Äänikirjat nousivat vuoden hitiksi – luin 38 ja kuuntelin 31 kirjaa vuonna 2017

Minna paljastikin jo eilen päättyvän vuoden lukutilastonsa, joten eiköhän nyt ole minun vuoroni luoda katsaus taakse jääneisiin kirjakasoihin. Sen voin jo sanoa ennakkoon, että jos vuosi 2017 oli oivallinen teatterivuosi, oli se omassa mittakaavassani varsin menestyksekäs myös kirjojen osalta.

Lukuvuoteni rytmittyy oikeastaan täysin päinvastaisesti kuin Minnalla. Alkuvuosi oli uuden työn ja opintojen takia kiireinen, ja ainoa motivaattori lukemiselle oli tämä blogi. Onneksi oli edes se! Alkuvuoden kirjakatsaukseni oli varsin säälittävä, mutta ilman blogin tuomaa innostusta olisi luettujen kirjojen määrä möyrinyt aivan pohjamudissa. Kesällä lukemisinnoitukseni lähti hienoiseen nousuun, ja syksyllä aloin saada lukurytmistä kiinni jo huomattavasti paremmin. Niinpä ehdin vuoden 2017 aikana lukea kokonaisuudessaan 38 kirjaa.

Hotelli Tulagi (2)

Tämän vuoden vallitseva ilmiö omassa elämässäni on kuitenkin äänikirja. Latasin syksyllä BookBeatin ja voi pojat, se on totisesti muuttanut arkista elämääni. Olen syyskuusta lähtien ehtinyt kuunnella 31 kirjaa, joista suurimpaan osaan ei olisi varmasti tutustunut ilman tätä sovellusta. On käsittämätöntä ajatella kuinka monta kymmentä tuntia olen löytänyt arjestani kirjojen kuuntelemiseen. Jos innostus jatkuu ensi vuonna samalla tavalla, ehdin kuunnella aivan järjettömän määrän kirjoja!

Tähän kirjavuoteen on ehdottomasti mahtunut sekä pohjakosketuksia että aivan mielettömiä lukukokemuksia. Vuoden viimeisen päivän kunniaksi keskitytään nyt vain noihin jälkimmäisiin.

Poika nimeltä Joulu (2)

Ikisuosikkini Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja sai jatkoa, ja Ruokarouvan tytär olikin yksi kevään parhaista kirjoista Säädyllisen ainesosan ohella. Kesälomalla lukemani Heikki Hietalan Hotelli Tulagi jätti lämpimän muiston, Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa onnistui sanallistamaan myös jotain itselleni vaikeita ajatuksia ja tunteita. Kahden maan Ebba kosketti ja rohkaisi jatkossakin tarttumaan lapsille ja nuorille suunnattuihin kirjoihin.

Luen hävettävän vähän kaunokirjallisuuden ulkopuolelle rajautuvia teoksia, mutta täytyy sanoa, että kaikki tänä vuonna lukemani non-fiction oli todella hyvää. Ani Kellomäen Kosteusvaurioita on koskettava ja todella erinomaisesti rakennettu. Pääsin vielä töiden kautta keskustelemaan Anin kanssa aiheesta, ja se syvensi entisestään ymmärrystäni tästä surullisen monia suomalaislapsia koskevasta tragediasta. Myös Depressiopäiväkirjat ja Yhden lapsen kansa ovat omilla kentillään todella valaisevia kirjoja, joita ei meinannut malttaa laskea käsistään. Ensi vuonna täytyy ehdottomasti yrittää lukea vielä enemmän tällaisia kirjoja!

Yhden lapsen kansa (1)

Lukemistani kirjoista vuoden kovin viisikko satunnaisessa järjestyksessä lienee seuraava:

Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär
Matt Haig: Poika nimeltä Joulu
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Romain Puértolas: Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven
Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa

Jokainen näistä kirjoista tuntui sellaiselta elämää suuremmalta tarinalta, jota lukiessaan tuntee etuoikeutta tällaisen helmen löytämisestä. Mustonen saatteli minut menneiden aikojen Pariisiin, Haig loi joulutunnelmaa, joka tänä vuonna oli muuten hukassa. Itäranta kirjoitti niin tärkeistä asioista, että sai minut pohtimaan koko ihmiskuntamme kehitystä. Puértolas puolestaan loi niin hykerryttävän tarinan, että kirjan nimen näkeminen näin puoli vuotta lukukokemuksen jälkeen nosti hyvän olon rintaan. Parkkisen luoma tarinakudelma on taas sellainen, jota pidän nimenomaan ELÄMÄÄ SUUREMPANA.

Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut (2)

Kuuntelemistani äänikirjoista ehdottomasti paras oli Margaret Atwoodin Orjattaresi. Tätä ei ollut edes vaikea valita. Äänikirja on formaattina niin erilainen kuin painettu kirja, että moni upea teos kärsii väistämättä toiseen muotoon taipuessaan. Atwoodin mestariteos sen sijaan toimii myös äänikirjana, ja tämäkin tarina on jotain elämää suurempaa. Haluaisin kovasti katsoa kirjan pohjalta tehdyn sarjan, sekin olkoon siis ensi vuoden tavoitelistallani.

Tässä vielä luettelo kaikista vuoden aikana lukemistani ja kuuntelemistani kirjoista. Linkit johtavat blogissa julkaistuihin arvioihin. Moni mainio teos (esim. A. W. Yrjänän Joonaanmäen valaat) jäi ilman blogiarviota siitä yksinkertaisesta syystä, että luin ne ensisijaisesti töitä varten. Muutamasta loppuvuoden kirjasta on vielä tulossa merkintä blogiin alkavan vuoden puolella.

Luetut kirjat:

1. Liza Marklund: Halkovaras
2.Wendy Loggia: Ikuisesti sinun – Tuhkimotarina
3. Paperi T: post-alfa
4. Päivi Haanpää & Marika Riikonen: Sanasinfonia – Novelleja Sibeliuksesta
5. Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
6. Hanna Kauppinen: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut
7. Kalle Veirto: Ohut hauska kirja
8. Heli Heino: Venuksen vuosi
9. Roope Lipasi & Karoliina Korhonen: Elovena-tyttö
10. Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär
11. Heikki Hietala: Hotelli Tulagi
12. Eoin Colfer: Hiuskarvan varassa
13. Romain Puértolas: Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven
14. J. K. Rowling: Siuntio Silosäkeen tarinat
15. J. K. Rowling: Huispaus kautta aikojen
16. J. K. Rowling: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
17. Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa
18. Mari Manninen: Yhden lapsen kansa
19. Salla Nazarenko: Neumann – Dingo-kipparin lokikirja
20. Jukka Behm: Pehmolelutyttö
21. Anni Saastamoinen: Depressiopäiväkirjat
22. J. K. Rowling: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat – Alkuperäinen elokuvakäsikirjoitus
23. A. W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat
24. Chabouté: The Park Bench
25. Ani Kellomäki: Kosteusvaurioita – Kasvukertomuksia pullon juurelta
26. Emmi Nieminen: Keskiviikko
27. Glun Dillon: The Nao of Brown
28. Matt Haig: Poika nimeltä Joulu
29. Matt Haig: Tyttö joka pelasti joulun
30. Joonas Konstig: Vuosi herrasmiehenä
31. Chimanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä
32. Elena Favilli & Fancesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille – 100 tarinaa ihmeellisistä naisista
33. JP Koskinen: Kannibaalien keittokirja
34. Sanna Mander: Avain hukassa
35. Kia Walli: Avokadopastaa
36. Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba
37. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
38. Sarah Andersen: Aikuisuus on myytti

Äänikirjat:

1.  Maria Jotuni: Huojuva talo
2. Liane Moriarty: Hyvä aviomies
3. Satu Rämö & Hanne Valtari: Unelmahommissa
4. Kristiina Vuori: Näkijän tytär
5. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
6. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike
7. Tuomas Kyrö: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja
8. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan hiihtokirja
9. Tuomas Kyrö:  Mielensäpahoittajan Suomi
10. Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi
11. Dan Brown: Alku
12. Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet
13. Kaisa Haatanen: Ylipainolisämaksu
14. Johanna Catani & Lari Mäkelä (toim.): Toinen tuntematon
15. Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu
16. Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
17. John Green: Kilpikonnan kuorella
18. Jean Ramsay & Kalle Björklid: Anssi Kela – Kosketusetäisyydellä
19. Liane Moriarty: Nainen joka unohti
20. Sari Helin: Elämää tehosekoittimessa ja muita kirjoituksia
21. Karoliina Sallinen: Tee se itse -vauva
22. Ane Riel: Pihka
23. Antti Tuisku: Petokesä
24. Sinikka Nopola: Onko teillä tämmöistä?
25. Liane Moriarty: Tavalliset pikku pihajuhlat
26. Audrey Carlan: Calendar Girl – Tammikuu
27. Audrey Carlan: Calendar Girl – Helmikuu
28. Martina Haag: Olin niin varma meistä
29. Sophie Kinsella: Himoshoppaajan salaiset unelmat
30. Tuomas Milonoff & Riku Rantala: Mad Success – Seikkailijan self help 1: Ylpeys
31. Margaret Atwood: Orjattaresi – The Handmaid’s Tale

Ensi viikolla kurkimmekin jo vuoden 2018 suunnitelmiin muun muassa kirjahaasteiden ja tbr-listojen kautta. Sitä odotellessa haluamme toivottaa kaikille oikein riemukasta ja turvallista vuodenvaihdetta! Olkoon vuosi 2018 meille kaikille suotuisa.

allekirjoituslaura

3 thoughts on “Äänikirjat nousivat vuoden hitiksi – luin 38 ja kuuntelin 31 kirjaa vuonna 2017

  1. Minäkin latasin Book Beatin ihan vuoden lopulla, ja voi pojat miten se ehti jo muuttaa elämääni:D Tänä vuonna onkin kiva, kun palaan hoitovapaalta takaisin työelämään ja tiedän, että työmatkoilla voi kuunnella äänikirjaa. Tosin huomasin saman, että kaikki kirjat eivät sovi äänikirjaformaattiin. Kuuntelen nyt hypetetyn Napoli-sarjan ensimmäistä osaa Loistava ystäväni ja en ole oikein päässyt oikeaan tunnelmaan. Saattaa olla, että jos kuitenkin päätän jatkaa sarjan parissa, niin teen sen perinteistä kirjaa lukien.

    Tykkää

    1. Laskin, että tämän vuoden aikana voisin helposti kuunnella sata äänikirjaa, jos kuuntelutahti pysyisi samana kuin tänä syksynä. Tosin suunnitelmissa olisi muutamien vähän paksumpien opusten kuunteleminen, ja ne vievät kyllä todella paljon aikaa. Parhaiten kuunteluun tuntuvat sopivan aika kevyet kirjat, koska etenkin työmatkakuuntelussa huomio herpaantuu välillä tarinasta.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s