Tammikuussa luimme yllättävän hyviä kirjoja, ja blogia luettiin ahkerasti

Laura: Ei voi kuin ihastella, miten tämä vuosi on lukemisten suhteen lähtenyt liikkeelle. Aika pitkään näytti siltä, että tammikuu tarjoilisi minulle vain neljän ja viiden tähden kirjoja, mutta mukaan päätyi lopulta pari kolmen tähden kirjaakin. Mutta kaiken kaikkiaan tammikuu oli sekä määrällisesti että laadullisesti loistava kuukausi.

Tammikuun todellinen yllättäjä oli Heidi Silvanin Tyhmästi tehty. Kirjan ensimmäisellä sivulla selviää, että nuori tyttö on kuollut, mutta lukija saa aivan viimeiseen asti jännittää mitä on tapahtunut ja kuka tuo kuollut tyttö ylipäänsä on. Luin kirjasta pari sivua viime vuoden puolella, mutta silloin muut lukukiireet pyyhkäisivät kirjan pois lukulistani kärjestä ja totta puhuakseni tarina ei temmannut minua mukaansa. Jotain tuon tauon aikana kuitenkin tapahtui, sillä lopulta ahmaisin kirjan loppuun parissa päivässä ja viimeisenä yönä valvoin pikkutunneille saakka, sillä en malttanut laskea kirjaa käsistäni. Eikä uni varmasti olisi luokseni tohtinut tulla, vaikka olisin yrittänyt nukahtaa. Tämä on valtavan ahdistava kirja, mutta kutkuttavalla ja kiehtovalla tavalla.

Aloin kuunnella tammikuussa läpi myös rakasta Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa, jonka viimeinen osa ilmestyy keväällä. Olen jo kolmannen kirjan puolivälissä ja voi että kuinka nostalgista on ollut palata Idan lapsuusvuosiin. Vähän jo surettaa, että pian tarinan päähenkilöksi nousee seuraava sukupolvi ja sitten vielä kolmas. Ida on näistä kolmesta naisesta minulle kaikkein rakkain ja 1800-luku taiteilijakoteineen kiehtoo minua kaikkein eniten. Tämä kuuntelu-urakka jatkuu kuitenkin vielä hyvän tovin, toivon kovasti, että ehdin kuunnella sarjan kaikki osat seuraavan parin kuukauden aikana.

Tammikuussa luin…
Kersti Juva: Tolkienin tulkkina
Heidi Silvan: Tyhmästi tehty*
Tuula Korolainen & Virpi Talvitie: Taivasta hipoo hännänpää
Jacqueline Woodson: Ruskea tyttö unelmoi
Tuula Aho & Aino-Maija Metsola: Tähtienlaskijan runoja
Marjatta Kurenniemi & Maija Karma: Onnelin ja Annelin kootut kertomukset

Yhteensä kuusi kirjaa, joissa 1272 sivua

Tammikuussa kuuntelin…
Joanna Bolouri: Paras aika vuodesta
Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu
Richard Osman: Mies joka kuoli kahdesti
Enni Mustonen: Paimentyttö
Enni Mustonen: Lapsenpiika

Viisi kirjaa, jotka kestivät yhteensä 53,5 tuntia

*Kirja saatu arvostelukappaleena.

Minna: Jos Lauralla meni tammikuussa hyvin, niin minulla meni vain ihan hyvin. Töiden alku toi mukanaan tavalliset kiireet ja iltaisin vaivaavan väsymyksen, jonka seurauksena luettujen aikuisten kirjojen määrä on vain kaksi ja lastenkirjojakin tuli luettua vain kolme. Koko kuukauden saldo on siis viisi kirjaa, mikä on sekin tietysti oikein hyvä! Mietiskelin tammikuun aikana, miten haluan lastenkirjat tänä vuonna merkata ylös, koska meillä niitä luetaan ja uudelleen luetaan paljon. Jokaista uudelleenlukua ei ole hedelmällistä lukeä ylös, koska esimerkiksi pahvisivuisia luukkukirjoja saatetaan lukea yhden illan aikana sen seitsemän kertaa putkeen. Pikkutyyppi rakastaa sivujen kääntämistä itse! Päädyin ratkaisuun, jossa merkitsen ylös selkeästi tarinan sisältävä lastenkirjat, mutta jätän katselukirjat tilastoinnin ulkopuolelle.

Luin pitkästä aikaa myös englanniksi. Kate Mannen Entitled – How male privilege hurts women oli silmiäavaava lukukokemus, kuten feministiset teokset usein ovat, vaikka en oikein kirjailijan tyylille lopulta lämmennytkään. Kuukauden paras lukukokemus oli sen sijaan Nevermoor-sarjan kolmas osa, jonka luin loppuun jo aivan alkukuusta joululoman viime metreillä. Morriganin seikkailut ovat niin jännittävää seurattavaa, että oikein kutkuttaa. Ihanaa oli myös se, että sain myös anoppini kuuntelemaan koko kirjasarjan!

Helmikuussa tavoitteena on saada joitakin niistä miljoonasta kesken olevasta kirjasta luettua loppuun ja olla aloittamatta lisää. Yritän ehdottomasti myös saada ainakin yhden hyllynlämmittäjän taklattua!

Tammikuussa luin…

Jessica Townsend: Onttorokko – Morriganin ajojahti
Kate Manne: Entitled – How male privilege hurts women
Carolina Richards & Louise Anglicas: Pikkukarhun matka kotiin
Owen Hart & Sean Julian: Olet kaikkein rakkain
Peter Bently & Charles Fuge: Koti lumimaassa

Yhteensä viisi kirjaa, joissa 820 sivua.

Blogissa tammikuu oli vilkkain kuukausi ainakin pariin vuoteen! Tekstimme keräsivät liki 7000 katselukertaa ja kävijöitäkin oli yli 4000. Onpa lohdullista tietää, että blogeja tosiaan vielä luetaan, vaikka Minnakin pohdiskeli tämän sosiaalisen median muodon tulevaisuutta tuoreessa Lukeeko joku muka vielä blogeja ‒ ja millainen olisi täydellinen kirjablogi? -tekstissään. Lauran tammikuussa kirjoittamista postauksista suosituimmaksi nousi Viimeisten tuntien loppukiri ja makoisa onnistuminen! – Helmet-lukuhaaste 2021, joka kiinnitti mukavasti huomiota Helmet-lukuhaasteen Facebook-sivulla. Kuukauden ehdottomasti luetuin postaus on kuitenkin Lauran joulukuussa julkaisema katsaus kevään 2022 kiinnostavimpiin uutuuskirjoihin. Itse asiassa se näyttää hujahtaneen jo nyt blogimme kaikkien aikojen yhdeksänneksi luetuimmaksi postaukseksi.

Blogin ulkopuolella tammikuu on ollut meille myös erityisen jännittävää aikaa. Saimme vihdoin paljastaa, että aherramme tänä keväänä Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee -tilastojen parissa pyörittäen tuoretta kirjatilastoihin keskittyvää Instagram-tiliä. Olemme projektista edelleen aivan täpinöissämme, joten jos et ole vielä ottanut tiliä seurantaan, kannattaa tehdä se nyt. Luvassa on vaikka ja mitä kiinnostavaa kirjafiilistelyä.

2 thoughts on “Tammikuussa luimme yllättävän hyviä kirjoja, ja blogia luettiin ahkerasti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s