Sarah J Maas: A Court of Frost and Starlight (ACOTAR 3.1)

Sarah J Maasin A Court of Thorns and Roses -sarjan neljäs osa, A Court of Frost and Starlight, on jakanut toukokuisen ilmestymisensä jälkeen vahvasti mielipiteitä fanien keskuudessa. ACOFAS on aiempia osia lyhyempi, pikemminkin novelli, kuin kokonainen romaani. Se seuraa Feyren ja Rhysandin elämää sarjan kolmannessa osassa käydyn sodan jälkeen. Näkökulma on pääasiassa Feyren, mutta seassa on lukuja myös Rhysin, Cassianin, Morin ja Nestan näkökulmista. Teos toimii siltana kolmen ensimmäisen osan ja tulevien sarjassa julkaistavien kirjojen välillä.

IMG_1555

ACOFASia on kritisoitu kirjablogeissa ja bookstagramissa lähinnä siitä, että se ei tuo sarjaan juurikaan uutta. Kerronta on suureksi osaksi viipyilevää, eikä teoksessa ole aiempien osien tapaan yhtä suurta pääjuonta. Se käsittelee päähenkilöiden selviämistä sodasta ja sen kauhuista, sekä Prythianin uudelleenrakentamista. Myös kirjabloggaajien ja bookstagrammaajien inspispäivässä heinäkuun alussa päädyimme juttelemaan sarjasta ja erityisesti ACOFASin herättämistä tunteista. Moni oli sitä mieltä, että kirja on jossain määrin turha ja sen ainoa anti loppua kohden paljastuvat vihjeet siitä, mihin sarjan seuraavat osat suuntaavat.

Oma lukukokemukseni oli jossain määrin päinvastainen. ACOWAR jätti loppuessaan niin paljon kysymyksiä ilmaan, että mielestäni ACOFAS oli jopa pakko kirjoittaa ja julkaista. Se ei ollut kirja, jonka fanit halusivat, mutta se tarvittiin. Vaikka novelli ei sinänsä vastannut kaikkiin kysymyksiin (esimerkiksi Elainin ja Lucienin suhteeseen, gaah!), oli sen lukeminen miellyttävää ja minusta oli hauska palata Prythianiin ja lempihahmojeni pariin. Maasin kirjoitustyyli toimii varsinkin englanniksi erittäin hyvin ja nautin siitä suunnattomasta ACOFASia lukiessani. Kieli on kaunista ja jossain määrin jopa sensuellia, mitä en oikeastaan ollut tullut ajatelleeksikaan, ennen kuin Oma huone -podcastin viidennessä jaksossa puhuttiin Maasin teoksista ja siitä, kuinka iso osa niiden viehätyksestä todennäköisesti perustuu hahmojen väliseen seksuaaliseen jännitteeseen. Podcastia kuunnellessa oli aivan kuin lamppu olisi syttynyt pääni päälle: jep, tässä taitaa olla jälleen se syy, miksi nämä kirjat ovat niin ihania. (Jos mielipiteeni Maasista on vielä jollekin epäselvä, niin tässäpä se tulee: Rakastan hänen kirjojaan ja niihin luotuja hahmoja ja maailmoita.)

ACOFAS on tarkoitettu välipalaksi isompien linjojen välissä ja sellaisena lähdin sitä lukemaan. Teoksen ei ole tarkoituskaan olla samanlainen eeppinen seikkailu kuin aiemmin ilmestyneet kirjat ja siksi onkin ehkä jossain määrin kohtuutonta, että sitä on mollattu niin paljon.  Teoksen mielenkiintoisimmat palaset olivat toden totta loppua kohden paljastuvat vinkit siitä, mihin sarjan seuraavat osat ovat menossa. Nestan ja Cassianin näkökulmasta kirjoitetut luvut olivat kirjan herkullisinta luettavaa ja loppua kohden koin jonkin verran turhautumisen tunteita tilanteesta, joka hahmojen kesken oli kehittynyt. (Hah, huomaatteko, kun yritän kirjoittaa ilman suuria spoilereita?)

Kaiken kaikkiaan ACOFAS teki sen, mitä varten se todennäköisesti kirjoitettiinkin: se antoi faneille vielä viimeisen katsauksen Feyren ja Rhysin elämään ja pohjusti onnistuneesti tulevia tarinoita. Ainakin oma mielenkiintoni nousi uusia teoksia kohtaan, enkä jaksaisi odottaa niiden julkaisua! Sitä ennen julkaistaan onneksi Throne of Glassin päätösosa, Kingdom of Ash, jonka kansi paljastettiin itseasiassa muutama viikko sitten. (Käy tsekkaamassa kuva täältä!) Maratoonaan tällä hetkellä sarjaa alusta uudestaan, jotta tapahtumat ovat tuoreina mielessä, kun vimeinen osa ilmestyy. Niitäkin kokemuksia ruoditaan sitten varmasti omassa postauksessaan.

Oletko lukenut A Court of Frost and Starlightin? Mitä mieltä olit teoksesta? Jutellaan kommenteissa tai vaikka bookstagramin puolella. Seuraa meitä @bibobookblog, niin pysyt kärryillä uusista postauksista.

allekirjoitusminna

★★★½
Sarah J Maas: A Court of Frost and Starlight (ACOTAR #3.1)
Bloomsbury, 2018
Sivuja 229
Luettavaksi e-kirjana

Aiemmat postaukset ACOTAR-sarjasta:

4 thoughts on “Sarah J Maas: A Court of Frost and Starlight (ACOTAR 3.1)

  1. Minä löysin nämä kirjat vasta äsken. Luin ekan kirjan parissa päivässä kannesta kanteen. Ja odotellessani kahden seuraavaa kirjan saapumista. Luin vielä heti perään uudelleen. Tämä sarja vei kyllä mennessään. Toivottavasti saadaan tähän vielä jatkoa. En haluaisi vielä luopua näistä mainioista hahmoista. Cassian on ehdottomasti suosikkini.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s