Maaret Kallio: Lujasti lempeä

Maaret Kallion Lujasti lempeä oli keikkunut lukulistallani jo hyvän aikaa ennen tämän blogiprojektin aloittamista. Se saapui kirjaston varaushyllyyn sopivasti muutama viikko sitten ja aloitin lukemisen innoissani teoksen ajatuksesta: ei valmiita self-help tyylisiä ohjeita, vaan pikemminkin ajattelemisen aihetta ja reflektoitavaa omaan elämään.

Moni varmasti tuntee Kallion tv:stä, sillä hän on ollut mukana muun muassa Ensitreffit alttarilla ja Kielletty rakkaus -sarjoissa. Kallio on kirjoittanut myös Lujasti lempeä -nimistä blogia Helsingin Sanomille, jota olen itse seurannut aina silloin tällöin.

lujastilempea2

Ennakko-odotukseni Lujasti lempeä -kirjasta täyttyivät täydellisesti, sillä Kallio antaa kirjassaan sitä, mitä taka-kannessa lupaa. Kirjoitustyyli on sopivan kepeä ja keskusteleva, mutta samalla myös no, lujan lempeä. Pidin erityisesti Kallion ajatuksesta, että me ihmiset kaipaamme lujuutta ja vaativuutta, mutta samalla meidän pitää pystyä olemaan myötätuntoisia ja hyväksyviä itseämme kohtaan. Tarvitsemme siis sopivasti haastavaa ja innostavaa tekemistä voidaksemme hyvin.

Kallion pääviesti tuntuu olevan, että omaa keskeneräisyyttään tulisi oppia sietämään ja sen kanssa pitäisi oppia tasapainoilemaan. Kokonaisuudessaan kirja tiivistää hyvin viime aikoina omassakin mielessäni jo virinneen ajatuksen siitä, että onnellinen elämä ei tosiaan ole pelkkää iloa ja auvoa, vaan siihen kuuluu koko tunteiden kirjo ilosta suruun ja innostuksesta pettymyksiin.

Valmiita neuvoja onnelliseen elämään tai hyvän elämän saavuttamiseen ei tästä teoksesta tosiaan saa, mutta ajattelemisen aiheita on tarjolla sitäkin enemmän. Kallio antaa joissakin luvuissa harjoitustehtäviä, joissa opetellaan esimerkiksi kuuntelemaan ja huomioimaan omia tunteita. Koin tehtävät kivaksi piristykseksi tekstin joukossa ja ne tuntuivat lopulta oikeastaan aika hyödyllisiltäkin. Mitä tietoisempi olet omista tavoistasi ajatella ja reagoida tilanteisiin ja ihmisiin, sitä enemmän pystyt olemaan tunteidesi herra sopivalla, lempeällä tavalla.

Teoksen helposti lähestyttävä kieli ja Kallion tapa kohdata lukija ihmisenä tekivät lukukokemuksesta positiivisen. Hanki kirja siis käsiisi, jos suomalainen self-help ja itsestäsi oppiminen kiinnostavat.

allekirjoitusminna

★★★☆☆

Maaret Kallio: Lujasti Lempeä
WSOY, 2016
216 sivua
Luettavaksi kirjastosta.

2 thoughts on “Maaret Kallio: Lujasti lempeä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s