Kuusi vinkkiä oman lukupiirin perustamiseen

Listasin parisen viikkoa sitten lukupiirejä, joihin voi ottaa osaa netin kautta. Listan viimeisenä kohtana oli vielä oman lukupiirin perustaminen vaikka kaveriporukalla. Tässä postauksessa sukelletaan tarkemmin siihen, miten toimiva lukupiiri saadaan kasaan ja millaisilla pikkukikoilla lukupiiri lähtee lentoon.

1. Päätä, ketä kutsut mukaan lukupiiriin ja miten tapaatte

Osallistujien päättäminen on varmasti yksi lukupiirin toiminnan kannalta oleellisimpia asioita. Osallistujat määrittävät käytännössä sen, missä ja kuinka usein lukupiiri voi kokoontua. Vaihtoehtoina on tietenkin koota ystäväporukka, joka tapaa muutenkin säännöllisesti kasvokkain ja jutella kirjoista aina silloin tällöin tai kerätä laajemmalla alueella asuvat ystävät yhteen, perustaa esimerkiksi Whatsapp-ryhmä ja jutella kirjoista teknologian välityksellä. Erityisen hauskaa voisi olla kutsua mukaan kavereita eri elämänalueilta, jotta osallistujilla olisi mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

2. Onko lukupiirilläsi teema?

Joskus voi olla hyvä päättää lukupiirin teema, joka voi jatkossa ohjata luettavien kirjojenkin valintaa. Lukupiiri voi keskittyä esimerkiksi itsensä kehittämiseen liittyviin kirjoihin, romanttisiin novelleihin tai lukupiirissä voidaan vaikka lukea yksi kirja jokaisesta maailman maasta. Teema ei tietenkään ole pakollinen, mutta se tuo toiminnalle helposti rakennetta.

3. Päätä, kuinka usein lukupiiri tapaa…

…ja näin ollen myös se, kuinka usein valitaan uusi kirja. Kerran kuussa on varsin perinteinen tapaamisväli, mutta jos lukupiiri on täynnä himolukijoita, voi väli olla lyhyempikin. Toisaalta jos lukupiirissä on paljon kiireisiä ihmisiä, on 6-8 viikkoa kenties sopivampi aikaväli tapaamisille.

4. Kehitä systeemi luettavien kirjojen valitsemiseen

Vaikka lukupiiri on sinun perustamasi, ei ehkä kannata valita kaikkia luettavia kirjoja itse. Demokratia on varsin toimiva toimintamalli. Kannattaa siis ottaaa vastaan ehdotuksia luettavista kirjoista ja antaa osallistujille mahdollisuus äänestää valinnasta. Millainen sitten on hyvä lukupiirikirja? Book Riot listaa kuusi asiaa, joita kannattaa miettiä lukupiirikirjaa valitessa:

  • Kirjan aihe
  • Kirjan pituus
  • Vaikeustaso
  • Hinta
  • Julkaisupäivä
  • Saatavuus

Suomessa kirjastosysteemi takaa erittäin hyvin jopa uutuuskirjojen saatavuuden, mutta niiden kohdalla kannattaa ottaa huomioon varausjonot. Muutenkin, suosittelen valitsemaan kirjoja, jotka herättävät keskustelua, mutta jotka eivät esimerkiksi nolostuta osallistujia, jotka eivät tunne kovin hyvin toisiaan.

5. Suunnittele lukupiiritapaamisia hieman etukäteen

Usein saman kirjan lukeneet ihmiset kyllä saavat keskustelun aikaiseksi, mutta teoksesta ja keskustelusta saa enemmän irti, kun tapaaamisille antaa rakennetta muutamalla hyvällä keskustelunaloittajalla ja kysymyksellä. Helmet-kirjastot vinkkaavat, että alkuun kannattaa valita helppoja lämmittelykysymyksiä, joista voi lopulta löytyä teema koko keskustelulle. Vaihtoehtoisesti voitte jo etukäteen sopia, että teosta käsitellään vaikkapa sukupuolen näkökulmasta.

6. Muista, että tunnelma on tärkein!

Lukupiiriin osallistutaan usein lukemisen ja keskustelemisen ilosta, uusien tuttavuuksien tekemisen vuoksi  – ylipäätään siksi, että kirjojen kanssa puuhailu on mukavaa. Rento tunnelma on kirjakeskustelulle hyväksi. Valitse siis tapaamispaikka sen mukaan. Helpointa voi olla tavata jonkun kotona tai rauhallisessa kahvilassa, jossa kaikkien äänet tulevat kuuluville.

Jos kaipaat lisää vinkkejä lukupiirin perustamiseen, niin suosittelen alla olevia postauksia. Niistä oli ainakin minulle apua!

Seuraavassa lukupiirejä käsittelevässä postauksessa paneudutaan hyviin lukupiirikysymyksiin. Ihanaa torstai sulle ja hyviä lukupiirihetkiä!

allekirjoitusminna

2 thoughts on “Kuusi vinkkiä oman lukupiirin perustamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s