Kasvatusopas ilman rangaistuksia – Tiia Trogen: Ilo olla yhdessä – Positiivisen vanhemmuuden voima

Äidiksi tuleminen on tuonut kirjamaisemaani aivan uusia teoksia, nimittäin kasvatusoppaita. Muutaman sellaisen lukemisen jälkeen on pakko todeta, että lasten kasvattaminen on muuttunut melkoisesti siitä, kun olen itse ollut lapsi ja tällä hetkellä tuntuu, että haltuun otettavia asioita on aika paljon. Kuuntelin joulun alla ja välipäivinä (eli jo pari kuukautta sitten — hitsit, että kirjoittamiseen menee nykyisin kauan!) Tiia Trogenin Ilo olla yhdessä – Positiivisen vanhemmuuden voima -teoksen äänikirjana BookBeatista ja sain taas hieman jotain kättä pidempää tulevan varalle.

Ilo olla yhdessä pohjaa positiiviseen kasvatukseen, jonka keskiössä on lapsen empaattinen ja kunnioittava kohtaaminen. Lapsella tulee olla rajat, mutta uusia taitoja ja itsesäätelyä opetellaan yhdessä, ei rangaistusten kautta. Käytännössä haastavissa tilanteissa lapsen tunteet kohdataan ja niistä keskustellaan, eikä lasta jätetä kohtaamaan tuntemuksiaan yksin. Jäähypenkki ei esimerkiksi kuulu positiivisen kasvatuksen ratkaisukeinoihin.

Trogen kuvaa ensin teoksessa kasvatussuuntauksen perusteet ja antaa sitten vanhemmalle kaksikymmentä ratkaisumallia arjen tilanteisiin. Kirjan lopusta löytyy vielä vanhemman jaksamista käsittelevä osio, joka tunnustaa sen, että arjessa ei aina jaksa eikä pysty, mutta jos jaksamattomuudesta tulee pysyvä olotila, kannattaa hakea apua.

Kasvatussuuntauksen perusteita esittelevä osio sai minut reflektoimaan omaa kasvatustani ja sitä, miten 1990-luvulla on suhtauduttu esimerkiksi lapsen tunteista nouseviin reaktioihin ja niiden aiheuttamiin seurauksiin. Kirja antoi työkaluja pohtia omaa tapaa kasvattaa ennen kuin se tulee olemaan oman lapseni kohdalla ajankohtaista. Mitä asioita haluan tehdä samalla tavalla kuin omat vanhempani, entä mitä eri tavalla?

Ratkaisumalleja esittelevä osio sen sijaan sai hien pintaan: miten osaan ikinä soveltaa näitä teoriassa hyviltä kuulostavia ohjeita, kun niitä ei ole ikinä sovellettu minuun? Vaatii todennäköisesti vielä jonkin verran itsereflektiota sekä aktiivista omien toimintatapojen havainnointia, että kasvatukseen liittyvän sukupolvien ketjun saa omalla kohdallaan katkeamaan tärkeiltä osin.

Yritin kuunnellessa pitää mielessä, että positiivinen kasvatus edustaa tietysti vain yhtä kasvatussuuntausta monista, joita nykypäivänä on tarjolla. Siksi tutustuminen tämän aihepiirin kirjallisuuteen saa vielä jatkua ja arki lopulta näyttää, millaisia ratkaisuja meidän perheessä tehdään. Äänikirjasta on pakko vielä mainita se, että Hannamaija Nikander oli juuri sopiva lukija tähän!

★★★★
Tiia Trogen: Ilo olla yhdessä – Positiivisen vanhemmuuden voima
Kirjapaja, 2021
Lukija: Hannamaija Nikander
Sivuja 213
Luettavaksi äänikirjana BookBeatista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s