Tässä ovat blogimme vähiten klikkauksia saaneet postaukset (ja muutama ajatus tilastoista)

Olemme kirjoittaneet blogimme tilastoista ja esimerkiksi sivulatausten määristä varsin avoimesti aiemmin, viimeksi vedimme tilastoja yhteen huhtikuun lopulla. Nuo postaukset ovat kuitenkin väistämättä keskittyneet aina positiivisiin asioihin ja erityisesti luetuimpiin postauksiin. Olemme listanneet luetuimpia tekstejämme aiemmin sekä täällä blogissa että sosiaalisen median puolella (ja kärkikolmikko on edelleen sama: self help -kirjat, äänikirjanlukijat, vieraskynä bookstagramista), mutta milloinkaan emme ole käsitelleet niitä postauksia, jotka syystä tai toisesta jäävät vähälle huomiolle.

Listasin siis tähän postaukseen meidän 10 kaikkien aikojen vähiten klikkauksia saanutta postausta ja yritin sekä muistini että tilastojen perusteella pohtia, miksi juuri nämä tekstit ovat jääneet vähälle huomiolle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että näiden kymmenen pahnan pohjimmaisen lisäksi pieniä klikkausmääriä on yli parillakymmenellä muullakin tekstillä ja pieni klikkausmäärä tarkoittaa tässä nyt alle 50 lukukertaa. Lisäksi monella listaukseen päätyneellä tekstillä on tasan sama määrä klikkauksia, joten postaukset eivät ole listalla klikkausmäärän mukaisessa järjestyksessä vaan täysin satunnaisesti. Kokonaisuudessaan postauksien klikkaamiseen ja lukemiseen vaikuttaa tietenkin myös blogin ulkoasu: vanhassa ulkoasussa kokonaisen tekstin pystyi lukemaan klikkaamatta itse postausta, kun taas uudessa ulkoasussa teksti täytyy avata lukeakseen sen kokonaan.

Mutta, siirrytäänpä niihin postauksiin! Tässä ensin vähiten luetut listan muodossa:

 1. PODCAST: Kuhanuhaa ja ryskäyskää
 2. Teatterissa: Kuolema Venetsiassa
 3. Lauren Kate: Fallen
 4. Video: Sinivalkoinen kirjakattaus
 5. Ihanaa synttäriä bibobookille! Tässä vielä toinen onnitteluruno
 6. Hillary Rodham Clinton: What Happened
 7. Puoliväli ylitetty – Näitkö jo 12 Days of Bibobooxmas -joulukalenterin toisen viikon videot?
 8. BookTuben parhaat – 3 vinkkiä!
 9. Tämän kevään TBR-listaa
 10. Sarjakuvasunnuntai – Jesse Matilainen: Lohikäärmeen kaupunki

Listauksesta on helposti huomattavissa trendi: muussa kuin blogitekstin formaatissa julkaistut, mutta kuitenkin myös blogiin laitetut asiat eivät ole kiinnostaneet kovinkaan paljon. Listalla on yksi SoundCloudin puolella julkaistu Kirjojen kasvattamat -jakso sekä neljä booktubeen liittyvää postausta. Sinivalkoinen kirjakattaus on Youtuben tilastojen perusteella yksi vähiten katsotuimpia videoitamme. Tosin tuossa vaiheessa emme tehneet videoita aktiivisesti, eikä kanavallamme ollut juurikaan tilaajia. Lisäksi sekä videon että siitä kertovan postauksen olisi voinut ehdottomasti otsikoida paremmin.  12 Days of Bibobooxmas -joulukalenterivideot ovat sen sijaan suurilta osin katsotuimpien videoidemme joukossa, mutta eivät vetäneet nimenomaan blogin kautta vaan suoraan Youtubessa. Booktuben parhaat -postaus on sen sijaan julkaistu toukokuussa 2017 – siis vuosi ennen suomalaisen kirjatubeskenen alkua. Lauran tänä keväänä kirjoittama suomalaisia kirjatubettajia listaava postaus on sen sijaan tilastojemme kärkipaikoilla.

Puhtaita arvioita listalla on kolme ja ne kaikki ovat omasta kynästäni. Rehellisesti sanottuna en edes ensin muistanut, mistä kirjasta Lauren Katen Fallenin kohdalla on kyse, kunnes avasin oman arvioni. Arvio on blogin alkuajoilta, tammikuulta 2017, ja olen antanut kirjalle vain puolitoista tähteä. Ei ihme, että lukukokemus on pyyhkiytynyt mielestäni aika hyvin. Toinen vähälle huomiolle jäänyt arvio on Hillary Rodham Clintonin What Happened -teoksesta kertova postaus. Tämä itseasiassa vähän jopa harmittaa, koska teos on mahdottoman ajankohtainen ja auttaa ymmärtämään amerikkalaista poliittista systeemiä todella hyvin. Syyksi molempien näiden arvioiden huonoon suoriutumiseen veikkaisin omaa laiskuuttani jakaa tekstejä sosiaalisessa mediassa ja toisaalta myös sitä, että kumpikaan ei ole erityisesti noussut suuren yleisön tietoon. Kolmikkoon kuuluu vielä Jesse Matilaisen varsin viihdyttävä sarjakuvateos Lohikäärmeen kaupunki, joka kertoo ulkosuomalaisuudesta ja uuteen kulttuuriin sopeutumisesta. Tällekin teokselle soisin enemmän huomiota – se oli hyvä (ja muistan sen edelleen yli vuosi lukemisen jälkeen).

On silmiäavaavaa välillä katsella myös tätä tilastojen toista päätä ja sen jälkeen muistuttaa itselleen, että jokaisella postauksella on kuitenkin paikkansa ja perusteensa. Kirja-arviot ovat ikivihreää tavaraa, jotka voivat tulla vuosienkin jälkeen vastaan hakukoneessa ja olla arvokkaita juuri sille yhdelle ihmiselle, joka etsii tietoa. Omien sisältöjen jakaminen ja esitteleminen monimediaisesti on myös hyödyllistä, sillä kaikki eivät todellakaan ole jokaisella alustalla. Alkuun jaoimme Youtube-videoitamme varsin aktiivisesti blogin kautta, sillä kanavamme tilaajakanta oli varsin pieni. Nyt teemme lähinnä kuukausikatsauksia julkaistuihin videoihin ja kanavamme elää omaa elämäänsä pääasiassa Lauran hallussa. Ja faktahan on, että klikkimagneettien kirjoittaminen kerta toisensa jälkeen ei ole mahdollista, realistista tai edes millään tapaa tavoittelemisen arvoista. Sisällön tuottaminen kirjallisuudesta on niin paljon muutakin kuin klikkauksia!

allekirjoitusminna

p.s. Olisi mahtavaa kuulla muilta bloggaajilta, millaiset tekstit teidän blogeissa ovat jääneet vähälle huomiolle ja joille kenties toivoisitte lisää näkyvyyttä!

2 thoughts on “Tässä ovat blogimme vähiten klikkauksia saaneet postaukset (ja muutama ajatus tilastoista)

 1. Mielenkiintoista pohtia postausten suosiota myös tästä suunnasta. Mitä käytit klikkausten mittarina? Bloggerin omia tilastoja vai jonkun muun palveluntarjoajan tilastoja? 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s