Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin

Jennifer Clementin Rakkaudesta aseisiin on yksi niitä kirjoja, jotka eivät suostu jättämään minua rauhaan ennen kuin lainaan ne kirjastosta ja luen. Tiedättekö niin, että kirjan kansi ja nimi pomppivat esiin kirjastoreissuilla, somessa ja Goodreadsissä? Kun teos oli viimein esittelyhyllyssä varauksia hakiessani nappasin sen mukaan, enkä katunut.

Rakkaudesta aseisiin kertoo esiteini-ikäisen Pearlin tarinan. Pearl asuu äitinsä Margotin kanssa Floridalaisen asuntovaunualueen reunalla autossa. Käytännössä kaksikko on siis koditon, mutta Pearlin näkökulmasta kerrotussa tarinassa auto on koti, eikä oman (turvallisen) tilan puute korostu. Pearl tuntuu olevan tyytyväinen elämäänsä, mutta asiat muuttuvat, kun hänen äitinsä tapaa miehen ja rakastuu. Lukija tietää alusta saakka, että asiat eivät pääty hyvin Pearlin tai hänen äitinsä kannalta.

Tarina imaisee mukaansa heti ensimmäisiltä sivuilta, sillä Clementin kirjoitustyylissä on jotain riipaisevan kaunista. Hän tavoittaa Floridan kuuman kostean tunnelman erittäin hyvin ja vetää lukijansa mukaan uskottavalla tavalla kertoessaan, miten asuntovaunualueella aina haisee, sillä se sijaitsee kaatopaikan reunalla. Lukijana tekee mieli varoitella Margotia uuden miehen vaarallisuudesta ja samalla antaa Pearlille halaus ja kertoa, että kaikki järjestyy.

Aseet ovat, kuten teoksen nimestäkin voi päätellä, tarinassa suuressa osassa. Ne ovat vastuussa Pearlin elämän suurimmasta tragediasta, mutta ne tuovat myös turvaa joissakin elämänvaiheissa. Itselleni jäi tarinan loppuratkaisun jälkeen varsin hämmentynyt ja tietyllä tapaa tyhjä olo, sillä olin odottanut teokselta tiettyä kannanottoa joko aseiden puolesta tai vastaan. Sitä se ei kuitenkaan antanut, vaan kirjailija antoi ikään kuin lukijan päättää, mitä mieltä asiasta lopulta on. Teoksessa korostui tietenkin se, että kaikilla asioilla on kaksi puolta, mutta en voinut olla ajattelematta, että Pearlin elämä olisi ollut paljon parempaa, jos aseita ei olisi koskaan keksittykään.

Rakkaudesta aseisiin on teos, jota olen suositellut lukemisen jälkeen vaikka kuinka monelle ihmisille. Ja olen aika varma, että voin suositella sitä myös sinulle.

allekirjoitusminna

★★★★
Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin
Suomentanut Terhi Kuusisto
Like, 2018
Sivuja 278
Luettavaksi kirjastosta

4 thoughts on “Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s