TBR-listojen ihana kamaluus – 3 vinkkiä liian ison lukupinon taltuttamiseen

15 kirjaa lainassa kirjastosta, varausraja täynnä ja kymmeniä lukemattomia kirjoja omassa hyllyssä. Goodreadsin Want to read -hyllyn sisältö lähentelee kahtasataa – kuulostaako tutulta? Ahdistaako lukemattomien kirjojen määrä?

bibobook_tbrlistat1

Vielä vuosi sitten olisin vastannut kyllä kaikkiin (paitsi ehkä kirjaston varausrajaan, en ole koskaan ollut mikään varailija). Sitten kyllästyin siihen tunteeseen, etten koskaan ehtisi lukea kaikkia ihania kirjoja. Tein uuden vuoden lupauksen: En käy kirjastossa kuin tekemässä täsmäiskuja, enkä osta poikkeustapauksia lukuunottamatta uusia kirjoja itselleni. Luen enemmän omasta hyllystäni.

Päätöksestä on nyt kulunut yli kahdeksan kuukautta ja enää lukemattomien kirjojen määrä ei ahdista. Lisään edelleen Goodreadsin Want to read -hyllyyn kirjoja, mutta uusia teoksia olen ostanut koko vuoden aikana kuusi ja kirjastossa käyminenkin on vähentynyt. Uusia kirjoja ostin molemmilta ulkomaanreissuilta, jotka olen tänä vuonna tehnyt (Bryssel ja Lontoo). En pysty vastustamaan englanninkielisiä kirjoja, kauniita kirjakauppoja ja matkojen muistelemista niiltä hankittujen kirjojen kautta. Kotimaassa kirjojen ostamisen välttäminen on ollut helppoa, sillä tarvitsee vain pysyä poissa kirjakaupasta.

Kirjasto on sen sijaan ollut vaikeampi pala ja ainakin yksi repsahdus on tapahtunut. Kokonaisuudessaan sekin on onnistunut kuitenkin hyvin. Tavallisesti yritän miettiä etukäteen, mitä menen hakemaan ja sallin itselleni yhden, enintään kaksi, muuta lainausta. Kirjoja pitää lähtiessä olla vain sellainen määrä, että ne pystyy lukemaan kuukaudessa. Rakastan hyllyjen välissä seikkailemista ja uusien kirjojen löytämistä, mutta jätän silti suurimman osan kirjoista hyllyyn. Miksi? Siksi, että ne odottavat siellä vielä varmasti seuraavallakin kirjastoreissulla. En tarvitse niitä kotiin muistuttamaan olemassaolostaan ja lukemattomuudesta.

Omien kirjojen lukemisessakin olen edistynyt kohtalaisesti. Olen tänä vuonna lukenut jo kuusi hyllynlämmittäjää ja seitsemäs on menossa. Rehellisesti sanoen en uskonut, että pääsisin edes näin pitkälle, mutta nyt tuntuu siltä, että voisin periaatteessa saada koko haasteen loppuun. Lisäksi järjestin omat kirjani uudestaan. Suurin osa kirjoistani sijaitsee laatikoissa sänkyni alla ja hyllyssä on vain pieni valikoima. Kävin kirjat läpi, poistin sellaiset, joita en aio lukea ja siirsin lukuvuoroa odottavat samaan laatikkoon. Tuo laatikko on nyt sängyn alla ensimmäisenä, jotta sieltä on helppoa napata uutta luettavaa. (Siivousprojektista on muuten tulossa videota ensi viikolla!)

bibobook_tbrlistat2

Tässä siis kolme vinkkiä ”niin monta lukematonta kirjaa, niin vähän aikaa” -ahdistuksen taltuttamiseksi:

  1. Sitoudu. Tunne ei häviä sitä päivittelemällä. Jos haluat tosissasi taltuttaa kirjapinosi, projektiin pitää sitoutua ja itseä pitää muistuttaa, miksi kirjakaupan alelaarista ei kannata ostaa lisää kirjoja tai miksi kirjaston hyllyjen välissä ei kannata napata sitä viimeistä kirjaa mukaan. Mieti sitä näin: kirjat eivät katoa minnekään. Ne eivät ole nettilinkkejä, jotka voivat lakata yhtäkkiä toimimasta, vaan ne ovat fyysisiä painotuotteita, jotka kyllä odottavat kirjastossa sitä hetkeä, kun sinulla on oikeasti aikaa lukemiselle.
  2. Aseta rajoja. Kirjastossa ja kirjakaupassa käyminen on ihanaa. Aseta itsellesi raja, esimerkiksi niin, että saat ostaa yhden kirjan kuukaudessa. Kirjaston kanssa voit toteuttaa samaa kuin minä: lainaa vain sellainen määrä kirjoja kuukaudessa, jotka ehdit lukea. Kirjastoreissun suunnitteleminen etukäteen auttaa myös, mutta impulssilainauksillekin kannattaa jättää tilaa.
  3. Innostu omista kirjoistasi. Käy läpi kirjahlyysi – millaisia kirjoja omistat? Miksi et ole lukenut niitä vielä? Onko joukossa teoksia, joista voisit luopua? Lahjoita tai kierrätä tarpeettomat kirjat muuten. Sijoita lukemattomat paikkaan, josta niihin on helppo tarttua.

Jos et vielä pääse näillä alkuun, kannattaa tutustua myös BookRiotissa julkaistuun postaukseen How to Trim Your TBR in 9 (Not So Easy) Steps sekä Writability-blogin On Clearing Out Your TBR -tekstiin. Toivottavasti helpottaa!

allekirjoitusminna

p.s. Kuvissa näkyy oma TBR-listani tälle syksylle, jota tuskin saan luettua loppuun. Millaisia kirjoja sulla on seuraavaksi listalla? Vai pidätkö ylipäätään lukulistaa? Jutellaan kommenteissa!

2 thoughts on “TBR-listojen ihana kamaluus – 3 vinkkiä liian ison lukupinon taltuttamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s