Merkityksellisen elämän äärellä – Frank Martela: Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja

Filosofi Frank Martelan teos Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja edustaa juuri nyt nousussa olevaa science help -kirjallisuutta, jonka on ainakin kustantajan mukaan tarkoitus olla yhtä helposti lähestyttävää kuin self help, mutta konepellin alta löytyykin vankka tieteellinen tausta. Tätähän en toki tiennyt ennen kuin aloin kuunnella Valonöörejä kesälomallani ja yllätyin positiivisesti, kun tohtoriksi väitelleen Martelan teksti ja ajatukset pohjasivatkin suurilta osin sekä hänen omaan että kansainväliseen tutkimukseen.

Martela esittelee teoksessa oman hypoteesinsa siitä, mitä merkitykselliseen elämään tarvitaan, sekä antaa lukijalle työkaluja noiden asioiden saavuttamiseen. Elementtejä on neljä: täytyy olla vapaaehtoisuutta, autonomisuutta, oikeat ihmiset ympärillä ja lisäksi on tehtävä hyvää. Martela kannustaa lukijaa etsimään oman intohimoaan eli asiaa, jota jaksaa päivästä toiseen tehdä innostuksen laskematta. Skeptisempi lukija saattaa tässä kohtaa kavahtaa, että taasko etsitään sitä intohimoa, mutta jaksa vielä hetki! Martelalla on tähänkin keskiverto self helpiä parempi vastaus.

Intohimon löytämisen niin sanottu sweet spot löytyy nimittäin edellä mainittujen elementtien polttopisteestä. Martela korostaa erityisesti hyvän tekemisen roolia ihmisen intohimossa ja hänen hypoteesinsa mukaan kaikkein merkityksellisimmän tuntuista elämää elävätkin ne, jotka ovat onnistuneet muuntamaan intohimonsa sellaiseen muotoon, jossa se hyödyttää myös muita.

Martela on kirjaa kirjoittaessaan selkeästi myös löytänyt oman intohimonsa. Teksti soljuu selkeästi ja tökkimättä, ja yleisen ja yksityisen välillä liikutaan sujuvasti. Äänikirja oli mukavaa kuunneltavaa, tosin suosittelen ottamaan sen rinnalle joko muistikirjan tai painetun teoksen, jotta osioiden lopusta löytyviin tehtäviin pääsee helposti käsiksi ja niistä saa kaiken irti. Itse intouduin kuuntelemisen seurauksena hahmottelemaan tulevaisuuden tavoitteitani ja haaveitani, sekä tekemään verkosta löytyvän luonteenvahvuustestin (joka oli varsin mielenkiintoinen!).

Teosta voisi suositella tavallisesta self helpistä nauttivalle, mutta myös sellaiselle lukijalle, joka ei ole koskaan genren kirjoihin tarttunut. Tästä elämäntaito-oppaasta saa nimittäin rutkasti enemmän aineksia oman elämän pohtimiseen kuin joistakin amerikkalaisista tyhjänpäiväisyyksistä.

Neljä tähteä
Frank Martela: Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja
Lukija: Aarne Linden
Gummerus, 2020 (Alkuperäisteos ilmestynyt 2015)
Kesto: 8h 8min
Kuunneltavaksi BookBeatista

One thought on “Merkityksellisen elämän äärellä – Frank Martela: Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s