Vinkki joululahjoja etsivälle! – Ilari Aalto & Elina Helkala: Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita

Olin lapsena naurettavan innostunut eläimistä. Kirjastosta kannettiin kotiin eläintietokirjoja ja vähän myöhemmin opettelin ulkoa hauskoja faktoja milloin kilpikonnista, milloin kaneista. On valtavan hienoa muistella tuota lapsen vilpitöntä innostusta. Samalla se on vähän haikeaa, koska samanlaista lapsenomaista tunnetta on aikuisena vaikea saavuttaa. Elämäni on todella ihanaa, mutta en tiedä voinko enää koskaan olla mistään samalla tavalla kierroksilla kuin lapsuuden salapoliisikerhosta.

Jos lähipiiriisi kuuluu lapsi, jonka innostuspuuskat liittyvät historiaan tai hiekkakasojen tonkimiseen, minulla on sinulle kultaakin kalliimpi vinkki. Ota pankkikortti käteesi ja käy välittömästi ostamassa Ilari Aallon ja Elina Helkalan uusi kirja Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita Nuoren arkeologin käsikirja. Kauniisti kuvitetussa kirjassa käydään läpi Suomen historiaa ja sitä, miten nuo menneen maailman jäljet ovat edelleen näkyvissä. Erityisen paljon minua ilahduttivat puhu kuin arkeologi -tietoiskut, joissa lasten ilmiömäistä muistia ruokitaan sivistyssanoilla, jotka on selitetty helposti ymmärrettävästi. Kuinka suloista olisikaan kuulla pienen arkeologin paahtavan stratigrafiasta tai heittävän vitsiä latriinista eli huussikuopasta. (Muinaista kakkaa kutsutaan muuten koproliitiksi.)

Ilari Aalto Elina Helkala Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita (1)

Kirjassa on suhteellisen paljon tekstiä, joten se sopii hyvin alakoululaisen omaksi lukemistoksi. Nuoremmillekin kirjasta on kuitenkin iloa. Sivut on taitettu väljästi ja havainnollistavat kuvat ovat yksityiskohtaisia ja kiinnostavia. Vaikka nuorimmat historiaintoilijat eivät ihan koko tekstiä jaksaisi kuunnella, jo pelkät kuvat saavat aikaan varmasti kiinnostavia keskusteluja. Varteenotettava joululahja siis aika monen ikäisille. Myös aikuinen viihtyy kirjan ääressä, kuten varmasti olette jo tekstistäni havainneet!

Lopuksi vielä mainittakoon, että tunnen Ilarin ja Elinan, mutta arviossa ei ole mukana kaverilisää. Tämä on oikeasti loistava kirja! Kannattaa myös tutustua mestarikaksikon teokseen Matkaopas keskiajan Suomeen, johon ihastuin myös palavasti. Matka muinaiseen Suomeen kummittelee edelleen lukemattomana Hyllynlämmittäjät-haasteessa, mutta toivottavasti ehdin pian myös sen ääreen.

allekirjoituslaura

★★★★½
Ilari Aalto & Elina Helkala: Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita Nuoren arkeologin käsikirja
Atena, 2019
Sivuja 85
Luettavaksi omasta hyllystä

Ps. Ilari kirjoitti juuri mahtavan kolumnin tietokirjojen merkittävyydestä. Voisin kuvitella, että juuri tällainen kirja olisi ilahduttanut valtavasti myös häntä itseään nuorempana.

One thought on “Vinkki joululahjoja etsivälle! – Ilari Aalto & Elina Helkala: Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s