Sanna Isto: Sirpale + Osallistu Helsingin kirjamessujen lippuarvontaan!

”Naurumme kaikui meitä ympäröivistä kivisistä seinistä niin kovana, etten olisi ihmetellyt, vaikka se olisi raikunut vuosikymmenten päähän ja kantautunut niidenkin korviin, jotka huonetta tulevaisuudessa asuisivat tai ennen meitä olivat asuneet. Sillä minä jos kuka tiesin, ettei nykyisyys ollut kuin hentoinen kerros, kuin ohuttakin ohuempi jää, joka rikkoutui sitä mukaa kuin sille astui. Nykyisyys oli pelkkä valkoinen kohokuviotapetti menneisyyden marjapuuronvärisen seinäpaperin päällä.”

Minjan edessä aukeaa kolme viikkoa totaalista vapautta, kun hän saa jäädä koiravahdiksi Berliiniin vanhempiensa lähtiessä perinteiselle kesälomareissulle Suomeen. Mikä voisikaan olla parempaa: koti vain itselle, kaverit ja loputtomat kesäyöt?

Odotuksista huolimatta Minjan kesäloma ei ole lopulta kovin rentouttava. Minja löytää kotinsa lattialta rikkoutuneen kahvikupinkorvan. Kun hän asettaa sormensa siroa posliininpalasta vasten, hän tempautuu toiseen aikaan. Seinät ympärillä pysyvät samana, mutta kaikki muu on aivan uutta. Pian Minja huomaa palaavansa menneisyyteen uudestaan ja uudestaan, sillä hänen kotitalonsa kätkee historiansa poimuihin nuoren tytön, joka on pulassa. Pystyykö Minja auttamaan tyttöä?

Sanna Iston Sirpale on timanttinen tärppi kaikille Helmet-lukuhaastetta suorittaville, joilla on vielä lukematta Berliinistä kertova kirja. Päädyin itse tarttumaan kyseiseen romaaniin ensisijaisesti tästä syystä, mutta voi pojat, millaiseen seikkailuun vaaleanpunakantinen kirja minut tempaisikaan. Aluksi ajattelin teoksen olevan tuttua ja helppoa 3,5 tähden lajia. Pian nosti arvioni neljään tähteen. Ja neljään ja puoleen. Kirjan loppupuolella päätin heittää romukoppaan varovaisuuteni viiden tähden arvioiden suhteen. Tämä totisesti on viiden tähden lukuseikkailu!

Olen viime aikoina pohdiskellut paljon aikamatkustamista ja sen mekaniikkaa. Minjan tapauksessa hän tietää täsmälleen, mihin paikkaan hän saapuu (tai siis oikeammin hän pysyy täsmälleen paikallaan) ja aikahyppykin tuntuu olevan suhteellisen kontrolloitu. Jännityksen matkustamiseen tuo kulkuvälineen epävarmuus. Posliini särkyy helposti ja pieni sirunen saattaa vaikka kadota suuren asunnon sokkeloihin. Pääseekö Minja enää takaisin omaan aikaansa, jos kahvikupinkorva särkyy tai katoaa? Sen tarkemmin maagista matkustusvälinettä ei selitellä, enkä toisaalta sellaista pohdiskelua kirjaan kaipaisikaan.

Sanna Isto Sirpale (2)

Sirpale on hienovaraisesti viritetty kertomus, joka ei meinaa päästää otteestaan lukijan kerran koukutettuaan. Myös kirjan kansitaide on erityisen upeaa! Kansipaperiin on leikattu reikä kahvikupinkorvan keskelle, ja sen välistä pilkottaa Berliinin mustavalkoinen kartta, joka peittää koko kovan kannen. Tällaisia kansia totisesti toivoisin enemmän! Täydet pisteet siis myös Riikka Turkulaiselle. Harmi, että nämä upeat yksityiskohdat samoin kuin sisäkansien pohjapiirrokset jäävät kokematta kirjaston muovitettuja kirjoja lukevilta.

”Menneisyys oli läsnä, ei tarvinnut olla Einstein voidakseen käsittää sen.”

allekirjoituslaura

★★★★★
Sanna Isto: Sirpale
WSOY, 2019
Sivuja 315
Luettavaksi kustantajalta töiden kautta

Helmet-lukuhaasteen kohta 44. Kirja kertoo Berliinistä

PS. Torstaista sunnuntaihin kirjamania valtaa Helsingin, kun on aika keskittyä Helsingin kirjamessuihin. Jos lippu ei ole vielä takataskussa (tai kännykän muistissa) kannattaa käydä osallistumassa lippuarvontaan blogimme Instagram-tilillä.

Alta voit lukea vielä arvonnan tarkemmat säännöt.

Arvonnan säännöt

 • Arvonnan järjestävät Bibbidi Bobbidi Book -blogin ylläpitäjät.
 • Arvontaan voi osallistua 22.–23.10.2019 välisenä aikana. Osallistumisaika päättyy 23.10.2019 kello 16.00.
 • Osallistuminen tapahtuu Bibbidi Bobbidi Bookin Instagram-profiilissa tykkäämällä ja kommentoimalla arvontaan liittyvää kuvaa.
 • Arvonnan palkintona on kaksi kappaletta kahden hengen lippupaketteja yhdelle päivälle Helsingin kirjamessuille. Liput on saatu Messukeskukselta.
 • Voittaja arvotaan osallistuneista ja häneen ollaan yhteydessä Instagramin yksityisviestillä.
 • Instagram ei sponsoroi, suosittele tai hallinnoi tätä arvontaa, eikä se liity Instagramiin millään tavalla.
 • Järjestäjä pidättää oikeuden julkaista voittajan nimen Instagramissa.
 • Järjestäjällä on oikeus valita uusi voittaja, mikäli henkilöön ei saada yhteyttä.
 • Järjestäjä pidättää oikeuden sääntöjen muutoksiin.

5 thoughts on “Sanna Isto: Sirpale + Osallistu Helsingin kirjamessujen lippuarvontaan!

 1. Aloin lukea tuota eilen. Jätin Kaikki kaikessa kirjan kesken koska se ei ollutkaan kiva joten aloin lukemaan tuota. Se on kirjastosta lainassa enkä nää tota kansipaperin alla olevaa berliinin karttaa. :-(. Jos olisitte minä niin toivoisitteko sitä joululahjaksi?

  Tykkää

  1. Harmi, ettei Kaikki kaikessa osunut omaan makuusi.

   Sirpale oli omasta mielestäni hyvä, ja olen todella iloinen, että se löytyy nyt omasta hyllystäni. Kannattanee kuitenkin lukea ensin kirjaa vähän pidemmälle ja katsoa, onko se sinulle sopiva kirja. Kansi on toki hieno, mutta ei kirjaa pelkästään sen takia kannata itselleen hankkia, jos sisältö ei miellytä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s