Hillary Rodham Clinton: What Happened

Hillary Rodham Clintonin teos What Happened vastaa siihen, mihin lupaakin. Siis mitä ihmettä tapahtui Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentivaaleissa? Miten enemmän ääniä saanut naisehdokas ei tullut valituksi presidentiksi, vaan paikka meni naisten seksuaalisella häirinnällä kehuskeelle nettikiusaajalle?

Processed with VSCO with hb2 preset

Teos lähtee liikkeelle vaali-illasta, mutta peruuttaa pian aivan kampanjan alkuun ja Clintonin pohdintaan siitä, haluaako hän ylipäätään presidentiksi. Moni hänen ympärillään haluaisi nähdä hänet presidenttinä, mutta Clinton epäröi ehdolle lähtemistä. Hän on juuri saanut lapsenlapsen ja kaiken lisäksi hän olisi vanhin ehdolle lähtenyt (demokraatti)ehdokas ikinä! Tässä vaiheessa tosin Bernie Sanders tai Donald Trump eivät olleet ilmoittaneet ehdokkuudestaan – Clinton ei lopulta ollutkaan vanhin. Päätöksen synnyttyä kirjassa kerrataan monia kampanjan arkisia, mutta ah, niin kiinnostavia vaiheita siitä, millaista on kiertää suurta maata kampanjoimassa. Siihen liittyy monia tapaamisia kaupungintaloilla, hengennostatustapahtumia, puheita ja lukemattomia tunteja meikki- ja kampaustuolissa.

Kampanjaelämän lisäksi Clinton kirjoittaa intohimoisesti kaikista niistä lakimuutoksista, jotka hän presidenttinä olisi tehnyt, sekä asioista, joita hän olisi lähtenyt ajamaan. Käy selväksi, että hän on aidosti innostunut lakien säätämisestä ihmisten hyväksi. Lakien säätämisen lisäksi Clintonin lapsirakkaus tulee selkeästi esiin monessakin kohdassa kirjaa. Hän kertoo kampanjakiertueellaan tapaamistaan lapsista, työstään lapsien parissa asianajajaaikoinaan, sekä omista lapsistaan ja lapsenlapsistaan (joista nuorempi syntyi kampanjan aikana).

Innostavien asioiden lisäksi teoksessa on paljon suututtavia kohtia. Se, miten vastaehdokas käyttäytyy ainoaa naisehdokasta kohtaan. Se, miten FBI:n johtaja tuntuu aivan urpolta (tässä pitää ottaa huomioon, että Comeyllä on varmasti oma versionsa tapahtumista, tämä on Clintonin kertomus). Se, miten lehdistö keskittyy jo kerran suljettuun tutkimukseen Clintonin henkilökohtaisesta sähköpostiserveristä tai Trumpin uskomattomiin möläytyksiin. Clinton ei siloittele omia mielipiteitään, vaan kaikki nämä tahot saavat tuta osansa. Jälleen pitää muistaa, että teos on vain ja ainoastaan Hillary Clintonin näkemys siitä, mitä vaaleissa tapahtui.

Aivan oman lukunsa saa Venäjä ja Putin, jonka sekaantumista vaaleihin epäiltiin demokraattien leirissä jo alkuvuodesta 2016. Sekaantumisen laajuus on tietenkin paljastunut meille vasta paljon myöhemmin. (Ja siis jos et ole Venäjä-tutkintaan liittyvää uutisointia seurannut, niin faktahan on, että Venäjä siis sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin. Kannattaa lukea esimerkiksi tämä summaava artikkeli, jos juonenkäänteet kiinnostavat.)

Ensimmäisten 30 sivun aikana mietin jo, miten yksi ihminen voi kestää kaiken tämän. Ja tunne vain vahvistuu, mitä pidemmälle kirjassa pääsen. Toisaalta samaan aikaan toinen ajatus nousee mieleen: jos joku voi kestää presidentinvaalikilvan Donald Trumpia vastaan, niin se on Hillary Clinton. Clintonilla on takanaan pitkä ura asianajajana ja poliitikkona – siis kansalaisten palvelijana. Jopa hänen lapsuudessaan saama metodistinen kasvatus on keskittynyt vahvasti toisten auttamiseen ja yhteiskunnallisten olojen parantamiseen. Lähes kaikki Clintonissa huutaa täydellistä presidenttiä. Vaikuttavan ansioluettelon lisäksi Hillary olisi myös Yhdysvaltojen ensimmäinen naispresidentti ja voitollaan rikkoisi jälleen yhden lasikaton.

Amerikkalaiseen politiikkaan sukeltamisen lisäksi teos herätti ainakin minussa vahvan halun tehdä enemmän oman yhteisöni hyväksi. Kirjan loppuun on uusimmassa painoksessa lisätty luku, jossa Clinton pohtii Venäjä-tutkinnan uusimpia käänteitä, mutta myös kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. Kampanjan aikana valmistettiin hurja määrä ehdotuksia uusiksi laeiksi, sekä mietittiin ylipäätään sitä, miten monien yhteisöjen elämästä voitaisiin tehdä parempaa. Vaikka Clintonista ei tullut presidenttiä, hän päätti alkaa edistämään asioita toista kautta. Tästä syntyi Onward Together -järjestö, jonka tavoitteena on edistää kansalaisten osallistumista yhteiskuntaan ja päätöksentekoon. Itse päätin kirjan luettuani lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Haaveilen vapaaehtoistöiden tekemisestä ja omalla toiminnallani vaikuttamisesta, mutta elämäntilanne ei vielä siihen taivu. Vaikutan siis tällä hetkellä vielä valinnoillani ja kukkarollani – mutta ehkä vielä joku päivä myös esimerkiksi juuri vapaaehtoistöissä.

allekirjoitusminna

★★★★
Hillary Rodham Clinton: What Happened
Simon & Schuster, 2017
Sivuja 507
Luettavaksi omasta hyllystä

2 thoughts on “Hillary Rodham Clinton: What Happened

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s