Ihastuttava tietokirja: Tove Janssonin Muumilaakson maailma

”Seikkailut ja sankarin osa puhuttelevat Nipsua pikemminkin teoriassa kuin käytännössä.”

Tove Janssonin Muumilaakson maailma (4)

Tuntuu, että aloitan todella usein blogipostauksen jollakin tunnustuksella, ja sellainen on jälleen edessä. Tosin tämän tunnustuksen olen tehnyt jo kerran aikaisemminkin. En nimittäin ole lukenut Tove Janssonin muumikirjoja. En ainakaan kaikkia. Ehkä korkeintaan yhden herättynä tähän kipeään tosiasiaan aukosta kirjallisessa sivistyksessäni. Eivät muumit minulle silti vieraita ole, eivät tietenkään. Piirrossarja on yksi lapsuuteni suosikeista ja Tove Janssonin elämä kiehtoo minua suuresti. Muumi-sarjakuviakin olen lukenut, tosin vasta ihan hiljattain.

Muumit ovat kerta kaikkiaan viehättäviä ja rakastettavia hahmoja. Koti, jonka ovi on auki kaikille ystäville (ja välillä vähän pelottavammillekin tuttavuuksille) sekä rento asenne elämään ovat totisesti esimerkillisiä. Jokainen löytää omia luonteenpiirteitään varmasti ainakin yhdestä muumitarinoiden hahmoista, luultavasti useammastakin.

Philip Ardagh on tallentanut tätä muumien vaivatonta elämänmenoa kirjaansa Tove Janssonin Muumilaakson maailma. Tuntuu hitusen hassulta, että suomalaiskirjailijan teoksia tarkastellaan brittiläiskirjailijan näkökulmasta, mutta toisaaltahan se kertoo vain muumien maailmavalloituksesta. Ardagh on luonut kattavan ja visuaalisen tietopaketin muumien maailmaan. Kirjassa selostetaan tarkasti muumien elinympäristöä ja tapoja sekä tutustutaan muumiperheeseen ja heidän tuttaviinsa. Oman osionsa kirjasta saa myös Tove Jansson, jonka elämää ja työtä muumien parissa avataan lukijoille. Muumien lentävät lausahdukset sekä kauniit sitaatit rytmittävät kerrontaa.

Tove Janssonin Muumilaakson maailma perustuu muumikirjojen perusteella tehtyihin päätelmiin. Se on kirjoitettu tietokirjamaiseen muotoon, mutta tekstin sävy on hyvin jutusteleva. Varsinaisesti uutta tietoa kirja ei tarjoile, sen ansioksi voitaneen ehkä mainita muutamien harvinaisempien tuttavuuksien nostaminen valokiilaan. Etenkin Tove Janssonista kertova osio muistuttaa, että kirjan ensisijaista kohdeyleisöä ei suinkaan ole suomalainen aikuinen, sen verran tilaa käytetään Suomen sisällissodan sekä jokamiehenoikeuksien selittämiseen. Brittilukijoille nämä ovat tietysti mitä luultavimmin uutta tietoa.

Tove Janssonin Muumilaakson maailma (5)

Vielä erikseen on kehuttava kirjan visuaalista ilmettä. Kanteen on tehty soikea reikä, josta näkee kirjan ensimmäiselle sivulle painetun Muumipeikon. Viittaus kirjaan Kuinkas sitten kävikään? on selvä ja onnistunut. Kirjan sivut ovat oikeaa väri-ilottelua ja mukaan on saatu mahdutettua valtava määrä muumikirjojen kuvitusta. Teoksessa on myös luonnoksia, sarjakuvia sekä erikielisten painosten kansikuvia. Kirjan ulkonäön eteen on tehty selvästi valtavasti työtä!

Kauniiden kuvien ja suhteellisen maltillisen tekstimäärän ansiosta kirjaa voi hyvin suositella luettavaksi yhdessä lapsen kanssa. Aikuisillekin tästä on toki iloa, 368 sivusta huolimatta kirja on nopealukuinen ja se asettaa aivot mukavasti muumiasentoon. Tämän kesän tavoitteeksi otan ehdottomasti muumikirjojen lukemisen! Myös jokin yksityiskohtaisempi teos Tove Janssonin elämästä kiinnostaisi.

allekirjoituslaura

★★★½
Philip Ardagh: Tove Janssonin Muumilaakson maailma
Käännös: Jaakko Kankaanpää
WSOY, 2017
Sivuja 368
Luettavaksi kirjastosta

Helmet-lukuhaasteen kohta 34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta

3 thoughts on “Ihastuttava tietokirja: Tove Janssonin Muumilaakson maailma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s