Teatterissa: Kohtauksia eräästä avioliitosta

Mariannen (Kristiina Halttu) ja Johanin (Esa-Matti Long) elämä näyttää ulospäin mallikkaalta. Heillä on kaksi tytärtä, joiden kanssa käydään joka sunnuntai jommassakummassa mummolassa syömässä. Pariskunta näkee ystäviään säännöllisesti ja avara loft-asunto on kuin suoraan ruotsalaisen sisustuslehden keskiaukeamalta. Täydellisen ulkokuoren alla kiristyy kuitenkin jatkuvasti jousi, joka on minä hetkenä hyvänsä valmis puhkaisemaan kaikki arkisen onnelliset kuplat.

Kansallisteatterin Omapohjassa saa tänään ensi-iltansa Ingmar Bergmanin televisiosarjaan pohjautuva Kohtauksia eräästä avioliitosta. Kahden näyttelijän esityksessä käsitellään avioliiton arkipäiväistynyttä rakkautta ja niitä pieniä ärtymyksiä, jotka vuosien saatossa kasvavat valtaviin mittoihin. Millaista rakkauden edes kuuluisi olla, kun takana oleva yhteinen polku on pitkä kuin iäisyys?

Omapohja on kokenut totaalisen muodonmuutoksen vaaleaksi asunnoksi, jonka nurkkaan värijärjestykseen kasatuista kirjapinoista tällainen lukutoukka pitää. Näyttelijät suorittavat koko ajan pieniä arkisia askareita aina pukeutumisesta aamupalan syömiseen ja valojen sammuttamiseen illalla. Itse asiassa kotiin saapuessani tuntui, että omatkin tutut kulkureittini pitkin asuntoamme olisi piirretty etukäteen ja yleisö seuraisi toimiani jossain sivussa. Se oli aika hurja tunne.

33061833708_07edececfc_k

Ja hurjista tunteista puheen ollen. Tässä esityksessä olisi varmasti kannattanut asentaa naamani eteen videokamera, joihin reaktioni olisivat tallentuneet. Tarina ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten otin kaikki sen lähettämät tunnemyrskyt pehmentämättöminä vastaan. Long onnistuu loistavasti nössykän, keski-ikäisen miehen esittämisessä, mutta kun kriisi äkkiä iskeekin päälle, olin minäkin raivoissani. Välillä minun teki mieli hypätä ylös penkistäni ja haistatella pitkät kohtuuttomalle miehelle. Eräs m-alkuinen haukkumasana oli jatkuvasti mielessäni. Raivostuttavaa!

Suuresta tunnekuohustani huolimatta, Kohtauksia eräästä avioliitosta tuntui aika kädenlämpöiseltä. Se oli viihdyttävä ja kiinnostava, mutta se valui tajuntaani tasaisena virtana kuin arki-illan televisio-ohjelma. Ehkä lisää ulottuvuutta teokseen olisi tuonut, jos olisin tuntenut alkuperäisen sarjan etukäteen. Olisi ollut kiinnostavaa vertailla, miten televisiosarja siirtyy näyttämölle.

allekirjoituslaura

★★★
Kohtauksia eräästä avioliitosta
Kansallisteatteri
Ohjaus ja suomennos: Michael Baran
Lavastus ja pukusuunnittelu: Tarja Simone
Rooleissa: Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long
Esityksiä 6.4. saakka

Kuvat © Tuomo Manninen / Kansallisteatteri

Lippu esitykseen saatu Kansallisteatterilta.

2 thoughts on “Teatterissa: Kohtauksia eräästä avioliitosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s