Miten oppia hyväksi julkiseksi puhujaksi? – Viv Groskop: Ota tila haltuun – Opas naisille, jotka puhuvat omalla äänellään

Koomikko Viv Groskopin Ota tila haltuun – Opas naisille, jotka puhuvat omalla äänellään (Atena, 2021) oli yksi niistä teoksista, jotka nostin omalle tämän kevään odotetuimpien uutuuksien listalleni. Joudun (tai pääsen) työssäni tutkijana puhumaan omasta tutkimuksestani julkisesti konferensseissa, seminaareissa ja luennoilla, joten julkisena puhujana kehittyminen kiinnostaa minua erityisesti ammatillisessa mielessä. Sen lisäksi olen viime aikoina lukenut jonkun verran poliitikkojen teoksia ja miettinyt julkisen puhumisen tärkeyttä ja hyvän puheen anatomiaa niiden kautta (terkkuja vaan Barack Obaman Luvatulle maalle, jossa ex-presidentin puheisiin viitataan usein).

Ota tila haltuun lupaa ”kannustavan ja käytännöllisen” sisältönsä avulla valaista lukijalleen, mikä on monen vaikuttavan naisesiintyjän esiintymisen salaisuus ja miten he ottavat tilan haltuun. Teos on jaettu kymmeneen lukuun, joissa seitsemässä analysoidaan julkkisnaisten erityisiä vahvuuksia (ja toisinaan heikkouksia) puhujina ja annetaan vinkkejä siihen, miten heidän ominaisuuksiaan voi imaista omaan tekemiseen. Esimerkkipuhujina on käytetty muun muassa Michelle Obamaa, Virginia Woolfia, Oprahia ja Chimamanda Ngozi Adichieta. Jokaisen luvun lopusta löytyy myös kootusti osion teemaan liittyvät vinkit ja sekä muutama harjoitus.

Pidin teoksessa erityisesti sen keveästä tunnelmasta ja huumorista, jota Groskop tunkee hieman jokaiseen väliin. Tapa tuntuu välittävän lukijalle ajatusta siitä, että julkisen puhumisen ei oikeastaan tarvitse olla niin kovin vakavaa, ja että siinä voi kehittyä, jos vain etsii siihen aktiivisesti itse tilaisuuksia. Teoksessa ei juuri oteta kantaa naisten pitämien puheiden sisältöihin, vaikka toki niitäkin sivutaan, vaan keskiössä on nimenomaan ne seikat, joilla naiset ottavat tilan haltuun. Groskop keskittyy siis esimerkiksi läsnäoloon, puherytmiin, henkilökohtaisten tarinoiden merkitykseen ja aitouteen.

Jälkikäteen jäin miettimään vain yhtä teoksessa toistunutta ajatusta: Groskop huomauttaa moneen kertaan, että lukijan on mahdotonta pitää samanlaista puhetta kuin Michelle Obama, koska kukaan meistä ei ole Michelle Obama, eikä meillä tosiasiallisesti ole myöskään hänen resurssejaan puheen valmisteluun ja harjoittelemiseen. Sama ajatus toistuu lähes jokaisen naisen kohdalla: emme voi pitää samanlaista puhetta kuin JK Rowling, koska emme ole luoneet Harry Potteria tai samanlaista puhetta kuin Oprah, koska emme nyt vain satu olemaan mahdollisesti koko maapallon kuuluisin talk show -juontaja. Lukiessa ärsyynnyin tästä toistosta hieman, mutta toisaalta sitä tasapainotetaan jokaisessa luvussa tarjoamalla ajatuksia siitä, mitä me ihan tavalliset, lähinnä työpaikoilla tai sukujuhlissa puheita pitävät ihmiset, voimme näiltä naisilta oppia.

Lisäksi teos innosti ainakin minua katsomaan muutamia puheita Youtubesta ja tutustumaan joihinkin TED-puheisiin. En esimerkiksi tiennyt, että Virginia Woolfin puheäänestä on olemassa yksi ainoa tallenne vuodelta 1937, jonka perusteella hänen puhetapaansa on analysoitu. Aion myös katsoa ehdottomasti Chimamanda Ngozi Adichien Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -puheen, sekä tutustua Amy Cuddyn voima-asentoja käsittelevään puheeseen (vaikka voima-asennot kuulostavat juuri niin hassuilta kuin voi).

Kaiken kaikkiaan Ota tila haltuun on selkeä opas omien puhetaitojen parantamiseen. Se on höystetty huumorilla, mutta vinkeistä voi aidosti olla apua oman puhumisen parantamisessa.

★★★★
Viv Groskop: Ota tila haltuun – Opas naisille, jotka puhuvat omalla äänellään
Suomentanut Heli Naski
Atena, 2021
Sivuja 239
Luettavaksi kirjastosta

3 thoughts on “Miten oppia hyväksi julkiseksi puhujaksi? – Viv Groskop: Ota tila haltuun – Opas naisille, jotka puhuvat omalla äänellään

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s