat ne minusta silti neljän tähden arvoisia. Mukavaa ja hauskaa luettavaa jopa aikuisille, aivan timanttisia teoksia nuorille!

allekirjoituslaura

★★★★
Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin alkeet
S&S, 2016
Sivuja 203
Luettavaksi kirjastosta

★★★★
Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin vaiheet
S&S, 2019
Sivuja 237
Luettavaksi kirjastosta

2 thoughts on “Liiankin yllättäviä juonenkäänteitä – Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin alkeet & Kotitekoisen poikabändin vaiheet

    1. Kirjoitustyyli on varmasti sellainen, että se ei kaikille uppoa. Itselle sopimattomat kirjat kannattaa tosiaan rohkeasti jättää kesken ja etsiä jotain mieluisampaa luettavaa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s