Luin yrittäjyyskirjan ja päätin, etten sittenkään perusta yritystä (vielä)

”Jos luet yhden kirjan yrittäjyydestä, lue tämä.”

Mikko Järvisen ja Matti Karin Yritä, erehdy, onnistu: Helppo opas yrittäjyyteen lupaa paljon ja toimittaa lähes lupaamansa verran. Teos on nimensä mukaisesti yrittäjyysopas omasta yrityksestä haaveileville tai jo sellaista suunnitteleville. Teos on jaettu kolmeen pääosaan, joissa käsitellään yrityksen perustamista, liiketoimintamalleja, sekä yrittäjän arkea. Jokaisesta osiosta löytyy käytännön neuvojen lisäksi tarinoita jo perustetuista yrityksistä sekä tehtäviä ja pohdittavaa omaan yritysideaan liittyen.

IMG_2971

Nyt saatat miettiä, miksi ihmeessä olen tarttunut tällaiseen kirjaan? Aionko perustaa oman yrityksen? Lyhyt vastaus: En ainakaan vielä. Oman yrityksen perustaminen on kuitenkin sen verran pyörinyt viime aikoina (tai siis oikeastaan viimeisen vuoden aikana) mielessä, että kun viime vuoden lopulla näin tämän kirjan työpaikan poistopinossa, päätin napata sen sieltä mukaani ja tutustua aiheeseen syvemmin. Olen pohtinut sekä toiminimen perustamista että kevytyrittäjäksi ryhtymistä, mutta tähän mennessä työhommat ovat sujuneet aivan hyvin ilmankin – siis käytännössä muita hommia on ollut koko ajan niin paljon, että yrityksen perustamiseen ei ole vielä ollut aikaa.

Tämän kirjan lukeminen vahvisti entisestään sitä ajatusta, että tällä hetkellä elämäntilanne ei ole oikea yrityksen perustamiseen. Teen elämässäni tällä hetkellä niin paljon muuta (käyn muualla töissä, viimeistelen opintoja ja teen tuntisopparilla vielä toistakin työtä), että ajan raivaaminen kalenterista kaikelle sille häslingille, jota yrityksen perustamiseen liittyy ei vaan yksinkertaisesti onnistuisi. Tietyssä mielessä näin 23-vuotiaana yrityksen perustamiselle olisi tietysti montakin järkisyytä: ei ole lapsia, asuntolainaa tai ylipäätään mikään, mistä aiheutuisi suuria taloudellisia riskejä.

Mutta (there’s always a but) toisaalta, ei ole kunnollista yritysideaakaan. Nyt kuulostaa tyhmältä, mutta siis ideoita minulla on paljonkin ja muutama niistä saattaisi olla ihan toimivakin. Yksikään niistä ei ole kuitenkaan napannut vielä sillä tavalla, että haluaisin ottaa riskin, tehdä uskonloikan, ja alkaa kehittämään ajatusta eteenpäin vakavammin. Yritysoppaan luettuani ajatus siitä, etten halua lähteä yrittäjäksi yksin, voimistui entisestään. Heitän siis ajatuksen ilmoille ja toivon, että universumi joskus vastaa siihen: haluaisin vielä jonakin päivänä perustaa yrityksen jonkun kanssa, joka jakaa sekä vastuun että onnistumisen ilon.

Järvisen ja Karin oppaasta teki heti alkuun vaikuttavan kirjoittajien oma kokemus yrittäjyydestä. Miehet ovat meille kaikille parikymppisille tutun IRC-Gallerian perustajia ja sen lisäksi sarjayrittäjiä. (Rehellisyyden nimissä sanottakoon, etten ole koskaan käyttänyt oikeaa irciä, vaan ainoastaan galleriaa…) Monissa osioissa viitataan kirjoittajien omiin kokemuksiin ja rivien välistä paistaa asiantuntemus, johon ei voi olla luottamatta. Lisäksi muiden yrittäjien tarinoiden lukeminen on inspiroivaa, sillä mukana on kaikenlaisia kohtaloita. Kirjaan ei ole valittu pelkästään menestyneitä yrityksiä, vaan myös epäonnistumisia. Itselleni mielenkiintoisinta luettavaa oli Kaskas Median tarina, koska toimittajana tietenkin viestintä kiinnostaa.

Pidin lukujen lopuista löytyvistä ”Vältä kolme erehdystä” -paloista, sekä laajoista tehtäväpaketeista. En itse täyttänyt niitä, mutta ne tuntuivat huolella suunnitelluilta ja jos olisin omassa yrittäjyysprosessissani eri vaiheessa, olisin varmasti ottanut tehtävistä kaiken irti. Pientä kritisointia löytäisin kuitenkin kirjan taitosta ja visuaalisesta ilmeestä. Jostain syystä en pitänyt siitä, miten uudet luvut alkoivat. Olisin kaivannut enemmän selkeyttä ja ryhtiä.

Kirjaa liittyy myös kokonainen verkkosivu sekä tukea tarjoava Facebook-ryhmä. Yrityksen perustamista suunnittelevalle Yritä, erehdy, onnistu on varmasti arvokas lukukokemus.

allekirjoitusminna

★★★½
Mikko Järvinen & Matti Kari: Yritä, erehdy, onnistu: Helppo opas yrittäjyyteen
Otava, 2017
Sivuja 219
Luettavaksi omasta hyllystä

3 thoughts on “Luin yrittäjyyskirjan ja päätin, etten sittenkään perusta yritystä (vielä)

  1. Hmm, muistan lukeneeni tämän kirjan viime syksynä koulujuttujen tiimoilta. Tarkempi muistikuvia sisällöstä ei kyllä ole, täytyypä siis laittaa saman tien kirjastosta varauksen ja lukaista uudelleen oikein ajatuksen kanssa, kiitoksia vinkistä!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s