Romain Puértolas: Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven

”Kyydissä olleet neljä matkustajaa olivat ohjanneet ilma-aluksensa Providencen luokse ja antaneet hänelle hieman syötävää. Banaanin ja pikkuleipiä, joita hänen ”kannattajansa” olivat itse leiponeet osoittaakseen tukensa ja kiitollisuutensa siitä, että Providence oli opettanut heille elämästä jotain hyvin kaunista ja vakuuttavaa. Aivan kuin lentäisimme kaikki kanssasi pilvissä, sanottiin yhdessä Tupperware-purkkiin sujautetussa viestissä. Olet ikioma Helinä-keijumme!

IMG_6591

Täytynee tunnustaa, että valitsin jälleen kerran kirjan sen pitkän, mutta viekoittelevan nimen perusteella. Romain Puértolasin Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven paljastui vähintään yhtä polveilevaksi kertomukseksi kuin sen nimikin.

Providence on aivan tavallinen, joskin hyvin viehättävä, postinkantaja. Sinä yhtenä päivänä koko maailma saa kuitenkin kuulla hänestä. Koko Euroopan lentoliikenne pysäytetään Islannissa purkautuneen tulivuoren vuoksi. Lentokentät, autovuokraamot ja juna-asemat täyttyvät hätääntyneistä ihmisistä, mutta kaikkein suurin huoli taitaa olla juuri Providencella. Hänen pieni adoptiotyttärensä Zahera odottaa äitiään Marrakechissa, eikä aikaa voi hukata. Zahera on kärsinyt koko elämänsä julmasta sairaudesta, joka tekee hengittämisestä ajoittain lähes mahdotonta. Tyttö on saatava pian hoitoon Ranskaan, muuten toisensa löytäneet äiti ja tytär ovat pian ikuisesti erossa. Koska kukaan muu ei voi auttaa urheaa posteljoonia, hän päättää opetella lentämään ihan itse. Hieman oppia saatuaan Providence aloittaa lentomatkan, jota seuraa koko maailma aina köyhimmästä lapsesta suurvaltojen presidentteihin asti.

”Onnittelen teitä Amerikan yhdysvaltojen nimissä ja luovutan teille ensimmäisen lentonne kunniaksi amerikkalaisen rauhanmitalin. Jaa mitäkö tekemistä lennollanne ja rauhalla on toistensa kanssa? Ei mitään, mutta minulla ei nyt sattunut olemaan muita mitaleja. Näitä minulla on varastot täynnä. Näitä ei saa millään menemään.”

Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven on kaunis kuvaus rakkaudesta ja sen aikaansaamasta hyvyydestä. Pelkkään hempeilyyn ei kuitenkaan juututa, vaan Puértolas kuorruttaa tarinaa hersyvällä huumorilla ja absurdeilla juonikäänteillä. Tapahtumien mahdottomuus meinasi aluksi jopa ärsyttää vakavamielistä lukijaa, mutta kun omista ennakkoluuloistaan päästi irti, alkoi tarina lennättää mieltä kuin jäntevästi räpsyttävät käsivarret Providencea.

Aluksi luulin, että valtaisan pilven nielaiseminen liittyy jotenkin Providencen tapaan lentää, mutta todellisuudessa kirjan nimi viittaakin vakavasti sairaaseen Zaheraan. Puértolas on onnistunut kääntämään vaikean sairaalakielen lapsenomaiseksi satupuheeksi, jossa kavala sairaus onkin keuhkot täyttävä pilvi. Zahera ymmärtää tarkkaan mitä hänen sisällään tapahtuu, mutta puhuu siitä kauniisti hieman kierrellen ja pelkäämättä. Se täytyy myös todeta, että Prvidencen Pariisiin jumittava tulivuorenpurkaus ei suinkaan ole vuoden 2010 islantilainen tervehdys Euroopalle, vaan kuvitteellinen tapahtumasarja käynnistyy vasta kun parrakas nainen on voittanut Euroviisut.

Tämä kirja pitäisi ehdottomasti lukea lukupiirissä, sillä viimeisten sivujen jälkeen ainakin minulla oli suunnaton tarve päästä keskustelemaan teoksen herättämistä ajatuksista! Sen enempää paljastamatta olen kirjan luettuani pohtinut paljon tarinoita sekä kirjailijan oikeutta omiin kertomuksiinsa. Kirjan lukeneet, ymmärrättekö mitä tarkoitan? Kyllä vaan ärsyttää, kun ei löydä keskustelukumppania vaikuttavan lukukokemuksen päätteeksi. David Nicholssin Yhtenä päivänä aiheutti aikanaan valtaisaa keskusteluhätää, mutta tuolloin en löytänyt lähipiiristä KETÄÄN joka olisi teoksen lukenut. Siinä sitten kärvistelin yksin.

 allekirjoituslaura

★★★½
Romain Puértolas: Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven
Suomentanut Taina Helkamo
Otava, 2016
Sivuja 224
Luettavaksi kirjastosta

One thought on “Romain Puértolas: Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s