Teatterissa: Viulunsoittaja katolla

Olen usein kertonut täällä blogin puolella kuinka äitini on johdattanut minut jonkin tietyn kirjan äärelle. Äidillä on toki suuri vaikutus kulttuuriseen kasvuuni, mutta ei isänikään ole siinä lajissa ollut mikään sivustakatsoja. Isän kulttuurikasvatus on painottunut vahvemmin musiikki- ja elokuvamaailmaan. Ja vähän teatteriinkin. Viulunsoittaja katolla on musikaali, jonka pariin isäni on minut saatellut.

Viulunsoittaja katolla pyörii tällä hetkellä sekä Kuopiossa että Tampereella. Koska yksi arkivapaa ei oikein taipunut Kuopion-reissuun, otin taannoin suunnakseni Tampereen työväenteatterin.

11_m56a1593

Musikaalin juoni lienee suurimmalle osalle varsin tuttu. Anatevkan kylässä juutalaiset elävät vanhoja perinteitään kunnioittaen aivan kuin esivanhempansa heitä ennen. Miksi muuttaa mitään, kun aina on toimittu tietyllä tavalla? Valitettavasti köyhän kylänkään elämänmeno ei voi jatkua muuttumattomana ulkopuolisen maailman paineen alla. Köyhä maitomies Tevje (Ola Tuominen) haaveilee siitä, millaista olisi olla rikas mies. Vaimonsa Golden (Petra Karjalainen) kanssa hän toivoo tyttärilleen mahdollisimman hyviä naimakauppoja. Isän rakkaus lapsiaan kohtaan värittää synkähköä tarinaa lämpöisillä väreillä.

Parasta Viulunsoittajassa on ehdottomasti musiikki, joka tempaa mukaansa aina katsomon taaimmillakin riveillä istuvat. Rikas mies jos oisin naurattaa, Perinteet nostattaa kylmät väreet puseron alle selkää pitkin kipittämään. Mua rakastatko on herttainen, mutta potin räjäyttää joka kerta tietysti Nousee päivä, laskee päivä. En vaan pysty kuuntelemaan sitä kuivin silmin. Useassa muussakin kohdassa yritin pyyhkiä silmiäni vierustovereiden huomaamatta.

Kävin katsomassa Viulunsoittajan edellisen kerran Helsingin kaupunginteatterissa viitisen vuotta sitten. Täytyy sanoa, että Tampereen versio lähestulkoon kirii pääkaupungin näytelmän rinnalle. Tampereen työväenteatterin lavalle on loihdittu kauniit puiset lavasteet ja koko näyttelijäkaarti asianmukaisissa puvuissaan tanssii ja laulaa antaumuksella. Pari pientä miinusta pudottavat tämän näytelmän arviosta kuitenkin puolikkaan tähden pois. Ensinnäkin laulut ja puheet Tevjen unen aikana puuroutuvat niin pahasti, ettei sanoista saa aina selvää. Toiseksi – ja tämä on vielä pidempi miinus – viulunsoittaja ei soita viulua! Katolle kipuava ja Tevjen seurassa usein näyttäytyvä hahmo kyllä leikittelee soittimellaan välillä turhankin raisusti, mutta soittamisen sijaan hän keskittyy ennemmin tanssimiseen. Vanhana viulistina olisin kaivannut lavalle kunnollista jousen heiluttelua ja riipaisevia sävelmiä. Musikaali tuntui ilman sitä hieman vajavaiselta.

Vaikka itse soittoniekka oli hienoinen pettymys, ei tämä musikaali suinkaan ollut sitä. Usein kaipaan teatterilta uusia näkökulmia ja tulkintoja, mutta Viulunsoittaja katolla saa ehdottomasti nojata perinteisiin yhtä vahvasti kuin Anatevkan kyläläiset. Tähän en kaipaa mitään turhaa kikkailua, modernisointia tai uusia tulkinnan tasoja. Kunhan saan tutut kappaleet, vahvan Tevjen ja koreografioiden tutun liikekielen, olen valmis kaivelemaan nenäliinapakettia laukustani.

allekirjoituslaura

★★★★½
Viulunsoittaja katolla
Tampereen työväen teatteri
Käsikirjoitus: Joseph Stein
Musiikki: Jerry Bock
Laulujen sanat: Sheldon Harnick
Suomennos: Esko Elstelä
Ohjaus: Miika Muranen
Koreografia: Petri Kauppinen
Kapellimestari: Joonas Mikkilä
Rooleissa muun muassa Ola Tuominen, Petra Karjalainen, Petra Ahola, Maria Lund ja Miila Virtanen
Esitykset jatkuvat huhtikuulle 2018 asti

Kuvat © Kari Sunnari / Tampereen työväenteatteri

Ps. Ostin pääsylippuni vasta esityspäivänä tuntia ennen esiripun nousua. Tuolloin opiskelijakortilla saa jo ennestään alennetun lipun hinnasta vielä puolet pois. Tällaiset happy hour -tarjoukset ovat ehdottomasti enemmän mieleeni kuin runsaimmatkaan oluthanat.

2 thoughts on “Teatterissa: Viulunsoittaja katolla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s