Selvät suunnitelmat: Nämä ovat armolliset lukutavoitteeni vuodelle 2022

Nyt kun viime vuosi alkaa olla paketissa, on aika suunnata ajatukset tämän vuoden lukusuunnitelmiin. Esikoiseni vauvavuotta on vielä jäljellä ja syksyllä suunnittelen palaavani takaisin töiden pariin, joten lukuaikaan vaikuttaa aika moni muuttuja. Mutta onneksi aina voi haaveilla ja suunnitella. Jos siis nämä tavoitteet eivät täyty, en missään tapauksessa pahastu.

Viime vuoden lukutavoitteiden suhteen jouduin kesken matkaa laskemaan rimaa. Tuplaksi suunniteltu Helmet-lukuhaaste ei toteutunut, mutta sain sen kertaalleen läpi yhdistämällä samaan haasteeseen sekä ääni- että printti- ja e-kirjat. Hyllynlämmittäjistä luin yhden kirjan kahdestatoista. Surkuhupaisaa, mutta olen ollut tämän haasteen kanssa aina niin leväperäinen, että luultavasti olen joskus suoriutunut heikomminkin. Goodreads-tavoitteeni 52 luetusta e- ja printtikirjasta täyttyi, joskin päivitin tiedot viimeisistä kirjoista niin myöhään, että Goodreads ei hyväksynyt sitä. Kyllä, olen tästä edelleen harmissani. Äänikirjoja kuuntelin vähemmän kuin oli aikomus.

No nyt on aika jättää vanhojen muistelu ja siirtyä uusien tuoreiden lukutavoitteiden pariin.

1. Luen 52 printti- ja e-kirjaa.
Goodreads-tavoite on asetettu! Tavoitteeni on sama kuin viime vuonna eli lukea yhteensä vähintään 52 printti- ja e-kirjaa. Siis yksi kirja viikossa. Lasken tilastoihini omien kirjojeni lisäksi osan niistä kirjoista, joita luen lapselle. Ihan kaikkein vähäsanaisimpia pahvisivukirjoja tai sadannen kertaan uudelleen luettuja niteitä en ota omille listoilleni, mutta innostavat runo- ja kuvakirjat ovat todellakin ansainneet paikkansa tilastoissani. Aiemmin tämä tavoite on ollut sata kirjaa ja edelleen noin kauniin pyöreä luku houkuttaisi, mutta pakko tässä on nyt hieman käyttää järkeä ja tunnustaa oman ajan radikaali väheneminen verrattuna aikaan ennen lasta.

2. Kuuntelen niin monta äänikirjaa, että saan luettua yhteensä sata kirjaa.
Jos satanen ei mene rikki pelkillä silmillä luettavilla kirjoilla, otetaan avuksi myös korvat! Tämän vuoden äänikirjatavoitteeseen ei tule tarkkaa numeroa, sillä tavoitteeni elää sen mukaan, kuinka paljon e- ja printtikirjoja ehdin vuoden aikana lukea. Mitä luultavimmin ehdin lukea yli 52 kirjaa, mikä on hyvä, sillä 48 äänikirjaa on mitä luultavimmin hieman turhan kova haaste. Sen sijaan esimerkiksi 60–40 tai 65–35 tuntuisi ihan mahdolliselta suhdeluvulta. Katsotaan, katsotaan.

3. Suoritan Helmet-lukuhaasteen.
Tänä vuonna (tai siis tänäkin vuonna) lupaan pyhästi, että täytän Helmet-lukuhaasteen suoritustaulukkoa sitä mukaan, kun luen kirjoja. En enää koskaan halua venyttää muistiani ja hermojani äärirajoille yrittäessäni loihtia kuukausia sitten luettujen kirjojen tietoja exceliin. Ehkä tämä on se vuosi, jolloin säntillisyyteni ei lopu viimeistään syyssateisiin. Vaikka taulukon täyttäminen tunnollisesti on ehdottomasti tärkeä tavoite, on päätavoitteeni saada suoritettua 50 kohdan Helmet-lukuhaaste kertaalleen yhdistellen lukemiani printti-, e- ja äänikirjoja.

4. Yritän taklata Hyllynlämmittäjiä.
Joka vuosi valitsen kaksitoista hyllynlämmittäjää (eli kirjaa, jotka ovat jääneet lukematta ja näin ollen vain lämmittäneet kotikirjastoni hyllyjä) ja joka vuosi jätän kaikki tai ainakin lähes kaikki jatkamaan lämmitystehtäväänsä. Tänä vuonna yritän ihan oikeasti. Toivon ihan hirveästi, että vuoden päästä nämä kaikki kirjat olisi luettu, sillä minulla on oikeasti vimmainen palo päästä käsiksi niistä jokaiseen. Huomattavan moni niistä on päätynyt hyllyyni pyytämättä lähetettynä arvostelukappaleena, ja syystä tai toisesta (yleensä syynä on krooninen lukuruuhka) ne ovat jääneet odottelemaan aikaa parempaa. Nyt en ottanut kiusallanikaan valikoimaan yhtään ”tämä nyt vaan pitäisi saada luettua pois alta” -kirjaa, vaan olisin valmis pinoamaan jokaisen näistä yöpöydälleni vaikka heti. Itse asiassa minua nolottaa, että nämä kirjat ovat edelleen lukematta. Vuoden päästä nähdään, miten tällä kertaa kävi näiden ihanuuksien kanssa:

J. M. Barrie: Peter Pan
Eoin Colfer: Fowlin kaksoset
Paula Nivukoski: Mainingin varjo*
Sini Helminen: Hurme*
Tove Jansson: Muumipappa ja meri
Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu
Piia Leino: Lakipiste*
Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset*
Enni Mustonen: Martan tarina
Beth O’Leary: Vaihtokauppa*
Joonas Riekkola: Silkomaahan kadonneet*
Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa*

Tarkemmat esittelyt hyllynlämmittäjistäni voit käydä katsomassa tuoreelta videolta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s