Self helpiä reippaille tyypeille – Lotta Backlund: Sano kyllä! Miten saada reippaudella suhteetonta etua työelämässä ja muussakin elämässä

En ole aikoihin lukenut ihan rehellistä self help -opasta, enkä taida ihan hetkeen tämän jälkeen taas lukeakaan. Luin koomikko Lotta Backlundin teoksen Sano kyllä! Miten saada reippaudella suhteetonta etua työelämässä ja muussakin elämässä (Tammi, 2021) vajaassa vuorokaudessa ja vaikka teos kenties innosti tarttumaan toimeen, ei se kuitenkaan tarjonnut self helpiä aiemmin varsin paljon lukeneelle ihmiselle (kuten itselleni) kovinkaan freesejä ajatuksia.

Backlundin keskeinen teema on reippaus. Teoksen punaisena lankana on, että tekeminen johtaa nopeammin tuloksiin kuin iänikuinen jahkailu ja suunnittelu. Tätä toimintaohjetta lähestytään reippauden kautta, jota Backlund ei halua sekoittaa esimerkiksi kympin tytön syndroomaan tai marttyyriuteen. Pitää siis olla reipas ja tehdä asioita, mutta kuitenkin sen verran itsekkäästi, että niistä seuraa positiivisia asioita omaan elämään.

Kirjan kahdeksassa luvussa käsitellään esimeriksi unta, tavoitteiden asettamista ja kiltteyttä. Lukujen otsikoista saa jo hieman etukäteismakua siitä, minkä tyylisestä oppaasta on kyse: ”Reippaat tekevät jotain”, ”Reippaat lepäävät” ja ”Reippaat onnistuvat enemmän”. Vaikka Backlund on selkeästi tehnyt taustatyötä kirjaansa varten (teoksen lopusta löytyy lähdeluettelo, mistä saa multa aina pisteitä!) ja hänellä on jonkinlainen johtoajatus, on teos tekstin tasolla hieman sillisalaatti. Kenties tämä johtuu Backlundin kirjoitustyylistä tai tavasta tiputella kokonaisia englanninkielisiä lauseita monessa kohdassa, mutta kokonaiskuva kirjasta ei ole koherentti.

Jos vertaan kirjaa hetki sitten lukemaani toisen koomikon, brittiläisen Viv Groskopin Ota tila haltuun -teokseen, niin Groskop on onnistunut huumorin käyttämisessä teoksessaan Backlundia paremmin. Vitsit ja sivuhuomautukset eivät vie lukijan huomiota pois itse asiasta, kuten Sano kyllä! -teoksessa tuppaa tapahtumaan. (Ja näin jälkikäteen ajatellen teoksessa itseasiassa puhutaaan paljon muustakin kuin vain kyllän sanomisesta.) Motivaatioboostia kaipaavalle Sano kyllä! voi toimia, mutta self helpiä aiemminkin lukeneelle teos ei anna juurikaan uutta.

★★
Lotta Backlund: Sano kyllä! Miten saada reippaudella suhteetonta etua työelämässä ja muussakin elämässä
Tammi, 2021
Sivuja 192
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Self helpiä reippaille tyypeille – Lotta Backlund: Sano kyllä! Miten saada reippaudella suhteetonta etua työelämässä ja muussakin elämässä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s