Tulisesti ilmastonmuutoksesta – Naomi Klein: Tuli on irti – Maapallon polttava tulevaisuus

Kirjailija, toimittaja Naomi Kleinin Tuli on irti – Maapallon polttava tulevaisuus -teoksen (Into, 2022, alkup. 2019) takakannessa lukee, että teos ”tarjoaa pelottavat faktat toivoon käärittynä.” Klein käsittelee toimittajan sujuvuudella ilmastonmuutoksen etenemistä ja seurauksia teksteissä, jotka on julkaistu viimeisen 13 vuoden aikana. Toivon sijaan omalla kohdallani lukukokemus käänsi ilmastoahdistuksen volyymin jonnekin sadan tienoille, vaikka kirjassa tietysti esitetään myös kunnianhimoinen ratkaisuehdotus ihmiskunnan pakottavimpaan ongelmaan.

Teoksen tekstit lähtevät liikkeelle vuodesta 2010 ja käsittelevät kronologisesti edeten muun muassa öljynporauslautta Deep Water Horizonin onnettomuutta, ilmastonmuokkausta, ilmastotutkimuksen poliittisia ulottuvuuksia ja viime vuosina Pohjois-Amerikassa ja Australiassa riehuneita valtavia maastopaloja. Tulevaisuudenkuva on synkkä ja savun peitossa, varsinkin kun ilmastonmuutos on ollut ihmiskunnan tiedossa vuosikymmenten ajan, mutta sen hillitsemiseksi on tehty niin kovin vähän.

Luonnollisesti Klein esittelee teoksessa myös oman ratkaisunsa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi – tosin suunnitelma on niin kunnianhimoinen, että sen toteuttamalla maailmassa korjautuisi moni muukin vääryys. Kleinin keskeinen teesi nimittäin on, että ilmastonmuutos on yhteydessä myös esimerkiksi eriarvoisuuteen ja rasismiin, ja kriisi tulee iskemään heikoimmassa asemassa oleviin ihmisryhmiin kaikkein voimakkaimmin.

Suunnitelma on nimeltään Green New Deal ja sen keskiössä on nopea siirtymä uusiutuvaan energiaan. Green New Deal ei ole Kleinin oma ajatus, mutta hän vaikuttaa olevan liikkeen keskeisiä ajattelijoita. Yhdysvaltalaisista poliitikoista esimerkiksi demokraatti Alexandria Ocasio-Cortez on sitoutunut edistämään ohjelman tavoitteita. Ohjelman keskiössä oleva siirtymä uusiutuvaan energiaan tulee sen kannattajien mukaan tehdä niin, että samalla luodaan mahdollisimman monia uusia työpaikkoja kestävämpien rakenteiden varaan. Ohjelman argumentoidaan myös tekevän talousjärjestelmästä oikeudenmukaisemman ja heikentävän oikeiston vaikutusvaltaa. Green New Deal on avoimen vasemmistolainen, ainakin yhdysvaltalaisen silmin.

Kirja on vaikuttavaa luettavaa, mutta kärsii hieman toisteisuudesta keskeisten ideoiden esittämisen suhteen. Loppua kohden oma lukemiseni muuttui silmäilevämmäksi, kun tekstit alkoivat toistaa itseään. Lisäksi olisin kaivannut tekstien yhteyteen mukaan tiedon myös siitä, missä ne on alun perin julkaistu, ei vain julkaisuajankohtaa. Kaiken kaikkiaan Klein kuitenkin tekee erinomaista työtä sekä ongelman pakottavuuden kuvaamisessa että ratkaisuehdotustensa linjaamisessa.

Naomi Klein: Tuli on irti – Maapallon polttava tulevaisuus
Into, 2022
Suomentanut Laura Kalmukoski
Sivuja 335
Luettavaksi kirjastosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s