Harry Potter tekee meistä suvaitsevaisempia ja muita tutkimustuloksia – mitä tiede sanoo taikamaailmasta?

Meidän tammikuussa julkistamamme #bibobookhpmaraton on hyvässä vauhdissa Instagramissa ja aina satunnaisin väliajoin se ulottelee lonkeroitaan myös muille kanavillemme. Tänään onkin aika hypätä taas Pottereiden taikamaailmaan, mutta hieman erilaisesta näkökulmasta! Päätin jälleen kasata yhteen postaukseen tietystä aiheesta tehtyä tutkimusta ja HP-maraton antoi oivan syyn kaivella hieman taikamaailmaan liittyvää akateemista menoa. Pottereita on tutkittu vaikka minkälaisista näkökulmista ja niin monella alalla, että tässä postauksessa voi sanoa tulevan esille minun rajallisen googlaukseni (ja aikani) tulokset. Mutta ehkäpä nämä antavat uusia näkökulmia ja innostavat tutustumaan tutkimukseen myös itse. Pidemmittä puheitta, hypätään tieteen maailmaan!

1. Harry Potter tekee faneistaan suvaitsevaisempia

Useat tutkijat ovat pyrkineet osoittamaan, että Harry Potter -fanit ovat juuri Pottereiden lukemisen seurauksena suvaitsevaisempia muita kohtaan kuin ei-fanit. Tällaisia tuloksia on saatu esimerkiksi heti viimeisen kirjan julkaisun jälkeen tehdyssä tutkimuksessa, jonka tuloksista raportoidaan Harry Potter and the Millenials: Research Methods and the Politics of the Muggle Generation -teoksessa. Toisaalta vastaavia tuloksia on löydetty myös myöhemmin tehdyssä tutkimuksessa, jolloin myös kaikki sarjaan liittyvät elokuvat ovat jo ilmestyneet ja Fantastic Beasts -sarjakin on jo ollut tulossa. Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa vuodelta 2016 löydettiin esimerkiksi, että Potterit ovat vaikuttaneet fanien mielipiteisiin Donald Trumpista ja hänen politiikastaan nimenomaan suvaitsevaisuuden näkökulmasta. Potter-fanit suvaitsevat tutkimuksen mukaan enemmän niitä vähemmistöjä, jotka eivät ole osa amerikkalaista valtavirtakulttuuria.

2. Pöllöt meidän jästien lemmikkeinä

Tässä vuonna 2017 julkaistussa artikkelissa (joka kertoo tästä tutkimusartikkelista) kysytään, onko Harry Potter vaikuttanut pöllöjen suosioon lemmikkeinä Indonesiassa. Artikkelissa kerrotaan pöllöjen osuuden kasvaneen myydyissä eläimissä muutamasta sadasta vuonna 2001 jopa 13 000:een vuoteen 2016 mennessä. Lintulajien osalta pöllöjen osuus on kasvanut 0,1 prosentista 1,5 prosenttiin. Pöllöjen suosiota lemmikkeinä on tietenkin vaikea kausaalisesti linkittää suoraan Harry Potteriin, mutta aikajanat osuvat yksiin. Ensimmäinen Potter käännettiin indonesiaksi vuonna 2000 ja ensimmäinen elokuva ilmestyi vuonna 2001. Tutkijan mukaan Pottereilla voi siis hyvinkin olla vaikutusta pöllöjen suosioon lemmikkeinä. Lisäksi tutkijat suosittelevat, että pöllöt pitäisi Indonesiassa suojella ja tietoisuutta lisätä sen suhteen, että pöllöt eivät sovellu tavallisiksi lemmikeiksi. Vastaavanlainen tutkimus on tehty myös Thaimaassa. Tulokset ovat varsin samansuuntaisia, mutta tällä kertaa tutkijat eivät yhdistä Pottereita ja pöllöjen suosiota lemmikkeinä toisiinsa. (Kuten sanottu, kausaliteetti on tällaisissa asioissa haasteellista määritellä.)

3. Kieli, sanat ja kääntäminen – tulejo Potter!

J. K. Rowling on luonut Pottereiden taikamaailmaa varten ison kasan uusia sanoja, jotka ovat rikastuttaneet sekä englannin että käännöksien kautta myös suomen kieltä. Jyväskylän yliopistoon jo vuonna 2007 tehdyssä gradussa tarkastellaan uudissanoja sarjan viidessä ensimmäisessä osassa ja todetaan esimerkiksi, että yksi sarjan tärkeimpiä toistuvia uudissanoja on jästi, joka jakaa tehokkaasti kirjasarjan maailman kahtia taikoviin ja ei-taikoviin. Lisäksi urheiluun liittyvä sanasto korostuu, sillä huispaus on Harrylle aivan kirjasarjan alusta asti tärkeää. Mielenkiintoisia tuloksia löytyy myös elokuvissa käytetyistä sanoista. Data Slice -blogissa julkaistussa tekstissä kirjoittaja on käynyt seitsemän HP-elokuvan käsikirjoitukset läpi ja tehnyt niissä käytetyistä sanoista erilaisia visualisointeja. Postauksessa kerrotaan, että kaiken kaikkiaan seitsemässä elokuvassa käytettiin yhteensä 97:ää erilaista loitsua, joista käytetyin oli valois (lumos). Mielenkiintoista on myös Hagridin roolin pienentyminen elokuvien edetessä. Viimeisessä elokuvassa hahmolla on enää yksi repliikki, joka koostuu kuudesta sanasta: “Harry! No! What’re yeh doin’ ‘ere?!”

4. Lisää luettavaa?

Harry Potteria on tutkittu monin keinoin, mitä heijastelee esimerkiksi Google Scholar -hausta saatavien tulosten määrä. Hakusanoilla ”harry potter” saa luettavakseen noin 193 000 hakutulosta. Tässä kuitenkin muutama mielenkiintoinen tutkimus, joihin tätä postausta kirjoittaessani törmäsin:

Kiinnostuitko jostain postauksen ilmiöstä enemmän tai saitko lukuvinkkejä? Kerro se kommenteissa tai tule juttelemaan vaikka Twitterin kautta!

allekirjoitusminna

p.s. Kirjoitin aiemmin tänä vuonna vastaavanlaisen tutkimuskatsauksen liittyen lukemisen hyötyihin. Löydät postauksen täältä!

4 thoughts on “Harry Potter tekee meistä suvaitsevaisempia ja muita tutkimustuloksia – mitä tiede sanoo taikamaailmasta?

  1. Olen ajatellut, että Harry Pottereiden suurin hyöty on ollut, että ne innostivat niin monet lapset lukemaan. On hienoa, jos lukeminen samalla tekee faneista suvaitsevampia. Tuon suuntaisia tuloksiahan on lukemisesta muutenkin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s