Feminististä self helpiä – Florence Given: Olen upea, mutta en sinun mieliksesi

Florence Givenin teosta Olen upea, mutta en sinun mieliksesi (Atena, 2021) markkinoidaan teoksen takakannessa seuraavanlaisella tekstillä: ”2020-luvun feministi-ikonin häpeämätön teos haastaa ahtaat sukupuolinormit ja ennen kaikkea sen, että naisen pitäisi näyttää tietynlaiselta oikeuttaakseen olemassaolonsa. — Vahvoja sloganeita vilisevä teos ohjaa kohti elämää, jota miehinen katse ei määritä.” Kiinnostuin alunperin Givenin teoksesta lähinnä siksi, että kirjailija on itseäni nuorempi (syntynyt 1999) ja kirjoittaa niinkin painavasta teemasta kuin feminismi. Teos oli kuitenkin lopulta aikamoinen pannukakku.

En ensialkuun ymmärtänyt, että kyseessä on self help -kirja. Luulin saavani käsiini jonkinlaisen esseekokoelman tyyppisen teoksen, jossa on nuoren feministiajattelijan tekstejä teeman ympäriltä, mutta varsin pian kävikin ilmi, että kyseessä ei ole lainkaan sellainen kirja. Sen sijaan kyseessä on feministisiin ajatuksiin pohjaava itseapuopas, joka käsittelee lähinnä itsensä rakastamista sellaisena kuin on. Teoksen feministisin ajatus on se, että on oikeastaan aika radikaalia pitää itsestään maailmassa, joka yrittää jatkuvasti määrittää, miltä naisen pitäisi näyttää (mikä ei enää ole radikaalia ajattelua lainkaan).

Teos harhautuu punaisesta langastaan, eli ulkonäön käsittelystä, sivuraiteille varsin usein. Given käsittelee sosiaalista mediaa, sukupuoli- ja seksuaali-identiteettejä sekä turvallisuutta, mutta yhdenkään teeman osalta hän ei esitä raikkaita ajatuksia, vaan lähinnä toistelee jo useaan kertaan sekä feministisessä kirjallisuudessa että sosiaalisessa mediassa kiertäneitä iskulauseita. Teoksen ”vahvat sloganit” ovat itseasiassa aika laimeita, eikä niistä ainakaan tällainen jonkin verran feminismistä ja sen teorioista jotain tietävä saanut juuri uusia kulmia irti. Siinä mielessä teos voisikin ehkä sopia paremmin luettavaksi esimerkiksi teini-ikäiselle, jonka alkutiedot koko ismistä ovat vielä vähäiset.

Teoksen mielenkiintoisimmat seikat eivät itseasiassa liity sen sisältöön juuri millään tavalla, vaan pikemminkin sen julkaisusta kehittyneeseen kohuun. Given viittaa useasti teoksen aikana kirjailija Chidera Eggerueen, joka on Givenin teoksen julkaisun jälkeen syyttänyt tätä plagioinnista. Koko kohu on käyty lähinnä sosiaalisen median välityksellä (kuten tähän aikaan kuuluu). Käytännössä Eggerue syyttää Giveniä ideoiden ja visuaalisen ilmeen varastamisesta, sekä tilan viemisestä POC-kirjailijalta. Koko soppa on hämmentävä, mutta kuten jo ylläolevassa arviossanikin kirjoitin, ei Givenin teos sisällä yhtää erittäin originellia ideaa feminismistä, jota ei olisi jo jossain muodossa kuultu aiemminkin. Jos soppa kiinnostaa, siitä voi lukea esimerkiksi täältä.

Kaiken kaikkiaan Olen upea, mutta en sinun mieliksesi on värikäs perusteos feministiseen ajatteluun, mutta juuri muuhun se ei kykene.

★½
Florence Given: Olen upea, mutta en sinun mieliksesi
Atena, 2021
Sivuja 223
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Feminististä self helpiä – Florence Given: Olen upea, mutta en sinun mieliksesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s