Maagisen ihastuttava lastenromaani – Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain

Olen viime aikoina lukenut joitakin lastenromaaneja, mutta näin ihanaa kappaletta ei olekaan vielä tullut vastaan! Tuutikki Tolosen Agnes ja unien avain (WSOY, 2020) on hurmaavan mystinen seikkailuromaani, jonka tunnelma pitää otteessaan. Kati Vuorennon kauniit ja herkät kuvitukset tuovat tarinan ihanasti eloon.

Tarina lähtee liikkeelle, kun päähenkilömme Agnes bongaa uuden kotikaupunkinsa hautausmaalla hautakiven, jossa on hänen nimensä. Starttaa kummallinen tapahtumasarja, jossa Agnes näkee outoja unia vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä vanhan huvilan puutarhassa. Tyttö kätkee avaimen puutarhaan ja kun tuo puutarha sitten oikeasti löytyykin Agnesin kodin läheltä, on päähenkilömme saatava tietää, mihin avain sopii. Arvoitus kiertyy jännittävästi 11-vuotiaan Agnesin omaan elämään.

Tolosen teksti soljuu sopivalla tahdilla ja vuorosanat kuulostavat 11-vuotiaiden päähenkilöiden suussa sujuvilta. Ympäristön kuvaus on juuri sopivassa suhteessa realistista ja osin mystistä. Teoksen fantasiaelementit tuntuvat luonnollisilta ja vievät tarinaa ihanasti eteenpäin. Jos vertaan Unien avainta viime vuonna lukemaani Cristal Snow’n Penni Pähkinäsydän -teokseen, on tässä seikkailussa rutkasti enemmän vetovoimaa ja menoa kuin keijujen tekemisissä oli Snow’n romaanissa. Molemmissa on ihanaa taianomaisuutta, mutta Unien avain veti aikuisenkin lukijan mukanaan pohtimaan tarinan arvoitusta.

Piste i:n päälle ovat tosiaan Kati Vuorennon ihanat kuvitukset, joista saisi varmasti aivan sairaan söpöjä lastenhuoneen tauluja. (Vuorento on muuten kuvittanut myös Cristal Snow’n teoksen.) Agnes-sarjaan on maaliskuussa ilmestynyt jo toinenkin osa, johon tartun varmasti tulevaisuudessa!

★★★★★
Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain
Kuvittanut Kati Vuorento
WSOY, 2020
Sivuja 183
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Maagisen ihastuttava lastenromaani – Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s