Empatia, sanavarasto ja hyvinvointi: 3 syytä lukea enemmän

Ihan yhtä usein kuin multa kysytään, että miten ehdit lukea noin paljon, niin kysytään myös sitä, että miksi luen niin paljon. Yleensä vastaan, että lukeminen on mulle rentouttavaa tekemistä kiireisten päivien jälkeen ja pakoa arjesta. Näiden ohella lukeminen on kuitenkin myös paljon muuta, sillä lukemisen hyödyistä on tutkittua tietoa! Listaankin seuraavassa lukemisen hyötyjä ja annan kasan linkkejä, joiden kautta pääset tutustumaan niihin vielä tarkemmin.

1. Lukeminen parantaa empatiakykyä

Lukemisen ja empatiakyvyn yhteyttä on selvitetty tutkimuksessa jonkin verran ja todettu, että jonkinlainen linkki näiden kahden ilmiön välillä on. Lukeminen mahdollistaa ikän kuin toisen ihmisen pään sisälle katsomisen ja näin opettaa esimerkiksi nuorelle lukijalle taitoa katsoa asioita toisten näkökulmasta. Toronton yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa esimerkiksi huomattiin, että fiktiivisen kirjallisuuden lukeminen helpottaa empatiakyvyn kehittymistä. Amsterdamin yliopiston tutkijat taas mittasivat tarinaan uppoutumisen yhteyttä empatiakykyyn ja laittoivat opiskelijansa lukemaan kahdessa erillisessä kokeessa joko sanomalehtiartikkeleita tai Arthur Conan Doylen ja José Saramangon tekstejä. Syvä uppoutuminen fiktiota lukiessa kasvatti mittauksissa empatiaa, kun taas vähäinen uppotuminen laski sitä. (Sanomalehtitekstejä lukiessa opiskelijoiden empatia ei juuri muuttunut.) Myös suomalainen aivotutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta suosittelee lukemaan kaunokirjallisuutta, jos haluaa kehittää empatiataitojaan.

2. Lukeminen kasvattaa sanavarastoa

Lukemisen sanotaan myös kasvattavan lukijan sanavarastoa ja loogisesti päätellen lukeminen altistaakin lukijan aiemmin tuntemattomille sanoille. Jo vuonna 1994 julkaistussa tutkimuksessa tutkijat raportoivat satukirjojen ääneen lukemisen vaikuttaneen positiivisesti lastentarhaikäisten lasten sanavarastoon. Sanavaraston kasvattaminen käykin hyvin kirjallisuuden avulla, mutta lisäksi täytyy muistaa, että lukea voi muualtakin kuin painetusta kirjasta. Kuten tutkija Sari Sulkunen Jyväskylän yliopistosta muistuttaa Ylen artikkelissa, ei erilaisia lukemisen välineitä ja tekstimuotoja pidä asettaa vastakkain. Uusien sanojen oppimisessa tärkeää onkin jo itsessään altistuminen uudelle sanastolle – eli käytännössä oman lukemiseen liittyvän mukavuusalueen ulkopuolelle hyppääminen. (P.s. Käy testaamassa oma sanavarastosi täällä!)

3. Lukeminen voi parantaa yleistä hyvinvointia

Kirjallisuuden ja hyvinvoinnin yhteyttä on tutkimuksissa katsottu monilta näkökannoilta: On selvitetty masennusoireiden vähenemisen yhteyttä kirjallisuuspiiriin osallistumiseen ja kirjastossa käymisen yhteyttä koettuun hyvinvointiin. Nämä ovat vain muutamia tutkimuksia, joissa kirjallisuuden on todettu ainakin jollakin tavalla vaikuttavan positiivisesti tutkittavien elämään ja hyvinvointiin. Kirjallisuuden hyvinvointia kasvattavia vaikutuksia ja niiden syntymekanismeja pohtii New Yorkerissa julkaistussa esseessään hienosti myös toimittaja Ceridwen Dovey. Suosittelen lämpimästi esseen lukemista – se esimerkiksi tutustuttaa sinut biblioterapeutteihin!

allekirjoitusminna

p.s. Työskentelen itsekin tutkijana ja näin lopuksi on vielä pakko huomauttaa, että muistathan tätä postausta lukiessasi, että olen viitannut vain yksittäisiin tutkimuksiin. Ne eivät vielä todista jotakin ilmiötä todeksi, vaan vasta systemaattinen ja vuosien aikana tehty tutkimustyö todistavat jonkin ilmiön olemassaolon. Siitä huolimatta nämä tutkimukset (ja esimerkiksi niissä käytetty kirjallisuus) antavat osviittaa yllä lueteltuihin asioihin. Kenties haluan siis tässä korostaa, että tällaisia tekstejä lukiessa on hyvä muistaa terve järki ja medialukutaito!

One thought on “Empatia, sanavarasto ja hyvinvointi: 3 syytä lukea enemmän

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s