Millaisia ovat hyvät kirjagram-kuvat ja mitkä ovat suosikkeja omista otoksistani vuosien varrelta?

En ole koskaan pitänyt itseäni järin kummoisena kirjakuvien ottajana. Usein olen toki tyytyväinen otoksiini, mutta kun sitten päädyn vertailemaan omia kuviani muiden mielettömän visuaalisiin IG-kuviin, alan todella nopeasti sättiä omaa osaamattomuuttani. Tiedän sen olevan typerää ja tarpeetonta, mutta minkäs sitä ihminen luonteelleen mahtaa. Viime aikoina olen kuitenkin pyrkinyt painamaan ajoittaisen itsekriittisyyden kauas taakseni, ja olen jopa tainnut hieman kehittyä kirjakuvien ottamisessa.

Koska muiden valokuvaamisesta voi oppia ja saada innostusta, ajattelin jakaa nyt muutama omat suosikkini kirjakuvieni joukosta. Samalla ajattelin hieman pohdiskella, miksi juuri ne ovat mielestäni onnistuneita, ja miten niitä olisi ehkä vielä voinut parantaa.

Haluaisin kovasti saada kirjakuviini enemmän värejä etenkin nyt kun olemme menossa kohti kukkeaa kevättä ja kesää. Yleisimmin käyttämäni kuvausrekvisiitta on kuitenkin varsin neutraalin väristä, joten värikkäiden lisien kanssa täytyisi käyttää tavallista enemmän mielikuvitusta. Suuret väriläiskät ovat toki siinäkin mielessä hankalia, että koska päivitämme tiliä Minnan kanssa kahdestaan, räikeä sooloilu rikkoo feedin harmoniaa.

Tämä kuva on jo lähes pari vuotta vanha, ja siinä minua kiehtoo tuo mummuni vanha kahvikuppi sekä sieltä lentelevät kävyt. Jos nyt tekisin kuvan uudelleen, laittaisin taustalle vielä jotain muutakin väriä kuin valkoista. Jotenkin tuo suuri tyhjyys hitusen ahdistaa minua.

Jotenkin tämä pyöreä muoto puhelimen ympärillä ja ikisuosikkini eukalyptuksen oksat viehättävät minua. Harmi, että yli vuoden aktiivisen käytön jälkeen kauniisti ikääntyneet oksat menettivät lopunkin vihertävän sävynsä, eikä niistä ole enää iloa kirjakuvissa. Niin ja äänikirjoihin liittyviä kuvia on muuten erityisen vaikea ottaa! Puhelin keskellä kuvaa on huomattavasti ankeampi kuin kaunis printtikirja ja näytön kirkkaus täytyy olla juuri sopiva, ei rahtuakaan liian kirkas tai tumma.

Minua kiehtoo kovasti syvyysterävyys kuvissa, mutta kuvaan siitä huolimatta suurimmaksi osaksi tasaiselle pinnalle rakennettuja kirjakuvia. Tarpeeksi suuren kuvaustilan löytäminen kotoa on hankalaa samoin kuin rauhallisen taustan. Pidän kovasti siitä kuinka tässä kuvassa teepannu häilyy utuisena taustalla ja nuo revityt muistilappulipareet kurkkivat paksun kirjan välistä.

Välillä kirjan aihe synnyttää ajatuksen uudenlaisesta kuvausrekvisiitasta. Taiteilijoista kertova kirja lähestulkoon huusi vierelleen maalaustarvikkeita. Väripaletti tuo lisäksi kuvaan tietynlaista runsautta ja rikkautta, josta pidän kovasti.

Haluaisin ottaa enemmän kirjakuvia kauempaa ja runsaammin asetelmin. Tämä kuva on otettu varsin läheltä, mutta pidän siitä kuinka monia eri elementtejä siinä on. Tätä pitäisi kovasti yrittää petrata, sillä yleensä lätkäisen valkoisen taustan päälle vain yhden värillisen kankaan tai vaatteen, kirjan ja ehkä pari pientä korua. More is more, ainakin kirjakuvissa. (Ainakin joskus. Toki minimalistisetkin asetelmat voivat olla hurmaavia.)

View this post on Instagram

Suuri osa syyskuusta kului valitettavasti sairaslomalla rasittuneiden käsieni vuoksi, mutta jos jotain hyvää tästä tilanteesta haluaa kaivaa, ainakin minulla oli runsaasti lukuaikaa. Syyskuun aikana luin yhteensä kymmenen kirjaa ja kuuntelin yhdeksän äänikirjaa. Maja Lunden Sininen oli erittäin vaikuttava kuuntelukokemus ja viihdyin loistavasti Pilvilinna sekä Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita -kirjojen parissa. Yhtään sysihuonoa kirjaa ei eteeni osunut, mutta ei kyllä viiden tähden pikaihastumisiakaan.⁠ •⁠ Kerstin Gier: Pilvilinna 3½⭐⁠ Anton Vanha-Majamaa & Noora Vaarala (toim.): Television lapset* 4⭐⁠ Debbie Tung: Quiet Girl on a Noisy World – An Introvert’s Story 3½⭐⁠ Emily Trunko: Rakas kuka vaan 4⭐⁠ Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken 3⭐⁠ Ilarin Aalto & Elina Helkala: Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita – Nuoren arkeologin käsikirja 4½⭐⁠ Risto K. Järvinen & Eeva Vekku: Päiväkirjaklubi* 4⭐⁠ Sophie Hannah: Kolme neljästä* 3⭐⁠ Mikko Koiranen: Nauhoitettava ennen käyttöä 3⭐⁠ Taru Anttonen & Milla Karppinen: Sankaritarinoita (kaikille)* 4⭐⁠ Mika Waltari: Komisario Palmun erehdys 3⭐⁠ Colm Tóibín: Brooklyn 4⭐⁠ Tuomas Kokko: Tosi kivat juhlat 3⭐⁠ Julian Fellowes: Belgravia 4⭐⁠ Candace Bushnell: Onko vielä sinkkuelämää? 3⭐⁠ Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista 4⭐⁠ Jojo Moyes: Elä rohkeasti 4⭐⁠ Maja Lunde: Sininen 4½⭐⁠ Ville Viholainen: Pätkäöiden sankarit 3⭐⁠ •⁠ Onko mukana sinulle tuttuja kirjoja? Osuvatko arvosteluni lainkaan yksiin omiesi kanssa? –Laura⁠ •⁠ *Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.⁠ •⁠ #kuukaudenluetut #kirjablogi #kirjagram #kirjakuva #kirjainsta #äänikirja #lukeminen #kirja #kirjat #bookish #bookstagram #booksofinstagram #booksandflowers #televisionlapset #päiväkirjaklubi #sankaritarinoitakaikille #majalunde⁠

A post shared by Bibbidi Bobbidi Book (@bibobookblog) on

Tässä kuvassa on väriä, syväterävyyttä ja vielä kaiken lisäksi kirjapino. Pitäisi ehdottomasti kuvata enemmän kirjapinoja, itse tykkään ainakin tarkastella niitä. Selkämyksiä joutuu aina hetken aikaa kuikuilemaan ennen kuin pinosta osuu silmiin itselle tuttuja kirjoja. Bongauksesta tulee huomattavasti suurempi löytämisen ilo kuin pelkän kansikuvan katselemisesta.

Tässä kuvassa on värien runsautta ja poikkeuksellisesti tausta on jotain muuta kuin valkoista. Feedimme yhdistävä vaalea väri tulee avatusta kirjasta, joten ihan täysin se ei heitä teemaamme roskakoppaan. Kannatti käydä talomme sisäpihalla kuvausretkellä, vaikka vähän jännitinkin, mitä ne naapuritkin nyt taas miettivät.

View this post on Instagram

Rakastin lapsena ystäväkirjoja, joten kun @tarinannuppuja julkaisi ystäväkirjahaasteen, oli siihen tietysti aivan pakko tarttua.⁠ •⁠ 📚 KIRJALLINEN YSTÄVÄKIRJA 📚⁠ •⁠ 🍁 Nimi: Laura⁠ 🍁 Ikä: 29⁠ 🍁 Lempikirjasi lapsena: Mystery Club, The Baby-Sitters Club, Suvi Kinos…⁠ 🍁 Lempikirjasi teininä: Harry Potter⁠ 🍁 Lempikirjasi juuri nyt: Stephanie Garberin Valenda on viimeisin ihastus⁠ 🍁 Jos olisit kirja, mikä kirja olisit? Jokin juonivetoinen, mukava, ei liian vaikea. Välillä naurattava, välillä itkettävä.⁠ 🍁 Viimeisin lukemasi viiden tähden kirja: Stephanie Garberin Valenda⁠ 🍁 Kirja johon olet pettynyt tänä vuonna: Ne Sarah Fordin pikkukirjat, joita näemmä lyttään säännöllisesti⁠ 🍁 Kuinka monta kirjaa omistat? Noin 350⁠ 🍁 Kuka kirjanhenkilö on idolisi? Hermione Granger ja Suvi Kinos⁠ 🍁 Millaisia kirjoja tykkäät lukea eniten? Sellaisia, joissa on kunnon lukuimu. Ja YA:ta.⁠ 🍁 Harry Potter -tupasi: Rohkelikko. (Tosin jos olen rehellinen, Korpinkynsi voi olla lähempänä totuutta.)⁠ 🍁 Paras kirjasta tehty elokuva: Lord of the Rings⁠ 🍁 Bookstagram-tili, jota rakastat: @mitaluimmekerran, @lottareadsbooks, @in_search_of_peter_pan⁠ 🍁 Booktube-kanava, jota rakastat: @syyslukija (Mutta rakastan oikeasti kaikkia kotimaisia plus muutamia ulkomaalaisia kanavia)⁠ 🍁 Kirja, jota usein suosittelet muille: Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaustarinani⁠ 🍁 Kirja, jonka aiot lukea seuraavaksi: @tamankylanhomopoika: Homopojan opas⁠ •⁠ #kirjallinenystäväkirja #ystäväkirja #haaste #kirjakuva #kirjainsta #kirjagram #bookstagram #booksbooksbooks #bookish #booksandtea #tea #cozy #lukeminen #kirjakasa #bookpile

A post shared by Bibbidi Bobbidi Book (@bibobookblog) on

Tässä kuvassa pidän todella paljon kaadettavan teen liikkeestä, joka välittyy kuvassa. Teekannun nokka on myös itsessään kaunis yksityiskohta, ja syvä turkoosi tuo edes aavistuksen väriä muuten hieman aneemiseen kuvaan. Noita taustalla lepääviä valoja olisin sen sijaan voinut levittää vähän laajemmalle alueelle.

Tästä kuvasta olen oikeasti ylpeä! Innoituksen siihen sain Kutovakika-kanavalta Youtubesta, ja kun olin ostanut jäätelövohveleita yksisarviskakkua varten, päätin ehdottomasti hyödyntää niitä kuvaussessioissanikin. Ja tätä otosta kuulkaa haettiin! Asettelin kirjaa, neuletakkia, käsiäni, glitterpalloa ja mekkoani uudelleen niin monta kertaa, että valo oli loppua kesken. Lopulta sain tallennettua mieleisen ruudun, vaikka varjot lopulta jäivätkin aika tummiksi.

Klassinen sivut sydämeksi -asetelma on tuttu ja tuvallinen valinta, mutta ehkä juuri siksi niin puhutteleva ja herkkä. On jotenkin ihana ajatus, että kirjasta saa noin vain muodostettua sydämen. Minulle se symboloi kirjojen suurta arvoa.

Tässä kuvassa ei juuri väreillä ilotella, mutta sen harmonia puhuttelee minua kovasti! Aluksi kuvan kirjapino oli suora ja siisti, mutta jokin siinä mätti. Ratkaisu löytyi hienoisesta epäsymmetriasta. Kun kirjoja tökki hieman epätasaisempaan pinoon, tuli kuvaan lisää kiinnostavaa jännitettä. Tätä täytyisi muistaa hyödyntää useamminkin, sillä yleensä suoristan kuviin kirjapinot hyvin suurella tunnollisuudella.

Tietyn värin ympärille rakennetut kuvat ovat alkaneet viime vuoden aikana nousta omiksi suosikeikseni. Keltainen on erityisen herkullinen väri, ja tällä kertaa onnistuin mielestäni kuvankäsittelyssäkin, vaikka otoksen sävymaailma poikkeaakin rahtusen feedimme yleistunnelmasta.

Haluaisin ehdottomasti ottaa enemmän kuvia, joissa olen itse mukana, mutta niiden ottaminen on huomattavasti työläämpää kuin perinteisten asetelmien tallentaminen. Tätäkään kuvaa ei olisi (ainakaan kovin helposti) syntynyt ilman puolisoni apua. Asettelin peittoa ja hiuksiani sopiviin asentoihin tovin jos toisenkin, mutta pidän erityisen paljon lopputuloksesta!

View this post on Instagram

Käytän todella harvoin huulipunaa, koska pelkään päivän aikana tahrivani huulimaalilla sekä hampaani että vaatteeni. Tai vaihtoehtoisesti syön sen pois, niin että huuleni näyttävät laikukkailta ja omituisilta. Niinä harvoina kertoina, kun jaksan huuliani punata, turvaudun kirkkaanpunaiseen väriin. Pitäisi varmaan etsiä jokin hillitympikin vaihtoehto, ehkä silloin huulipunan käyttöä ei tarvitsisi niin paljon jännittääkään. • Jos sinua muuten kiinnostaa kirjoittaminen, kannattaa käydä kurkkaamassa blogin puolella arvio Miksi en kirjoittaisi? -kirjoitusoppaasta, joka sai ainakin minun kohdallani aikaan kunnon luovuuskohtauksen. Kirja ei ole perinteinen kirjoitusharjoituksia vilisevä opas, vaan ennemminkin kuin jono kirjoittavan ystävän kanssa käytyjä keskusteluja. Tämän päivän kirjatubevideossa sukelletaan puolestaan viime viikkooni seitsemän päivän lukuvlogin kautta. Videolla selviää muun muassa se, miksi hiiviskelin pimeässä toimituksessa puoli seitsemältä aamulla. Tapaukseen liittyy lähes 60 vaaleanpunaista muistilappua. –Laura • #februarysbooks20 Day 19: Red 💄 • #kirjablogi #kirjatube #red #lipstick #redlipstick #miksienkirjoittaisi #cozy #kirjagramsuomi #kirjagram #kirja #kirjakuva #lukutoukka #kirjainsta #lukeminen #kirja #kirjat #booksters #bookster #bookgram #fortheloveofbooks #igreaders #amreading #becauseofreading #allthebooks

A post shared by Bibbidi Bobbidi Book (@bibobookblog) on

Huomaan ottavani parhaita kirjakuviani erilaisten kuvahaasteiden takia. Ehkä se johtuu etukäteen suunnitelluista kuvaussessioista, joissa tallennan useammat kuvat kerralla ajan kanssa. Toisaalta taas kun haastekuvissa ei tarvitse esitellä yhtä tiettyä kirjaa, saa kuviin erilaista vaihtelua kuin otoksiin, joissa haluan esitellä juuri tietyn kirjan kantta. Tätä kuvaa varten sipaisin kuulkaas vielä erikseen huulipunaakin. Se jos mikä oli iso panostus!

allekirjoituslaura

Millaisista kirjakuvista pidät eniten? Missä asioissa haluaisit hioa taitojasi? Entä mitkä ovat omat vahvuutesi kirjakuvien ottamisessa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s