Suloisen surullinen kirja joulunodotukseen – Maja Lunde: Lumisisko

Olen vaikka kuinka monena vuonna lukenut (tai yrittänyt lukea) Marko Leinon Joulutarinaa joulukalenterin tapaan yhden luvun joka päivä joulukuun alusta aina aattoon saakka. Tiesin toki, että on olemassa muitakin 24 luvun mittaisia, kirjalliseksi joulukalenteriksi sopivia teoksia, mutta en ole oikeastaan jaksanut niitä sen kummemmin etsiä. Viime vuonna satuin lainaamaan aivan vahingossa yhden joulukalenterikirjan, mutta päädyin lukemaan sen parissa päivässä, olinhan jälleen kerran ehtinyt jo aloittaa kalenterityylillä Joulutarinan. Löytämäni kirja oli kuitenkin niin hurmaava, että päätin vinkata siitä teille, jos joltain vielä puuttuu joulukalenteri. Suuntaa siis heti kirjastoon tai kirjakaupoille etsimään Maja Lunden Lumisisko.

Aaton kotona ei näy merkkiäkään joulusta, vaikka jouluaatto jo lähestyy. Adventtikynttilät eivät pala, kuusi ei korista olohuonetta eikä lahjapaperi rapise suljettujen ovien takana. Aaton perheen on ottanut vangikseen suru, joka tuntuu muuttaneen äidin ja isän aivan eri ihmisiksi kuin ennen. Joulun peruuntuminen on kenelle tahansa lapsella traaginen uutinen, mutta Aatolle se on erityisen kamala asia: hänen syntymäpäivänsä on nimittäin jouluaattona.

Kun hiljaisuus on täyttänyt kodin ja tukkinut jopa aiemmin hyvin määrätietoisen pikkusiskon suun, ei Aatto halua viettää kotona yhtään ylimääräistä aikaa. Niinpä Aatto kauhoo uimahallin allasta päästä päähän. Uintiseurana on hänen paras ystävänsä, mutta edes tämän seura ei Aattoa juuri nyt paljoa ilahduta. Eräänä päivänä Aatto kohtaa uimahallin ulkopuolella Hetan, ikäisensä tytön, jonka luontainen iloisuus tarjoaa täydellisen vastakohdan Aaton kotioloille. Ja Hetan koti se vasta ihana onkin! Siellä totisesti on valmistauduttu ottamaan vastaan joulua.

Maja Lunde Lumisisko (1)

Maja Lunde on minulle aiemmin tuttu kirjoistaan Mehiläisten historia ja Sininen. Totuttuani synkän osuviin dystopioihin olin siis arvatenkin hämilläni tajuttuani kauniin joulunpunaisen kuvakirjan olevan täynnä hänen sanojaan. Täytyy muuten varoittaa, että tämä kirja ei todellakaan ole iloinen ja täynnä herkullisia tuoksuja. Viime vuonna julkaisemallani lukuvlogilla näkyy harvinaisen selvästi, että tämä kirja avaa itkuhanat. Lopun juonimutkat on helppo päätellä jo kirjan puolivälissä, mutta se ei juuri nakerra kirjan viihdyttävyyttä.

Lisa Aisaton kuvitus on todella kaunis! Jollain tavalla kirja muistuttaakin visuaalisesti Jim Kayn kuvittamia Pottereita, joskin on pakko todeta, että Kay on näistä kahdesta kyllä suurempi suosikkini. Eivät Aisaton työtkään kuitenkaan kovin paljon Kaylle häviä.

Jos siis kaipaat joulukuuhusi pientä maagisuutta, valkoisia lumihiutaleita ja sulosta surua, kannattaa ehdottomasti tarttua tähän kirjaan!

allekirjoituslaura

★★★★½
Maja Lunde: Lumisisko
Kuvitus: Lisa Aisato
Suomennos: Katriina Huttunen
Taitto: Nora Kitinmäki
S&S, 2019
Sivuja 192
Luettavaksi kirjastosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s