5 karmivaa tarinaa Halloween-lukemiseksi

Suomessa pyhäinpäivä ja rapakon takana Halloween kolkuttelevat ovella, joten päätin ottaa juhlasta kaiken irti ja kasata teille lukulistan täynnä karmivia tarinoita syysiltojen ratoksi. Joukosta löytyy romaaneja ja novelleja, kestosuosikkeja ja kenties uusia löytöjä, hirviöitä ja vampyyreita – siis varmasti jokaiselle jotakin.

Muistakaa varata yöpöydälle valkosipulia, krusifiksi ja pyhää vettä, ihan vain varmuuden vuoksi. Nautinnollisia lukuhetkiä!

halloweenpostaus1

Bram Stoker: Dracula
Stokerin Dracula on goottisen kauhun klassikko. Vuonna 1897 ilmestynyt teos jäi kirjailijan ainoaksi todellisen suosion saavuttaneeksi teokseksi, mutta sitä on ilmestymisen jälkeen varioitu useita kertoja. Kirjasta on tehty elokuvaversio vuonna 1992, joka ansaitsee tulla nähdyksi. Siinä Draculan roolin esittää Harry Pottereistakin tutuksi tullut Gary Oldman.

Mary Shelley: Frankenstein
Mary Shelleyn Frankenstein – tai Uusi Prometheus on sekin klassikko. Tarina kertoo tohtori Victor Frankensteinista, joka kokoaa ruumiinosista uuden ”ihmisen” ja herättää sen henkiin. Arvatenkin, tieteellisestä kokeilusta ei voi seurata mitään hyvää. Mary Shelley oli teoksen kirjoittaessaan vain 18-vuotias ja se julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1818 – ilman hänen nimeään.

Joseph Sheridan Le Fanu: Carmilla
Carmilla on goottisen kauhun unohdettuja helmiä. Tarina on novelliksi pitkä ja romaaniksi lyhyt, mutta lukukokemuksena sitäkin mielenkiintoisempi. Naisvampyyri Carmilla valitsee uhrikseen nuoren Lauran, jota metsästää väsymättömästi. Tarinan kerrotaan vaikuttaneen paljon myös Bram Stokerin Dracula muotoutumiseen.

Robert Luis Stevenson: Tohtori Jekyll ja Herra Hyde
Tohtori Jekyll ja Herra Hyde on klassista kauhua, kuten niin moni muukin tämän listan kirjoista. Teoksessa tiivistyy hyvän ja pahan kamppailu ihmismielessä, kun tohtori Jekyll onnistuu lontoolaisessa laboratoriossaan valmistamaan aineen, jolla hän pystyy muuttumaan paholaismaiseksi herra Hydeksi.

John Ajvide Lindqvist: Ystävät hämärän jälkeen
Ystävät hämärän jälkeen on pohjoismaista kauhua parhaimmillaan. Ajvide Lindqvistin teos nuoresta Oskarista ja tämän uudesta kummallisesta ystävästä Elistä oli aikoinaan niin pelottava, etten uskaltanut lukea sitä loppuun. Kirjasta on tehty myös kaksi eri leffaa, toinen ruotsissa (Let the Right One In) ja toinen Yhdysvalloissa (Let Me In). Ruotsalainen versio on ainakin todella hyvä!

Karmivaa Halloweenia kaikille!

allekirjoitusminna

 

2 thoughts on “5 karmivaa tarinaa Halloween-lukemiseksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s