Mikko Toiviainen & Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta

Kun Ronja Salmi valittiin Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi, ajattelin että nyt on viimein aika lukea jotakin hänen kirjoittamaansa. 12 tarinaa kirjoittamisesta osuu aihepiirinsä puolesta lukulistalleni erinomaisesti: toimittajana tekstin luominen ja työstäminen ovat elämässäni jokapäiväisiä asioita. Kirjan on kirjoittanut Salmen kanssa yhdessä Mikko Toiviainen, joka tunnetaan poikien lukutaitoon liittyneestä kampanjastaan.

IMG_2357

Teos sisältää nimensä mukaisesti 12 kirjoittamiseen liittyvää tarinaa. Kertojina on muusikoita, bloggaaja, luova johtaja, elokuva-alan ammattilaisia, poliitikko… Kirjo on laaja, mutta jokaisen haastatellun henkilön työ sisältää kirjoittamista jossakin muodossa. Itseäni kiinnostivat etukäteen eniten bloggaaja Eeva Kolun sekä toimittaja Reetta Rädyn ajatukset. Lopulta nämä kaksi olivatkin ne mielenkiintoisimmat, mutta myös esimerkiksi elokuvamiesten Teemu Nikin ja Jani Pösön työtavoista oli hauskaa lukea.

Salmi ja Toiviainen ovat kirjoittaneet haastattelut puoliksi ja heidän erilaiset kirjoittamisen tyylinsä ovat helposti nähtävissä. Salmi käyttää vähemmän suoria sitaatteja ja tiivistää haastateltavan sanomisia, kun taas Toiviainen kirjoittaa haastateltavan näkökulmasta minä-muodossa. Alkuun tyylien vaihtelu häiritsi, mutta lopulta siihen tottui. Jotkin tarinoista olisivat sen sijaan kaivanneet vielä yhden oikolukukierroksen, jotta pilkut ja taivutusmuodot olisi saatu oikeille paikoilleen.

Sisällön puolesta teoksen sanoma on kannustava: kovimmat ammattilaisetkin taistelevat välillä kirjoittamisen kanssa. Omalle kohdalleni osuu tasaisesti päiviä, jolloin teksti ei kulje ja kirjoittamista pitää maanitella sujumaan. On helpottavaa tietää, että se on sellaista myös ihmisille, joita ihailen ja katson ylöspäin. (Tähän väliin myönnän, että tämän kyseisen arvion kirjoittaminen on vaatinut maanittelua ja monta yritystä. Tänään tuntuu, että sanat eivät halua tulla aivoista sormien kautta näytölle.)

12 tarinaa kirjoittamisesta sopii kevyeksi lukemiseksi kenelle tahansa kirjoittamisesta kiinnostuneelle. Ammattikirjoittajien tarinat saattavat olla jopa parempaa apua kirjoittamiseen kuin monet kirjoitusoppaat.

allekirjoitusminna

★★★
Mikko Toiviainen & Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta
WSOY, 2017
Sivuja 221
Luettavaksi kirjastosta

3 thoughts on “Mikko Toiviainen & Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta

  1. On ihan mahtavaa, että tällainen kirja on kirjoitettu. Vaikka omassa duunissa kirjoittaminen ei ole pääosassa, niin tulee silti kirjoitettua lausuntoja sun muuta. Jotenkin on aina tosi mielenkiintoista päästä kurkistamaan toisten ihmisten arkeen, oli se sitten työtä tai jotain muuta. Ronja on kyllä sellainen supernainen, että nostan vaan hattua ❤

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s