Nojatuolimatka valtameren yli – Anni Valtonen: Elämäni Kolumbia

Korona-aikana olen huomannut haluavani lukea matkakertomuksia. Kun itse ei fyysisesti pääse mihinkään, voi sentään kirjojen avulla matkustaa – aina kaukomaihin saakka. Latinalainen Amerikka on itselleni varsin tuntematonta aluetta, joten odotin toimittaja Anni Valtosen teoksen Elämäni Kolumbia (Like, 2020) lukemista mielenkiinnolla.

Valtonen on ollut naimisissa kolumbialaisen miehen kanssa ja perustanut perheen. Hänen elämänsä on jakautunut kahden maan välille ja kolumbialaisen kulttuurin vaikutukset näkyvät hänen arkielämässään. Valtonen kirjoittaa teoksessaan sekä henkilökohtaisesta elämästään että valottaa Kolumbian yleisempää historiaa lukijalle. Teksti on sekoitus muistelmia ja historiateosta.

Oli mielenkiintoista sukeltaa aivan uuteen kulttuuriin ja nautin varsinkin maan historiasta ja sen elämänmenosta lukemisesta. Jotenkin olisin kuitenkin kaivannut vahvempia linkkejä Valtosen omien kokemusten ja maassa tapahtuneiden yleisten asioiden välille. Kyseessä ei niinkään ollut ongelma yleisen ja yksityisen välillä liikkumisessa, vaan pikemminkin tekstin koheesiossa. Joissain kohdissa koin, että toimiakseen kokonaisuutena kirja olisi kaivannut vielä yhtä editointikierrosta ja lehtijuttumaisuuden vähentämistä.

Kaiken kaikkiaan Elämäni Kolumbia vie lukijansa miellyttävällä tavalla valtameren toiselle puolelle ja esittelee elämää Kolumbiassa suomalaiselle lukijalle hyvin ymmärrettävällä tavalla. Hieman vajaassa 200 sivussa lukija saa hyvän kuvan siitä, millaista on ollut tasapainoilla kahden maan välillä ja miten tuo tasapainoilu on vuosien saatossa muuttunut. Nojatuolimatkalle tällä teoksella pääsee siis ehdottomasti.

★★★
Anni Valtonen: Elämäni Kolumbia
Like, 2020
Sivuja 189
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Nojatuolimatka valtameren yli – Anni Valtonen: Elämäni Kolumbia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s