Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa + Synttäriarvonnan voittaja!

Nykyaikaista self-help -kirjallisuutta rakastavalle lukijalle Satu Rämön ja Hanne Valtarin tänä vuonna julkaistu Unelmahommissa oli teos, joka oli pakko hankkia jostakin ja saada lukea. Katselin kirjaa jo kesällä kirjaston varausjärjestelmässä, mutta siihen oli niin pitkä jono, että päätin jättää lukemisen suosiolla myöhemmäksi. Muutama viikko sitten teos tuli kuitenkin vastaan pikalainojen hyllyssä ja nappasin sen siitä mukaan.

dav

Rämö ja Valtari ovat molemmat luovan alan freelancereita ja tietyssä mielessä sekatyöläisiä. Rämö pitää blogia, vetää design-kauppaa Reykjavikissa ja toimii matkaoppaana hevosvaelluksilla. Valtari puolestaan tekee elantonsa Lähiömutsi -blogillaan ja viestinnän alan töillä. Molemmilla on taustalla toimittajan työ, eivätkä he ole siitä päässeet eroon nykyisissäkään duuneissaan.

Uransa alkuvaiheessa olevalle toimittajalle Unelmahommissa onkin erinomainen kurkistus siihen, miten monenlaisia asioita tämän alan koulutuksella voikaan tehdä. Kirjassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti sitä, miten esimerkiksi bloggaamisella voi tehdä elantonsa. Toisaalta pohdinta viedään myös laajemmalle tasolle ja vinkkejä annetaan muun muassa siihen, miten perhe yhdistetään yrittäjyyteen tai miten elämän kokonaistasapainosta pidetään huolta unelmaduunissakin. Jokaisen luvun lopusta löytyy myös Ajateltavaa -osio, joka ohjaa pohtimaan omia työhön liittyviä asenteita ja mahdollisuuksia.

Sekä Valtari että Rämö kirjottavat sujuvasti ja teksti soljuu tasaisesti eteenpäin. (Muuta ei tosin kahdelta toimittajalta voi odottaakaan!) Kirjan teemat on perustellusti jaoteltu. Niissä nousevat vahvasti esiin kirjoittajien elämäntilanteet ja varsinkin lapsista ja perheestä on paljon asiaa. Nuorelle lukijalle tällainen sisältö ei ole kovin oleellista vielä, mutta nautin silti perheasioita käsittelevien lukujen lukemisesta siinä missä muistakin. Vaikka jaottelu teoksessa toimii, on teksteissä kuitenkin jonkin verran harmillista toistoa ja kertausta. Ajattelin useampaan otteeseen loppupuolen lukuja lukiessani, että ”mähän luin tän jo” tai ”tähän ei olisi tarvinut viitata uudestaan”. Ehkä vielä yhdellä editointikierroksella nämäkin olisi saatu pois. Lisäksi, johtuneeko kirjoittajien elämäntilanteiden samankaltaisuudesta, mutta jouduin useasti tarkistamaan luvun alusta kumpi oli vastuussa luvun tekstistä. Molempien kirjoituksissa viuhuivat lapset, miehet, matkustelu ja epäsäännölliset työajat – kirjoittajat menivät siis välillä sekaisin.

Harmistusta aiheutti myös se, etten ehtinyt tehdä lukujen lopusta löytyviä harjoituksia kunnolla. Se ei tosin ole kirjoittajien moka, vaan itseni! Koska kirja oli viikkolainassa, jouduin ahmimaan sen viimeisenä iltana loppun ja palauttamaan seuraavana päivänä. Harjoitukset jäivät siis tekemättä, mutta ehkä palaan niihin vielä ajan kanssa.

Unelmahommissa sopii yrittäjyydestä haaveilevalle tai irtiottoa kaipaavalle. Se antaa lukijalle, minkä suurin piirtein kannessaan lupaa, mutta sortuu silti välillä yltiöpositiivisuuteen. Tähtiä siis kolme.

allekirjoitusminna

Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa
WSOY, 2017
Sivuja 351
Luettavaksi kirjastosta
★★★

p.s. Synttäriarvonta päättyi viime viikolla ja voittaja on nyt arvottu. Onnea Niina T., laitoimme sinulle viestiä Facebookissa! Kiitos kaikille osallistuneille, me nautittiin synttäriviikon järkkäämisestä kovasti! 🙂

One thought on “Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa + Synttäriarvonnan voittaja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s