Viisi neljän tähden lasten- ja nuortenkirjaa, joista meillä aikuisillakin on paljon opittavaa

Blogin luonnoksiin oli unohtunut kasa arvioita lasten- ja nuortenkirjoista. Koska nämä kirjat ansaitsevat ehdottomasti huomiota, päätin lykätä tekstit nyt samalla kertaa ulos, jotta ne eivät makaisi tiedostojen kätköissä ensi vuoteen saakka. Näihin lasten- ja nuortenkirjoihin kannattaa ehdottomasti tarttua, vaikka omat lapsuusvuodet olisivat kaukana takana eikä omaa jälkikasvuakaan pyörisi ympärillä.

Ai että miksi korostan aina lasten- ja nuortenkirjoja arvioidessani tätä aikuisnäkökulmaa? No ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että oma kosketukseni nykylasten sielunmaisemaan on niin hatara, että päädyn tällä erää lukemaan näitä kirjoja vain omasta näkökulmastani katsellen.

tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea (2)

”Sydäntä eivät loppujen lopuksi särje muutokset vaan muistot läheisyydestä.”

Seitsemäntoistavuotias Hadley joutuu lähtemään isänsä häihin Englantiin. Hän ei varinaisesti ryntää matkalle riemusta kiljuen, päinvastoin, hän päätyy inhottavaan sanakopuun jopa äitinsä kanssa ennen kuin lähtee Connecticutista kohti ehkäpä elämänsä ankeimpia hääjuhlia. Kaiken lisäksi Hadley vielä vihaa ahtaita paikkoja, joten tunteja kestävä kököttäminen ahtaalta tuntuvassa lentokoneessa kruunaa kaiken karmeuden.

Aivan sattumalta – vai sittenkin kohtalon sanelemana – Hadley päätyy lentokentällä juttusille Oliverin kanssa. Ja kas kummaa, he päätyvät istumaan rinnakkain koko lennon ajan ja jakavat toisilleen hassuja tarinoita ja pelottavia tuntemuksia. Lontoon lentokentällä, heti täydellisen ensisuudelman jälkeen, nuoret ajautuvat erilleen, ja Hadleyn on riennettävä kohti isänsä ja tämän uuden tyttöystävän häitä. Tapaavatko Hadley ja Oliver enää koskaan?

Jennifer E. Smithin Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea on kutkuttava kertomus pakahduttavasta ihastuksesta, nuoruuden epävarmuudesta ja maailmaa järisyttävästä onnesta. Kirja on täynnä pieniä, hurmaavia yksityiskohtia, jotka haluaisi tallettaa mieleensä ihan siltä varalta, että joskus kohtalon oikun heittämänä päätyy vastaavalle, elämän mullistavalle lentomatkalle.

★★★★½
Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea
Käännös: Joel Kontro
Otava, 2012
Sivuja 205
Luettavaksi kirjastosta

paha puuska (2)

”äiti vetää unilääkkeitä
isä muutti Tallinnaan
mummu rukoilee
ja minä olen yksin

vain pappa turvassa
Lintukodon dementiaosastolla”

Hilla on aivan yksin. Hänen veljensä Lauri jäi junan alle, mutta Hillan on saatava tietää miksi. Mikä johti veljen niin kaameaan ja lopulliseen tekoon? Hilla haahuilee ympäriinsä, yrittää etsiä kätkettyjä vastauksia. Silloin tällöin hän käy istumassa kivellä, jossa hän voi jutella veljensä kanssa vielä kerran.

Kirsi Kurosen Paha puuska on lyhyt ja nopeasti luettava kirja, sillä se on säeromaani. Näennäisestä helppoudestaan huolimatta kirja on aiheeltaan raskas. Nuoren itsemurha ja siitä seurannut siskon elämän suistuminen pois radaltaan kylmää lukijan sydäntä. Sitä jää väkisinkin miettimään mitä sanoisi tilanteessa, jossa mitkään sanat eivät ole riittäviä.

Säeromaani sopii erinomaisesti tämän herkän aiheen kuvaamiseen. Aivan kuin Kuronen olisi jättänyt tekstistä pois kaiken ylimääräisen, ja jokaisella painetulla sanalla olisi aivan oma, tarkkaan harkittu paikkansa kirjan sivuilla. Koko teos on kuin kaunis, tarinallinen runo.

Hauskan lisän kirjaan tuo Laurin kunniaksi kirjoitettu laulu, jonka pääsee kuuntelemaan YouTubesta.

★★★★
Kirsi Kuronen: Paha puuska
Karisto, 2015
Sivuja 75
Luettavaksi kirjastosta

kahden perheen ebba (2)

Kuten joku saattaa muistaa, olisin mieluusti antanut vuoden 2017 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon Riikka Ala-Harjan teokselle Kahden maan Ebba. Ebban tarina jatkui viime vuonna kirjassa Kahden perheen Ebba, kun viidesluokkalaisen isä saapuu Saksasta Suomeen uuden perheensä kanssa. Ebba odottaa perheillallista, jossa vihdoinkin hänen elämänsä kahdessa kotimaassa yhdistyisivät.

Sitä ennen Ebba on kuitenkin kestettävä isänsä uutta puolisoa Jolankaa ja tämän tytärtä Annaa, joka tuntuu koko ajan riippuvan Ebbassa. Kun lisäksi omat ystävät tuntuvat kääntäneen Ebballe selkänsä, alkaa esiteinin elämä tuntua harmaalta. Ihme kyllä Jolanka osoittautuu ymmärtäväiseksi perheen yhteisellä Korkeasaaren retkellä. Ehkä hän ei olekaan aivan totaalinen typerys.

Kahden perheen Ebba ei sulattanut sydäntäni aivan samalla tavalla kuin sarjan avausosa. On esimerkiksi hivenen lyhytnäköistä kirjoittaa lastenkirjaan kännykkäsovelluksesta, joka on luultavasti kohderyhmän mielestä vanhentunut mahdollisesti jo siinä vaiheessa kun kirja rullaa ulos painokoneen syöveristä. Paljon hyvää kirjassa kuitenkin on, en  esimerkiksi muista lukeneeni lapsuudessani yhtään niin osuvaa kuvausta kuukautisista. Ala-Harja onnistuu kirjoittamaan menkkojen aiheuttamasta hämmennyksestä pelottelematta. Hieno kuvaus yhdestä nuoruuden hetkestä, joka on monessa kirjassa vaiennettu kuoliaaksi.

★★★★
Riikka Ala-Harja: Kahden perheen Ebba
Otava, 2018
Sivuja 111
Luettavaksi kirjastosta

Sammuta valot Sytytä valot

Olen todella huono lukemaan novelleja, mutta vihdoinkin löysin kokoelman, josta ihan tosissani nautin! Salla Simukan kääntökirja Sammuta valot! / Sytytä valot! rakentuu kahdesta teoksesta, jotka täydentävät toisiaan. Kirjan toinen puolikas koostuu pienistä kauniista ja toinen pienistä kauheista tarinoista. Molemmissa osissa on kymmenen novellia, joilla on parinsa kirjan toisessa osassa. Novelleissa voi olla sama teema tai elementti, mutta lähestymistapa on hyvin erilainen.

Simukan kirjoitustapa on ihanan kevyt ja helposti lähestyttävä. Vaikka kauhu tai mikään siihen viittaavakaan ei ole omien mieltymysteni mukaista, Simukka on onnistunut tekemään kauhutarinoistakin kiehtovia. Täytyy silti tunnustaa, välillä kyllä vähän jännitti.

Novellit ovat lyhyitä ja hyvin nopealukuisia. Lopulta olisin silti kaivannut teokseen joko enemmän sivuja tai vähemmän novelleja, sillä jotkin tarinat tuntuivat päättyvän hitusen hätäisesti. Aivan kuin kertojalle olisi tullut kiire kääriä novelli näpsäkkään pakettiin. Hitusen liian sievää minun makuuni, kyllä tällainen teos vähän rouheutta kaipaisi. Simukkaa on kuitenkin kehuttava novellien hahmojen moninaisuudesta. Kirjan seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien kirjo on laajempi kuin monissa nuortenkirjoissa.

★★★★
Salla Simukka: Sammuta valot / Sytytä valot!
Tammi, 2018
Sivuja 144
Luettavaksi kirjastosta

Matilda pelastaa maailman (1)

”Kuule, iskä, se on sekajätettä. Paitsi ne murut siellä sisällä ovat biojätettä. Nyt tässä talossa lopetetaan maailma tuhoaminen. Teidän on aika oppia kierrättämään.”

Matilda ei ole mikään tavallinen lapsi. Pienestä pitäen hän on osannut pitää ääntä ja yleensä siihen on syynä ympäristö. Matilda osaa kierrättää tarkemmin kuin aikuiset, ja hän todella pitää huolen siitä, että hänen oppinsa juurtuvat myös muiden kalloihin. Vuosien mittaan Matildan opetukset juurtuvat ja alkavat itää. Ehkä peppimäisestä tytöstä tulee vielä jotain todella suurta.

Juha-Pekka Koskisen teos Matilda pelastaa maailman käsittelee kipeän ajankohtaista aihetta eli planeettamme tilaa. Paula Melan kuvittama teos opettaa lapsille (ja aikuisille?) miten kierrätetään ja miksi on erittäin tärkeää, että meistä jokainen osallistuu ympäristötalkoisiin. Uskoni nuoriin ja lapsiin on korkealla, he ovat tavattoman fiksuja ja valveutuneita. Vielä kun me aikuisetkin osaisimme luopua omista tuhoisista tavoistamme yhteisen planeettamme puolesta.

Kirjaa lukiessani muistin tosin, miksi ympäristöystävällisyydestä on vaikeaa – ellei peräti mahdotonta – kirjoittaa yksinkertaista, mutta kattavaa opusta. Kun tarkastelemme elämäntapojamme ympäristön kannalta, saattaa pienikin asia kiepsauttaa ympäristöteon ympäristörikkeeksi. Matilda esimerkiksi pesee KAIKKI jugurttipurkit ja maitotölkit odottamaa päiväkodin askartelupäivää. Eikö se ollut niin, että muovin peseminen puhtaalla ja lämpimällä hanavedellä nollaa kierrättämisen hyödyt? No, joka tapauksessa tällä kirjalla iskostetaan tärkeää ajattelutapaa meistä jokaisen päähän.

★★★★
Juha-Pekka Koskinen: Matilda pelastaa maailman
Karisto, 2018
Sivuja 45
Luettavaksi kirjastosta

allekirjoituslaura

One thought on “Viisi neljän tähden lasten- ja nuortenkirjaa, joista meillä aikuisillakin on paljon opittavaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s