Eoin Colfer: Artemis Fowl

”Yhteen sydämenlyöntiin ei tapahtunut mitään. Tai ehkä kahteen. Sitten Holly tunsi miten taikuus ampaisi ylös hänen käsivarttaan kuin sähköisku peikkoaidasta. Hän kavahti pystyyn ja horjui holtittomasti ympäri huonetta. Maailma kieppui hetken hänen silmissään huimaavana kaleidoskooppina, ja kun se asettui taas aloilleen, hänen tappiomielialansa oli tipotiessään.”

artemisfowl1

Artemis Fowl on 12-vuotias. Siitä huolimatta hän on rikollisnero, jolla on sekä resursseja että älliä suorittaa hämmästyttäviä ja jotakuinkin laittomia operaatioita ympäri maailmaa. Pojan viimeisimmät tutkimukset osoittavat maailman olevan paljon taianomaisempi kuin tavalliset ihmiset ymmärtävätkään.

Artemis on saanut haltuunsa kopion keijujen pyhästä Kirjasta. Teini-ikäinen rikollisnero kehittää suunnitelman, joka onnistuessaan takaisi hänelle sievoisen summan rahaa. Artemis kidnappaa menninkäiskomisario Holly Shortin ja pitää tätä vankina kartanossaan, Fowl Manorissa, lunnaita vastaan. Alkaa keijujen ja pojan välinen taistelu, jossa ei vältytä peikoilta, varkailta eikä läheltä piti –tilanteilta.

Tartuin Artemis Fowliin erään kirjallisuuden opintojen kurssin puitteissa ja nostalgiasyistä. Olen lukenut sarjan nuorempana lähes kokonaan, mutta nyt ensimmäistä osaa uudelleen lukiessani tajusin, etten muista juonesta juuri mitään. Muistan tosin pitäneeni sarjasta nuorempana ja tunteet pysyivät samankaltaisina kertauskierroksen jälkeenkin.

Teos on täynnä hauskoja sattumuksia ja hieman hullunkurisia hahmoja. Artemis on pikkuvanha ja viiltävän älykäs, mutta jostain syystä hän ei tunnu ollenkaan ärsyttävältä. Hänen hämmentäviä tapojaan seuraa lähinnä kiinnostuksella ja seuraavaa juonenkäännettä odottaa innolla. Artemiksen hovipalvelija Butler on suuresta koostaan ja kuolettavista taisteluliikkeistään huolimatta varsin isällinen hahmo.

Keijujen puolella komisario Holly Short tuo teokseen mukaan tyttöenergiaa ja näpsäkkää toimintaa. Komentaja Root ja teknikko Foaly sanailevat keskenään niin, että muutaman kerran nauroin ääneen. Kun mielenkiintoisiin henkilöhahmoihin lisää takuuvarmasti toimivan juonen, on lukunautinto taattu. Kirjaa ei myöskään ole pituudella pilattu, vaan sen lukee varsin nopeasti ja vaivattomasti.

Kunhan muilta lukuprojekteiltani ehdin, etsin käsiini varmasti myös sarjan toisen osan, Artemis Fowl: Tehtävä Pohjoisessa.

allekirjoitusminna★★★☆☆ (Ehkä kolme ja puoli?)
Eoin Colfer: Artemis Fowl
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää
WSOY, 2001
Sivuja 292
Luettavaksi kirjastosta.

One thought on “Eoin Colfer: Artemis Fowl

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s