En ajatellut osallistua lukuhaasteisiin, mutta…

Ajattelin ensin, että en osallistu yhteenkään lukuhaasteeseen tänä vuonna. En pidä aikarajojen tai tavoitteiden asettamisesta lukemiselle, sillä lukeminen on minulle vapaa-ajan harrastus, jonka ei ole tarkoituskaan olla tavoitteellista. Sitten Laura vinkkasi Lukupino-blogin Yhdysvallat-lukuhaasteesta ja tunsin, että päätökseni suorastaan värähteli perustuksillaan.

Processed with VSCO with hb2 preset

Koska Helsingin Kirjamessujen tämän vuoden teema on yhdysvaltalainen kirjallisuus, on tässä haasteessa tarkoitus orientoitua messuja varten. Haaste osuu omiin mieltymyksiini erinomaisesti, sillä rakastan amerikkalaista kirjallisuutta ja Yhdysvaltoja ylipäätään. (Olen itseasiassa asunut siellä viisi kuukautta vuonna 2013.) Haasteessa luetaan yhteensä 15 kirjaa ja aiheet ovat seuraavat:

1. Pikkukaupunkiin sijoittuva kirja
2. Musiikki osana kirjaa
3. Beat-sukupolven kirja
4. Alkuperäiskansat osana kirjaa
5. Aiheena sota, jossa Yhdysvallat ollut osallisena
6. New Yorkiin sijoittuva kirja: Libba Bray – The Diviners
7. Pulitzer-palkittu teos: Donna Tartt – Tikli
8. Afroamerikkalaisen kirjailijan teos: Angie Thomas – The Hate U Give
9. Sukupolvikuvaus: Maggie Stiefvater – All the Crooked Saints
10. Kirja politiikosta: Hillary Clinton – What Happened
11. Lempiosavaltioosi sijoittuva kirja
12. Orjuuteen liittyvä aihe
13. Kirja, jossa ollaan matkalla Amerikkaan
14. Ei-Amerikkalaisen kirjailijan teos
15. Klassikko: Neil Gaiman – American Gods

En tavoittele täyttä listaa tässä vaiheessa, mutta ainakin nuo tällä hetkellä aiheiden perään merkatut kirjat yritän lukea tämän vuoden aikana. Katsotaan, kuinka käy.

Toinen mielenkiintoinen haaste on Hyllynlämmittäjät 2018 -haaste, johon ajattelin lähteä mukaan puhtaasti siksi, että omassa hyllyssäni on tuhottoman paljon kirjoja, joita en ole lukenut. Haasteessa luetaan vuoden aikana 12 kirjaa eli yksi kerran kuussa. Tällä tahdilla saan ehkäpä juuri kolmasosan lukemattomistani taklattua, mutta on sekin jotain. Seuraavassa kirjat, jotka ajattelin lukea:

Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer
Michelle Hodkinin teos on yksi YA-kirjallisuuden viime vuosien hehkutetuimpia kirjoja. Ostin tämän New Yorkista jo joulukuussa 2015, mutta syystä tai toisesta en ole vieläkään tarttunut siihen.

Sarah J Maas: The Assasin’s Blade
Assasin’s Blade on esiosa Maasin Throne of Glass -sarjalle. En ole sitä vielä lukenut, koska olen ollut niin kiinni itse sarjan tapahtumissa, että tuntuu vaikealta palata aikaan, jolloin Aelin oli vielä Celaena.

Cassandra Clare: The Clockwork Angel
Myös Casandra Claren tuotanto on istunut hyllyssäni ihan liian kauan, vaikka olen saanut Mortal Instrumentsin luettua aikapäivää sitten.

Leigh Bardugo: The Crooked Kingdom
Sarjan ensimmäinen osa oli huippuhyvä ja toinen osa on istunut hyllyssä jo melkein vuoden päivät… Huoh, alkaa naurattaa nämä omat lukutottumukset. Omassa hyllyssä on niin paljon kiinnostavia kirjoja odottamassa!

Virginia Woolf: A Room of One’s Own
Luin viime vuonna Virginia Woolfin Mrs. Dallowayn ja rakastuin siihen ihan täysin. A Room of One’s Own on viime syksyn Barcelonan reissulta hankittu.

Oscar Wilde: The Picture of Dorian Gray
Dorian Grayn muotokuva on roikkunut lukulistallani varmaan siitä asti, kun olen ollut 13. Hankin kirjan omaksi jo viime syksynä.

Maggie Stiefvater: The Raven King
Olen lukenut Stiefvaterin The Raven Boys -sarjasta kolme ensimmäistä osaa, mutta päätösosa on edelleen kesken. Tästä olisi helppo aloittaa – jatkaa vain kesken olevan teoksen lukemista.

Jack Cheng: Kosmoksessa tavataan
Olen hiplannut tätä kirjakaupassa moneen kertaan, mutta en raaskinut ostaa. Sitten sain näytekappaleen töistä ja nyt se odottaa pinossa lukemista.

Elizabeth Gilbert: Big Magic
Tämä on jo hoidettu pois alta – luin teoksen tammikuussa! Pienen arvion siitä löydät instagramistamme.

Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens
Tästä teoksesta tulee elokuva tänä vuonna, ja haluaisin kovasti nähdä sen. Ehkä pitää kuitenkin tarttua kirjaan ensin?

Laurent Binet: Kuka murhasi Roland Barthesin?
Kirjallisuuden sivuaineopiskelijana kiinnostuin heti tästä teoksesta, sillä sen otsikossa mainitaan Roland Barthes. Murhajuonikaan ei tietenkään haittaa.

John Green: Kilpikonnan kuorella
Laura onkin jo kuunnellut Kilpikonnan kuorella äänikirjana, mutta itse meinasin lukea sen ihan fyysisenä kopiona. Sain kirjan käsiini jälleen töiden kautta ja raijasin sen mukanani kotiin. Toivotaan, että se on hyllypaikkansa väärti.

Osallistutko lukuhaasteisiin tänä vuonna? Entä oletko jo lukenut postauksessa mainitsemiani kirjoja? Jutellaan kommenteissa!

allekirjoitusminna

4 thoughts on “En ajatellut osallistua lukuhaasteisiin, mutta…

  1. Minäkin pidän tänä vuonna varsin leppoisan ja rennon haastevuoden. Osallistun vain hyllynlämmittäjään ja sarjakuvahaasteeseen, joista hyllynlämmittäjän toivon saavani suoritettua loppuun ja sarjakuvahaastetta aion edistää silloin kun siltä tuntuu. Kummatkin haastesuunnitelmasi sisältävät mielenkiintoisia kirjoja! Erityisesti niistä voin suositella The Hate U Givea ja Kuka murhasi Roland Barthesia (miten nuo pitäisi taivuttaa suomeksi? ei mitenkään?), ne kuuluivat suosikkeihini viime vuonna lukemistani kirjoista. The Hate U Give oli todella ravisteleva ja Kuka murhasi Roland Barthesin? -kirjasta nautin nimenomaan kirjallisuuden opiskelijan näkökulmasta. Virginia Woolfia pitäisi itsekin lukea lisää ja vielä yksi suositus Dorian Grayn muotokuvalle, sekin on hyvä. Tsemppiä haasteisiin!

    Tykkää

    1. The Hate U Give on ollut mulla lukulistalla jo pitkältä viime vuodesta saakka. Oon todella kiinnostunut Yhdysvalloista yleensäkin, joten odotan teokselta aika paljon. Roland Barthes -kirjasta en ollut edes kuullut ennen kuin näin sen työpaikalla Saa ottaa -pinossa ja nappasin sen mukaan. Kiva kuulla, että se on ollut hyvä kokemus! Ja kiitos tsempeistä, onnea myös sulle 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s