Podcast: En ole koskaan lukenut Seitsemää veljestä ja muita tunnustuksia

Hyvää itsenäisyyspäivää 99-vuotias Suomi! Tätä merkkipäivää on syytä kunnioittaa, ja me päätimme tehdä sen julkaisemalla Bibbidi Bobbidi Book –blogin ensimmäisen podcastin. Päivän teemaan liittyen puhumme tietenkin mistäpä muusta kuin kotimaisesta kirjallisuudesta. Pöytään lyödään niin uudet kuin vanhat suomalaiset suosikit. Pieneltä häpeältäkään ei vältytä, Seitsemän veljestä ei suinkaan ole ainoa klassikkokirja, joka on jäänyt meiltä lukematta. Hyi meitä.

Kuuntele podcast, ja kerro meille mitä mieltä olet siitä. Ihan siltä varalta, että kuulokkeesi jäivät kotiin etkä halua julistaa kotimaisen kirjallisuuden ilosanomaa julkisella paikalla, kokosimme ajatuksiamme myös tekstimuotoon. Suhtautumisemme suomalaiseen kirjallisuuteen ei voisi juuri vastakkaisempi olla.

Laura: Kirjallisuuden suhteen suosin lähes aina suomenkielistä ja kotimaistakin varsin usein. Suomeksi lukeminen on minulle vaivattominta ja nopeinta, en osaa samalla tavalla heittäytyä englanninkielisen tekstin vietäväksi.

Suomalaisista klassikkokirjailijoista Minna Canth on lunastanut paikkansa suosikkilistallani. Vahvan naisen elämä jo itsessään kiehtoo, mutta myös Canthin kirjalliset teokset tuntuvat tuoreilta näin vuosisadan kuluttuakin. Koskettavin Canthin teoksista on Köyhää kansaa, jonka luin alun perin kirjallisuuden opintoja varten. Harvoin sitä liikuttuu opiskellessa.

Uudemmista suomalaisista kirjailijoista minun on vaikea nostaa yhtä ylitse muiden. Puhtaasti omaa kirjahyllyäni katsellessani yhdeksi lempikirjailijoista on valittava Tuomas Kyrö, jonka kirjalliset oivallukset ja kielellinen hersyvyys ovat kaapanneet minut otteeseensa. Nykykirjailijoista yksi kirjailija tai teos ei kuitenkaan ole selkeästi paalupaikalla. Viime vuosina olen ihastunut myös muun muassa Enni Mustosen ja Tommi Kinnusen tuotantoon. Toisaalta, tämähän on vain positiivista. Kirjastossa samoillessa tulee vastaan aina uusia kiehtovia kirjoja ja lisää julkaistaan jatkuvasti. Vielä kun löytyisi aikaa uppoutua kaikkiin näihin kotimaisiin helmiin.

minnacanth1

Minna: Päinvastoin kuin Laura, en lue juuri ollenkaan kotimaista kirjallisuutta. Tätäkin postausta varten sain tosissani kaivella omia kirjalaatikoitani, jotta löytäisin jotakin esiteltävää ja keskusteltavaa podcastiin.

Valitsin mukaan lapsuuteni kirjoja, joita meillä on kotona luettu ääneen tai joita olen itse saanut lahjaksi vuosien varrella. Vahvoja muistikuvia ja tunteita nostaa pintaan esimerkiksi Tove Janssonin Muumipappa ja meri, jota isä luki minulle ja siskolleni iltasaduksi. Toisen Janssonin teoksen, Näkymätön lapsi, olen saanut lahjaksi. Se sisältää lyhyitä novelleja, joista nimikkonovelli on oma suosikkini. Näin joulunaikaan kirjan päätösnovelli, Kuusi, kannattaa myös lukea.

Lisäksi valitsin mukaan Ilkka Remeksen nuortenkirjan Piraatit, jossa teini-ikäinen Aaro joutuu hurjaan seikkailuun risteilyaluksella. Remeksen nuortenkirjoja ilmestyi yhdessä vaiheessa vuosittain ja sain niitä joka joulu lahjaksi. Kirjalaatikostani löytää varmasti noin kahdeksan noita kirjoja.

Jos kuuntelit podcastin kokonaan (tai edes osittain), kerro meille mielipiteesi joko kommenteissa tai vaikka Facebookissa. Hyvää itsenäisyyspäivää!

7 thoughts on “Podcast: En ole koskaan lukenut Seitsemää veljestä ja muita tunnustuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s