Kirja, jonka ääressä en välttynyt spontaaneilta itkuilta – Heidi Köngäs: Mirjami

Tiedätte varmasti sen tunteen, kun lukupinon päällimmäinen kirja ei millään kiinnostaisi, vaan mieluummin tarttuisi johonkin aivan toiseen opukseen. Minulle niin kävi, kun syyskuussa lukupiirikirjana oli Mirjami, jonka on kirjoittanut Heidi Köngäs. Ensinnäkin Köngäs oli minulle entuudestaan tuntematon kirjailija. Siis olinhan minä toki hänen teoksistaan kuullut, mutta en ollut aiemmin lukenut. Lisäksi kotimme erinäisillä tasoilla keikkuu useampia uutuuskirjapinoja, joiden kimppuun olisin mieluummin hyökännyt. Koska lukupiiri velvoitti, päädyin kuitenkin tarttumaan Mirjamiin. Ja minkä yllätyksen koinkaan!

Mirjami on itsenäinen jatko-osa romaanille Sandra. Minä en ollut tosiaan entuudestaan tutustunut Sandraan, eikä se haitannut lukukokemusta lainkaan. Mirjami kertoo 19-vuotiaasta Mirjamista, joka työskentelee ompelijattarena. Kun sodan kauhut vyöryvät vuosien saatossa pienen kaupungin yli monella tavalla, kaipaa nuori nainen elämäänsä niitä kaikkein tavallisimpia asioita. Mirjamin lisäksi tarinaa kerrotaan välillä hänen äitinsä Sandran sekä siskojensa Annikin ja Soilin näkökulmista. Annikki on sisarista vanhin ja edennyt hyvään asemaan työelämässä, nuorimmainen Soili sen sijaan on perheen kapinallishenkinen villikko. Sandra-äiti taas pelkää ja huolehtii niin että sattuu.

Talvi- ja jatkosodan kotirintaman kuvaus on minulle huomattavasti hedelmällisempää luettavaa kuin sankarilliset sotakertomukset etulinjasta. Jatkuva puute ja kivistävä huoli rakkaiden turvallisuudesta pakahduttavat myös 2020-luvun lukijan sydäntä. En tiedä miten Köngäs sen tekee, mutta tämä kirja riuhtaisi minut voimalla mukaansa. Itkin rintamalle lähteviä nuoria miehiä ja heidän omaistensa hätää. Selitin kirjan hahmojen kohtaamia tragedioita niin, että välillä puolisoni kuvitteli minun kertovan oikeista ihmisistä.

Mirjami saa kuvittelemaan iltoja, joiden pimeydessä kotiin on vaellettava mitä kammottavimmassa säässä naurettavan huonoilla kengillä ilman että edes kynttilänpätkä valaisisi tietä. Perheestään huolehtivan ja leipiään leipovan Sandran pysähtynyt ja kokonaisvaltainen suru ja huoli ovat tunteita, jotka hyökyvät päälle hyökyaallon lailla.

★★★★
Heidi Köngäs: Mirjami
Otava, 2019
348 sivua
Luettavaksi kirjastosta

 Helmet-lukuhaasteen kohtaan 37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s