Historiallista romantiikkaa 1800-luvun Turussa – Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

Yksi viiime aikojen positiivisimpia lukukokemuksia on ollut Ann-Christin Antellin Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus, 2021) -romaani, joka sijoittuu historialliseen Turkuun. Romanttinen kertomus seuraaa leskirouva Jenny Malmströmiä, joka on aikansa naiseksi varsin emansipoitunut: hän kannattaa naisasialiikettä ja naisten oikeutta koulutukseen, liikkuu aktiivisesti seurapiireissä ja ajaa työläisten asioita Turun rouvainyhdistyksessä. Jenny nauttii asemastaan leskenä, vaikka kaipaakin kuollutta aviomiestään ja poikaansa. Leskeys antaa hänelle kuitenkin liikkumatilaa seurapiireissä ja tekee hänestä näin varsin sopivan päähenkilön historialliseen romanttiseen romaaniin.

Teos kiertyy kolmiodraaman ympärille, sillä lukijalle käy pian selväksi, että kuvioissa on yksi jos toinenkin Jennystä kiinnostunut herrasmies. Genrelle uskolliseen tapaan toinen on tumma ja tulinen tehtaanjohtajan poika Fredrik Barker, joka on toisaalta sosiaaliselta asemaltaan Jennyä korkeammalla, mutta vaikuttaa suorastaan epätoivoisen kiinnostuneelta leskirouvastamme. Toinen sulhoehdokas on opettaja ja akateemikko, uudistusmielinen Kosti Vanhanen, joka ajaa innokkaasti parannuksia työläisten oloihin. Teoksen ensimmäisessä osassa pyöritään tämän kolmikon ihmissuhteiden ympärillä, mutta saadaan ihanasti tutustua myös 1800-luvun lopun eloon ja maisemiin Turussa. Miljöökuvaus onkin yksi romaanin parhaita asioita.

Alkuun kavahdin Antellin suoraviivaista kieltä, mutta pidemmälle edettyäni totuin hänen tyyliinsä kirjoittaa ja ilmaista asioita. Sen verran suoraviivainen ilmaisutapa kuitenkin vaikuttaa hahmoihin, että he tuntuvat osin jäävän varsin pinnalliksi – kuin kiiltokuviksi itsestään. Olisin kaivannut syvyyttä erityisesti miespäähenkilöihin ja Fredrikiin, joka on kuitenkin tarinan kannalta se kaikkein oleellisin mieshenkilö. Pointseja Antell sen sijaan saa teoksen lopusta löytyvästä henkilöluettelosta, jossa kerrotaan, jos hahmo perustuu oikeaan historialliseen henkilöön ja myös se, mitkä henkilöistä ovat kokonaan Antellin mielikuvituksen tuotetta. Lisäksi lopusta löytyy lähdeluettelo, mikä tekee teoksen historiallisuudesta entisestään vaikuttavampaa – vaikka Antell on selkeästi käyttänyt hyväkseen myös kirjailijan vapautta mielikuvitukseen.

Historiallista romantiikkaa enemmän lukeneelle teoksen juonikuviot eivät juurikaan tarjoa uutta. Itse onnistuin ennustamaan teoksen jälkimmäisen puoliskon juonen etukäteen lähes tarkalleen oikein, koska päähenkilöiden välille heitetyt esteet yleensä nyt satutaan historiallisissa romansseissa ratkaisemaan aina tietyllä tavalla. Ennalta-arvattavuus ei kuitenkaan tee romanssista yhtään sen vähemmän herkullista ja nautin lukemisesta, vaikkei kirja yllätyksiä tarjonnutkaan. Aion ehdottomasti lukea myös sarjan tulevat osat!

★★★ ★
Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa (Puuvillatehdas, #1)
Gummerus, 2021
Sivuja 335
Luettavaksi kirjastosta

8 thoughts on “Historiallista romantiikkaa 1800-luvun Turussa – Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

  1. Kiva, että kirja on ollut hyvä lukukokemus myös sinulle. Minä pidin tästä paljon, kirja tarjosi hyvää ajankuvaa, kiinnostavia henkilöhahmoja ja sujuvaa tekstiä. Uskon, että Antellin kirjasarjalle löytyy oma lukijakuntansa, koska oman kansan historian tunteminen ja ymmärtäminen kiinnostavat suomalaisia. Jatko-osaa odotellen.

    Tykkää

  2. Hmn, rakastuako Fredrikiin vai Kostiin? Nimen puolesta valinta on selkeä, mutta jos ne tyypilliset juonenkäänteet osoittautuvat oikeiksi, Kosti olisi varmempi ja luotettavampi valinta. Hauskaa, että Suomen historiaan pääsee tutustumaan hieman kepeämmin keinoin. Kovasti on muodissa tämä genre, että romanttisiin tarinoihin ympätään historiallisia henkilöitä tai historiallista faktaa, mutta kieltämättä se uppoaa hyvin, ja kun kaipaa enemmän faktaa, voivat nämä kirjat johdattaa jonkun tiedon pakeille.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s