Lapseni on teatterikonkari jo ennen ensimmäistä soselusikallistaan – Miksi vauvateatteri vei sydämeni?

Minähän olen se ihminen, joka hipsi yksin teatteriin lastennäytökseen ja pohdiskeli lämpiöön pystytetyssä väliaikaiskatsomossa, että olisikohan tänne kuitenkin pitänyt ottaa kulissilapsi mukaan, kun matalilla tuoleilla ei istu toista mukulatonta aikuista. Nyt ei onneksi tarvitse enää kulissilapsen perään haikailla, kun jälkikasvua on omasta takaa. Harmi vaan, että käytännössä kaikki teattereiden pienille lapsille suunnatut esitykset on tarkoitettu vähintään kolmevuotiaille lapsille. Höh, en todellakaan jaksa odottaa yhteisiä teatterihetkiä vuoteen 2024 saakka!

Ei minun onneksi tarvitsekaan, sillä kaikki vuonna 2021 syntyvät helsinkiläislapset saavat kulttuurikummikseen liudan teattereita. Viime vuonna aloitettu Kulttuurin kummilapset -hanke on aivan huikea, ehdottomasti kiireisten neuvoloiden ja ääriään myöten täysiksi pakattujen synnäreiden rinnalla parasta mitä kaupunki kasvaville perheille tarjoaa. Ideana on siis että kaksi kertaa vuodessa teatterit kutsuvat kummilapsensa kylään aina siihen asti, kunnes tenavat aloittavat ensimmäisen luokan. Ei liene yllätys, että olen innoissani. (Lapsenikin varmasti olisi, jos ymmärtäisi innostumisen konseptin.)

Kummilapsiprojektissa upeaa on myös se, että teatterit pääsevät kehittämään vauvoille tarkoitettua ohjelmistoa, joten minun ei suinkaa tarvitse odottaa sinne vuoteen 2024 saakka yhteisiä teatterireissuja. Vauvateatterin näytökset ovat tiiviitä, niiden aikana saa itkeä, syödä, nauraa ja vaikka vaihtaa vaippaa. Mutkikkaan verbaalin huumorin sijaan yleisöä puhuttelevat lorut, musiikki, värit ja valot. Pinkki pölyhuiska jos mikä saa pieniltä arvostelijoilta täydet viisi tähteä.

Pari viikkoa sitten rullailimme ensimmäistä kertaa vaunumme parkkiin Helsingin kaupunginteatterin aulaan ja istahdimme lämpiön lattialle levitetyille patjoille nauttimaan puolituntisesta Mukavaa matkaa! -esityksestä, jossa Bruno-nalle kulkee läpi Helsingin tutuilla kulkuneuvoilla. Kaikeksi onneksi Kansallisteatteri oli avannut oman Silkkipaperitaivas-esityksensä parin näytöksen verran koko kansan huviksi, joten ostin koko perheellemme liput vielä sinnekin. Eppu Nuotion kirjaan perustuva runollinen esitys oli rauhallisempi ja eteerisempi kuin Mukavaa matkaa!, jossa vauvoja hyppyyteltiin lorujen mukana kuin kuoppaisella tiellä ikään.

Mitä muutaman kuukauden ikäinen (tai jopa nuorempi, lapseni ei ollut nimittäin edes pienin katsoja) vauva sitten saa irti teatterista? No rehellisyyden nimissä elossa hän varmasti selviäisi ilmankin, mutta sekä oma lapseni että muut minikatsojat tuntuivat olevan lumoutuneita heidän eteensä rakennetusta maailmasta lavasteineen ja rekvisiittoineen. Vaikka kotiin kantaisi kasakaupalla lorukirjoja ja lapselleen pitäisi yksityisiä showhetkiä tansseineen ja lauluineen, osaavat teatterin ammattilaiset varmasti tarjota jotain aivan uudenlaista ihmeteltävää. Aika paljon kodin seinien sisäpuolella aikaa kaksin vauvan kanssa viettävät vanhemmatkin ovat varmasti innoissaan päästessään ihmisten ilmoille. Siellä missä vauvat kokoontuvat, tuntuu myös olevan poikkeuksetta välitön ja hurmaantunut tunnelma. Puolin ja toisin kysellään pikkuväen ikää, ihastellaan asuja ja kerrotaan juuri opituista taidoista. Ja harvoin olen nähnyt mitään niin herttaista, kuin vanhempiensa sylissä nököttävät pienet, joiden silmät tapittavat herkeämättä heidän edessään levittäytyvää esitystä.

Ensi kevään kulttuurin kummilapsi -esitystä odotellessani taidan suunnata pikkuisen kanssa Nukketeatteri Sampoon. Tohelon ja Torvelon myötä jo vuosia sitten tutuksi tullut teatteri näyttää tarjoilevan perheen pienimillekin sopivia esityksiä sen verran tiheään tahtiin, että saan edes hieman paikattua teatterisulkujen poraamaa aukkoa sielussani.

One thought on “Lapseni on teatterikonkari jo ennen ensimmäistä soselusikallistaan – Miksi vauvateatteri vei sydämeni?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s