Teatterissa: Mamma Mia

Tähän mennessä varmasti kaikille blogiamme edes hitusen lukeneelle on tullut selväksi, että rakastan musikaaleja. Ei ei ole myöskään kovin vaikeaa arvata, että Abban musiikki saa jalkani ottamaan kömpelöitä tanssiaskelia ja äänihuuleni kiekumaan tuttuja melodioita. Jo syksyllä oli siis aivan selvää, että suomenkielinen Mamma Mia on pakko nähdä.

Mamma mia 2

Abban kappaleiden ympärille rakennettu Mamma Mia on monelle tuttu muutamien vuosien (piti tarkistaa – APUA KYMMENEN VUODEN!!) takaisesta elokuvaversiosta. Sophie on menossa naimisiin, mutta hän haluaa perinteitä kunnioittaen astella alttarille isänsä käsipuolessa. Ainoa ongelma on se, että Sophie ei ole koskaan tavannut isäänsä eikä tiedä edes tämän nimeä. Voimakastahtoisen yksinhuoltajaäitinsä Donnan nuoruuden päiväkirjoista Sophie löytää kolme isäkandidaattia ja päättää kutsua heidät kaikki kuvankauniille kreikkalaiselle saarelle, jonne Donna on rakentanut itselleen elämän ilman yhtäkään miestä. Mutta kun kolme miestä menneisyydestä ilmestyy tutuille rannoille, se on sitten menoa. Mamma mia, here I go again.

Näin muutama vuosi takaperin Mamma Mian ruotsinkielisen version Svenska Teaternissa. Tällä kertaa suomenkielinen musikaali haluttiin selvästi tarjoilla mahdollisimman suurelle yleisölle, sillä esityspaikaksi oli valittu Messukeskuksen Amfi-teatteri. Suoraan sanottuna tässä mentiin pahasti vikaan. Jos esityksen tuo yli 4000 katsojan saliin, ei sitä voi jättää tuhatpäisen yleisön mittakaavaan. Järkytyin jo siinä vaiheessa, kun löysimme omat paikkamme sivuparvelta – koko esityksen ajan piti nököttää niska vinossa, sillä lavan leveys oli vain murto-osa katsomon leveydestä. Näyttelijöiden ilmeiden tulkitsemisesta sai vain haaveilla, sillä välillä esiintyjien erottaminen toisistaankin oli hankalaa, vaikka silmälasieni vahvuudet ovat ihan kohdillaan. Mukavan lisämausteen toi myös jokin metallisermi katsomon laidassa, joka resonoi musiikista ärsyttävästi säristen. Poloinen bändikin oli vain dumpattu keskelle tyhjää lattiatilaa valospottiin. Jokin pieni lavantapainen olisi antanut hieman huolitellumman vaikutelman.

Valitettavasti Mamma Mia haiskahtaa vahvasti rahastukselta. Musikaalin oikeudet ovat toki varmasti kalliit, mutta noin isoon tilaan ei voi tuoda huomattavasti pienemmille areenoille suunnattua esitystä ainakaan kun halvimmatkin liput maksavat 49 euroa. Mamma Mia sopisi paremmin Helsingin kaupunginteatterin estradille, Messukeskuksessa se antaa vain vaikutelman äitinsä vaatteisiin hukkuvasta taaperosta. Iso katsomo vaatii ison lavan ja näyttävät koreografiat, piste.

Harmi, että puitteet eivät ole kunnossa, sillä puhtaasti esitystä ajatellen Mamma Mia on varsin viihdyttävä pakkaus. Kun käsikirjoitus ja musiikit ovat automaattisesti timanttiset, on niiden päälle helppo lähteä rakentamaan vetävää show´ta. Laura Voutilainen on kerrassaan hurmaava Donna. Myös äidin ystävättäret Roosa (Nina Tapio) ja Tanja (Johanna Kokko) taipuvat upeisiin laulusuorituksiin. Sen sijaan Donnan entiset heilat jäävät varsin etäisiksi, jopa stereotyyppisiksi ja päälle liimatuiksi. Valitettavasti Petra Pääkkönen ei yllä laulullisesti aivan Sofian (kyllä, nimet on suomennettu) roolin vaatimalle tasolle. Etenkin esiintyjäryhmän nuoret miehet hätkähdyttävät tanssitaidoillaan. Kuten elokuvassakin, myös live-esityksessä sukelluskamoissa ja räpylöissä tanssivat polttarijuhlijat ovat hervottomin osa. Pakko kehaista myös Paula Vesalan suomennoksia – kertaakaan ei hävettänyt mikään nolo käännöstakku, vaan kappaleiden sanoitukset soljuivat uskottavasti myös Abbansa tuntevan tajuntaan. Nauroin, hyräilin, naputin tahtia glittertossun kärjellä ja hitusen itkin. Jossain vaiheessa olisi tehnyt mieli vähän tanssiakin.

Harmi, että muuten ensiluokkainen musikaali latistettiin aivan väärällä tilavalinnalla. Mutta koska Abba, ei tätä voi nyt ihan vihatakaan.

allekirjoituslaura

★★★ ½
Mamma Mia
Messukeskus Amfi -teatteri
Ohjaus: Paul Garrington
Sanoitusten kääntäjä: Paula Vesala
Käsikirjoituksen kääntäjä: Sanni Heinzmann
Kapellimestari: Kristian Nyman
Rooleissa muun muassa Petra Pääkkönen, Laura Voutilainen, Nina Tapio, Johanna Kokko, Vallu Lukka, Arne Nylander, Veeti Kallio
Esitykset 2.6. saakka

Kuvat © Brinkhoff/Mögenburg

2 thoughts on “Teatterissa: Mamma Mia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s