Kirjahamstrausta Helsingin Kirjamessuilla

Tähän mennessä olemme muistelleet Helsingin Kirjamessuilta Dan Brownin lukijatapaamista sekä yleistä tunnelmaa videon muodossa. Nyt on kuitenkin aika summata päivän lopulliset tulokset, painaa kaikki sen tapahtumat muistoihin ja siirtää nokka kohti tulevia kirjallisuustapahtumia.

Mitä tästä kaikesta siis jäi käteen? Mitä muistelemme kaikkein innokkaimmin ja kuinka kovaa kirjahyllymme valittavat uusien opusten painosta?

IMG_6918

Laura: Olen käynyt kirjamessuilla vapaa-ajan puitteissa kerran aiemmin vuonna 2005, kun teinitytön oli pakko saada itselleen Otto Grudströmin Tähtiotsa-runokirja omistuskirjoituksella. Muistikuvani tuosta vuosikymmenen takaisesta visiitistä Tampereen Finlaysonin tehdasalueelle ovat varsin hatarat: pettymyksekseni Otto oli peittänyt kiharansa isolla pipolla, mutta runokirja tuntui puhuttelevan suoraan riutuvaa 15-vuotiaan sieluani. Kiersimme äitini kanssa toki muissakin paneeleissa, niin ja pääsin myös puhumaan ihailemalleni Leena Lehtolaiselle.

Tällä kertaa valmistauduin kirjamessuihin huolella. Tilasin kotiin paperisen ohjelmalehtisen ja ympyröin punaisella tussilla lauantaina kiinnostavimmat esitykset (ja varoin visusti katselemasta muiden päivien tarjontaa, sillä en työkiireiden takia ehtinyt muina päivinä paikalle). Suunnitteleminen on hyväksi, mutta vielä parempi on päästää suunnitelmista tarvittaessa irti. Ennakkoon ympyröimistä tapahtumista seurasin lopulta vain ne kolme tärkeintä, muuten kiertelimme ja kummastelimme, nautiskelimme ja vaihdoimme kuulumisia Minnan kanssa. Olin tästä rennostakin otteesta sen verran poikki lauantai-iltana, että olisin varmaan edelleen nukkumassa, jos olisin juossut läpi kaikki alun perin aikomani paneelit.

bibobook_kirjamessuilla

Kuten tiedätte, Dan Brownin lukijatapaaminen oli ikimuistoinen, mutta vielä ihmeellisempää oli se, että blogipostauksemme jaettiin kirjailijan Facebook-sivulla. Siitä seurasi suurta sydämentykytystä ja pientä hihkuntaakin. Vein tänään jopa töihini Dan Brown -pullaa (eli korvapuusteja), sillä työpaikallani on tapana tarjota herkkuja ties minkälaisista syistä. Mahtavia hetkiä olivat myös Jaana Kapari-Jatan sekä Ani Kellomäen haastattelu. Kosteusvaurioita on minulla lukulistalla erään työprojektin vuoksi, Kapari-Jatan Harry Potter -muistelukirjan haluaisin myös omakseni, mutta en sitä Tammen myyntipisteeltä löytänyt.

Ennen kaikkea lauantai oli minulle kirjoista hullaantumisen päivä. Sain käpertyä ihanaan kirjamaailmaan yhdessä muiden kaltaisteni hurahtaneiden kanssa ja muistaa taas kuinka paljon maailmassa onkaan lukemisen arvoisia kirjoja. Kirjoitin viime viikolla kolumnin lukemisen sosiaalisista puolista, ja niitä kirjamessut edustavat minulle mitä suurimmassa määrin. On ihanaa jutella kirjoista, selailla kirjoja, haalia kirjoja, ihailla kirjoja. Ja kun ympärillä tuhannet muut ihmiset tekevät samaa, mikä voisi olla parempaa?

IMG_6967

Niin ja kuinka monta kirjaa kannoin selkä vääränä kotiin? Kuusi. Ja kaikkien ostamiseen löytyi ihan uskottava perustelu.

IMG_6938

Minna: Nämä kirjamessut olivat ensimmäiseni ja innostuksen määrä ennen messuja oli sanoinkuvaamaton. Selasin messuohjelmaa netistä hieman etukäteen, mutta kuten Laura jo tuossa edellä kirjoitti, oli hän tehnyt niin paneutuvaa suunnittelua, että minun ei tarvinut kuin seurata perässä ja keskittyä videon tekemiseen ja sosiaalisen median päivittämiseen.

Päivä alkoi mukavasti kustantamoiden järjestämällä bloggaaja-aamiaisella ennen messujen aukeamista. Aamiaisen aikana kuultiin useiden kirjailijoiden haastatteluja. Näistä parhaiten mieleen jäivät A. W. Yrjänän polveilevat tarinat ja Tuomas Kyrön hykerryttävät lausahdukset, sekä Heikki Valkaman hauskat anekdootit. Tuo puolitoistatuntinen osoitti jälleen, miten kirjailijan tunteminen edes jollakin tasolla vaikuttaa lukuinnostukseen aivan uudella tavalla. Toivon nimittäin, että ehtisin tarttua ainakin A. W. Yrjänän Joonaanmäen valaat -teokseen jossakin vaiheessa.

bibobook_kirjamessuilla2

Aamiaista seurasi haahuilua messualueella, paljon kirjojen hiplaamista, kuulumisten vaihtoa ja tarinoista keskustelemista. Oli mielenkiintoista seurata haastatteluja (esimerkiksi Jaana Kapari-Jattaa Akateemisen pisteellä ja Ani Kellomäkeä KirjaKalliossa) ja kuluttaa tunti Dan Brownia kuunnellen. Yhdyn Lauraan siinä, että maanantain suurin yllätys oli, kun kirjailija itse jakoi postauksemme Facebookissa.

Kokonaisuudessaan päivä oli täynnä ihanaa kirjaintoilua ja haluan ehdottomasti kokea sen uudestaan ensi vuonna. Siihen saakka…

bibobook_kirjamessuostokset

Kirjoja ostin messuilta yhteensä viisi, mutta kuvassa on vain neljä, sillä viides on menossa lahjaksi. (Oon lukenut Muukalaista jo sata sivua!) Lisäksi Forsmanin pisteeltä tarttui mukaan kaksi pussia teetä.

bibobook_kirjamessuilla3

Ps. Kiitokset Helsingin Kirjamessuille vielä lipuista ja kustantamoille bloggaaja-aamiaisesta! Täällä lasketaan vielä vähän sykkeitä tämän vuoden messuilun jälkeen, mutta ensi vuonna olemme varmasti jälleen mukana! Marianna Kurton kirja Tristania on saatu kustantajan bloggaaja-aamiaiselta.

6 thoughts on “Kirjahamstrausta Helsingin Kirjamessuilla

  1. Minulta paluumatka vaati vain hitusen kävelyä ja vartin bussimatkan, mutta olin silti ihan uupunut kirjalastin alla. Onneksi messuilla oli kirjoille säilytysmahdollisuus, niin ei tarvinnut niitä koko päivää raahata.

   Tykkää

 1. Tajusin vasta jälkeenpäin, että istuin aivan teidän takana bloggaaja-aamiaisella. 🙂 Olisi ollut kiva vaihtaa pari sanaa kasvotustenkin, mutta epä-aamuihmisenä olin aivan liian hattara-aivoinen hoksatakseni.

  Ps. teillä ei varmaan ole vielä Kirjabloggaajapinssejä? Suunnittelin sellaisen viime vuonna Facebookin kirjabloggari-ryhmässä olevien aktiivibloggaajien kanssa. Vielä niitä on pari kappaletta jäljellä, eli jos kiinnostaa, niin heittäkääpä viestillä. 😉 Pinssi on siis tällainen: https://www.instagram.com/p/BavglTylylx/?taken-by=neriumblack

  Tykkää

  1. Niin taidettiin istuakin! Olin sinä aamuna jossain harvinaisessa ujoustilassa, joten keskityin vain kuuntelemiseen ja katselemiseen. Sekä tietysti Minnan kanssa kuulumisten vaihtamiseen. Ensi kerralla varmaan irtoaa jo juttuakin. Ja ihailinkin noita pinssejä jo messuilla!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s