Perinteisen muodon haastaja – Mikko Toiviainen: What’s up, elämä

Kun toinen kirjasomettaja rupeaa kirjailijaksi, on sen toisen kirja saatava ehdottomasti käsiin. Lokakuussa luin Mikko Toiviaisen aka Kalenterikarjun kirjan What’s up, elämä, jonka Mikko ystävällisesti lähetti minulle postissa omistuskirjoituksella koristettuna.

What’s up, elämä käsittelee neljää eri teemaa: identiteettiä, jaksamista, tasa-arvoa ja vaikuttamista. Jokaiseen teemaan liittyen on haastateltu mediasta ja somemaailmasta tuttuja nimiä. Tasa-arvosta on keskustelemassa esimerkiksi toimittaja Ina Mikkola ja vaikuttamisesta tubettaja Miisa Rotola-Pukkila. Jokaiseen lukuun on myös sisällytetty asiantuntijan kirjoittama ohjeosio, jossa neuvotaan esimerkiksi miten toisen sukupuoli-identiteetti kohdataan tai miten mielenterveysasioissa voi hakea apua.

Processed with VSCO with hb2 preset

Kirjan erikoisuus on sen muoto, sillä Toiviainen on tehnyt haastattelut WhatsAppin välityksellä ja kirjan sivuillakin teksti on nimenomaan keskustelumuodossa. Pointsit ehdottomasti kirjoitetun tekstin muodon haastamisesta ja uudenlaisesta tavasta tuoda kirjaa lähemmäksi nykyisiä viestintämuotoja. Kirjamessuilla tuli erityisesti muodon suhteen esiin ajatus, että teosta olisi helppoa markkinoida tai sen olisi voinut tehdä jopa kokonaan chatfictionin muotoon. Tämä ajatus tuli Oma huone -podcastin hosti ja bookstagrammaaja Ullalta ja olen tästä aivan samaa mieltä!

Kirjan sisällön suhteen kirjoitan pienellä varauksella, sillä en selkeästikään ole sen ensisijaista kohderyhmää. Sekä aiheiden valinta että muoto kertovat nuoremmasta ja vähemmän lukevasta tavoiteyleisöstä – ei tällaisesta yli kaksviitosesta lukutoukasta. Joka tapauksessa keskustelumuotoa oli hauskaa ja nopeaa lukea ja teoksen lukikin suurin piirtein yhdeltä istumalta. Hieman olisin kaivannut perusteluita sille, miksi kirjaan on valittu juuri nämä teemat ja miksi niiden tiimoilta on haastateltu juuri näitä ihmisiä.

Kaiken kaikkiaan What’s up, elämä on hieno yritys viedä kirjallisuutta lähemmäs nuoria. Toivottavasti se löytää yleisönsä!

allekirjoitusminna

★★★
Mikko Toiviainen: What’s up, elämä
WSOY, 2019
Sivuja 152
Luettavaksi arvostelukappaleena / kirjailijalta itseltään

2 thoughts on “Perinteisen muodon haastaja – Mikko Toiviainen: What’s up, elämä

  1. Tänään 19.10.2019 sain loppuun kirjan nimeltä What’s up, elämä. Lukiessani kirjaa nimeltä
    What’s up, elämä minulle tuli hyvä mieli.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s