Matka 50 syrjäiselle saarelle – Judith Schalansky: Kaukaisten saarten atlas

Nappasin Judith Schalanskyn Kaukaisten saarten atlas – Viisikymmentä saarta, joilla en ole koskaan käynyt enkä tule käymään (Poesia, 2020) -teoksen pelkästään nimen perusteella mukaan kirjaston pikalainahyllystä. Kirjassa viehätti teema, nimi ja hienoisesti vanhanaikainen kannen ilme. Odotin saavani lukea tietokirjan viidestäkymmenestä kaukaisesta saaresta, mutta kansien välissä odottikin yllätys.

Teos alkaa atlaksia ja kartastoja kiinnostavasti esittelevällä ja ihannoivalla esipuheella. Schalansky on selkeästi innoissaan omasta aiheestaan. Esipuheen jälkeen kirja on jaettu osioihin sen mukaan, millä maailman meristä liikutaan. Osioiden sisällä jokaiselle käsitellylle saarelle on omistettu oma aukeamansa. Aukeamalta löytyy aina samat tiedot: saaren nimi sekä sen etymologia, asukasmäärä, pinta-ala, löytövuosi ja aikajana sekä etäisyys tietyistä paikoista. Oikeanpuoleisella sivulla on lisäksi kartta saaresta ja mittakaava.

Näiden tietojen lisäksi jokaisesta saaresta on mukana jonkinlainen kirjoitettu tekstikappale, joka ei kuitenkaan ole perinteistä tietokirjatekstiä. Tekstit ovat välähdyksiä saaren elämästä eri aikoina ja ne ovat selkeästi kaunokirjallista tuotantoa. Itseäni tämä lähestymistapa turhautti jonkun verran, sillä kaunokirjallisten kuvausten perusteella jokaisella saarella olisi ollut oikeasti mielenkiintoinen tarina kerrottavanaan, josta lukija sai kirjan mukana kuitenkin tietää vain palasia. Kiinnostavia juttuja löytyi myös saarien tiedoista, mutta itse teksti saattoi keskittyä aivan johonkin triviaaliin yksityiskohtaan.

Kaukaisten saarten atlakseen ei ehkä siis kannata sukeltaa odottaen saavansa tietää jotakin konkreettista näistä paikoista. Sen sijaan teosta kannattaa arvostaa visuaalisuutensa vuoksi. Schalansky on suunnitellut teoksen visuaalisen ilmeen fontteja myöten itse, ja kirja onkin palkittu esimerkiksi Saksan kauneimpana kirjana. Itse en kuitenkaan voinut olla pettymättä teokseen jonkun verran, koska olin odottanut mielenkiintoisia seikkailuja maailman saarilla (ja sehän on tietysti omista odotuksistani johtuva moka, eikä kirjan tai kirjailijan vika).

★★
Judith Schalansky: Kaukaisten saarten atlas – Viisikymmentä saarta, joilla en ole koskaan käynyt enkä tule käymään
Poesia, 2020 (alkuperäisteos julkaistu 2009)
Sivuja 144
Luettavaksi kirjastosta

2 thoughts on “Matka 50 syrjäiselle saarelle – Judith Schalansky: Kaukaisten saarten atlas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s